Родитељи спремају тужбе: Децу отимају и у другим центрима за социјални рад?!

Родитељи спремају тужбе: Децу отимају и у другим центрима за социјални рад?!

Чланови више од седамдесет (70) породица са југоистока Србије потписали су се на петицији Регионалног центра за заштиту људских права “Мобинг” из Ниша у којој се од Министарства за бригу о породици и демографији тражи преиспитивање одлука центара за социјално о додељивању деце хранитељима или брачним партнерима.

Петицијом се тражи да се ретроактивно преиспитају одлуке да се деца доделе неким хранитељским породицама или партнерима чији су услови за чување деце под сумњом. Ово је тек почетак жестоке борбе великог броја људи у Србији којима су деца одузета, а који сматрају да су неоправдано одлукама матичних Центара за социјални рад остали без родитељског или другог старања.

Несумњиво да је случај из Блаца покренуо лавину незадовољства радом многих центара и они који су ставили потпис на петицију желе да то исправе јер не само да сумњају у стручност радника социјалних установа већ и у њихову корумпираност. Само ових последњих дана марта у питању је око 100 деце која су због трзавица у психолошкој агонији.

Александра Бартон из “Мобинга” истиче да се петиција прикупља тек неколико дана, а да бројка сваким даном расте. За сада су потписали родитељи из Зајечара, Бора, Ниша, Лесковца, Врања и других градова југоистока Србије.

– Нешто је озбиљно “труло” у центрима за социјални рад када су људи масовно незадовољни што су им узели децу и дали их у хранитељску породицу или, према њиховим тврдњама, партнерима од којих су неки осуђени насилници. Ми сада идемо на уобичајно потписивање, а кренуће и интернет петиција. Ми можемо групно само да затражимо ревизију тих одлука, али кривичне пријаве против радника који су, према изјавама породица, дали децу коме то не заслужује, подносићемо појединачно. Наш адвокат је спреман да сваку пријаву поднесе у граду одакле наши грађани долазе, а то могу и они сами да учине. Страшне су то судбине људи када центар са полицијом одводи децу која не желе да иду од баке, мајке или других сродника – прича Бартонова.

Она Куриру предочава пар узнемирујућих аудио снимака на којима се чују деца како јаучу, ридају, плачу зато што их одводе.

Лесковчанка Ката С. – Радница ми отела унуку и одвела је оцу на задњи улаз

Један од таквих случајева је и агонија професорке књижевности из Лесковца, Кате С. којој су дете, како она сведочи, отели из Центра за социјални рад у Лесковцу. Овој госпођи је ћерка умрла, оставивши иза себе две прелепе девојчице од 13 и 11 година.

Бивши супруг њене преминуле ћерке је како она каже, дошао једног дана и рекао да он нема средстава да издржава оба детета, него да се о млађој девојчици стара бака Ката.

– Нормално да сам то прихватила. Све је мање више било у реду док бивши зет није дошао једног дана и рекао да су обе девојчице из “Поште” где је моја ћерка радила, добиле стипендију. Млађа девојчица је увелико живела код мене, старију унуку сам виђала. И ја добијем тужбу где он тражи старатељство над млађом унуком. Од тада почиње моја агонија – прича Ката С.

Она је од тада уредно водила дете у лесковачки Центар за социјални рад да се види с оцем.

– У 2019. години одвела сам унуку у центар и дете је, онако узбуђено почело да плаче. Радница Одељења за бриогу о породици М.Л.С. која води случај је релкла да је води да се мало умије. Седела сам, чекала, нема их да се врате. Тада сам ја укапирала да је девојчица заправо на други излаз одведена где је чекао отац и одвео. Припало ми је тешко. Он у том тренутку није имао никакав папир или судску одлуку да њему буде дата на чување. Шта се заправо крије иза свега? Он је основао нову породицу, добио дете, не ради нико и они у ствари живе од те две стпендије од “Поште” – прича своју муку бака Ката.

Она каже да је бивши зет осуђиван за насиље у породици на шест месеци, две године условно јер је тукао њену сада преминулу ћерку.

– Моја унука је била одличан ђак са свим петицама, имала је своју собу, радиле смо градиво заједно. Сада у 50 квадрата, њих седам осам живи заједно, врло неусловно. Она је под сталним стресом, наређала је неке двојке у школи. Он је, истина касније добио неки папир о старатељству, али како је то могао да добије уз сву ту ситуацију, не знам. Зато желим да инспекција надлежног министарства уђе у центар и преиспита ову и још неколико сличних случајева – каже ова професрка књижевности која истиче да судски процес још траје.

Она наводи да је виђала унуку на три сата од 2019. године, али и да књигу може да напише о целом случају и ужасним сценама које су прошле обе девојчице. Зато је потписала ову петицију и у договору са адвокатом “Мобинга” поднеће кривичну пријаву против раднице Центра за социјално у Лесковцу.

Заједничка тужба

Родитељ Далибор Ц. из Лесковца поднеће заједничку тужбу са још шест очева или мајки против Центра за социјални рад у овом граду јер како каже “нешто се чудно догађа” у соби за разговор.

– Мајка је дете малтретирала годинама и сада на виђењу у центру, радница А.К. сваки пут малтретира дете, вуче га по соби према мајци и слично. Ово није једини случај тако да ћемо ја и шест родитеља покренути кривични поступак против ње због несавесног рада – рекао је пре пар дана Далибор Ц. за Курир телевизију.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тебе Вучићу чека тужилаштво за организовани криминал да поприча са тобом! Пре или касније...

Тебе Вучићу чека тужилаштво за организовани криминал да поприча са тобом! Пре или касније…

УЛИЦА никада неће водити политику Србије док сам на месту председника, поручио је вечерас председник …

Шта су све Зорана и Вучић сакрили: Тајна документа Рио Тинта

Шта су све Зорана и Вучић сакрили: Тајна документа Рио Тинта

Студија изводљивости подземне експлоатације лежишта ллитијума и бора Јадар је урађена још прошле године, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *