fbpx

Радници вратили „Петолетку“ у живот!

0
(0)

ПРИВРЕДНА друштва некадашњег гиганта „Прва петолетка“ у Трстенику отишла су у стечај, али су бивши радници вратили живот у погоне!

Најпре су основали ново предузеће и под именом „ППТ Петолетка д.о.о.“ регистровали се 4. јануара 2016. године, затим закупили квадрате у девет „Петолеткиних“ целина и почели да зарађују.

За „Новости“ причају да их је „Петолетка“ отхранила и да је сада дошло време да јој својим трудом помогну. Отуда су и пре него да холдинг са седам зависних и три осамостаљена друштва (Заптивке, Сервоуправљачи, Делови – Нови Пазар), оду у стечај, показали спремност да са 500 евра улога оснују нову фирму.

– Систем је био у поступку реструктурирања од 2010. године. Око 1.570 радника је искористило социјални програм крајем 2015. године и до краја те године приватизоване су само ППТ Арматуре у Александровцу – подсећа на историјат Љубисав Панић, бивши генерални директор ППТ, данас директор „ППТ Петолетка д.о.о.“. – Надлежни су подржали идеју да се друштва закупе и да се настави са радом. Тако смо отпочели производњу у пет производних целина (Хидраулика, Цилиндри, Сервоуправљачи, Индустријска пнеуматика, Кочна техника), а закупили још четири логистичка друштва (Ремонт, Исхрана, Промет, Обезбеђење).

У фебруару 2016, почело је да ради 200 радника. До краја те године било их је 717, а када смо их сада посетили – 815. Компанија, практично у рукама бивших радника, има укупно 677 оснивача. Стечајним управницима плаћају кирију од 20.000 евра. Све до прошлог јуна радили су за минималац, а сада им је просечна нето плата 31.000 динара. Кажу, знају да је мала, али то је једини начин да се из чувеног димњака „Петолетке“ извија густ дим.

– Нас су добављачи практично кредитирали у почетку, али оправдали смо то поверење – наводи за „Новости“ директор Панић. – Прошлу годину смо завршили са добитком од осам милиона, а ову испланирали приход од 12 милиона евра. Посла има, а 70 одсто производње намењено је извозу.

Главни купац је руски „Камаз“. За њих раде три радне јединице и скоро половина запослених. Недељно у Русију крене шлепер производа. Ради се и на новој генерацији камиона, послује са земљама ЕУ, а највише у Немачкој, Пољској, Грчкој, као и белоруско тржиште. „ППТ Петолетка д.о.о.“ има уговорене послове са „Икарбусом“, „Костолцем“, „Колубаром“, ФАП-ом, „Техничким ремонтом“.

– Објективно су нас на почетку саплеле информације о наводном гашењу и престанку рада, па нам је било потребно време да убедимо старе купце да могу да рачунају на нас – истиче саговорник „Новости“. – У ове погоне нико више није веровао, осим тих радника који су ту радили. Сада поново од фабрике живи око 800 породица за чије плате се на месечном нивоу даје од 350.000 до 400.000 евра, а толики износ иде и добављачима.

У новој-старој „Петолетки“ која је и данас симбол целог трстеничког краја, где крај Западне Мораве живи око 30.000 душа, верују да, уколико постану кредитно способни, имају озбиљних шанси да удвоструче зараду и капацитете у сваком смислу, а надају се да ће једнога дана конкурисати и за власништво над погонима које сматрају другом кућом. Додају да су највише заинтересовани да остану на старој адреси, јер имају кадрове, тржиште и умеју да раде на постојећој опреми.

С. БАБОВИЋ, Новости.рс

фото: С.Бабовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни откази на аеродрому “Никола Тесла”

4.6 (9) Аеродром „Никола Тесла“ отказао је уговоре о раду на одређено особљу ангажованом преко …

Један радник РБ Kолубара преминуо од последица коронавируса, шест запослених 13 дана чека резултате тестова

0 (0) У Рударском басену Kолубара, који послује у оквиру ЕПС-а, инфекција коронавирусом потврђена је …

Један коментар

  1. PAMETNI LJUDI.MOGLE SU MNOGE FIRME DA SE SPASU.SVAKA VLAST OD DEVEDESETE GODINE JE BILA NESPOSOBNA I PLJACKASKA A REZULTATI SE VIDE.NIKADA NE BIRAMO NAJSPOSOBNIJE I NAJPAMETNIJE VEC SE NESOSOBNI I BITANGE SAMI BIRAJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *