Рудари из „Леца“ траже октобарске и новембарске плате

0
(0)

МЕДВЕЂА – Око 400 рудара Рудника злата, олова и цинка „Леце“ започели су данас генерални штрајк и траже да Влада Србије помогне у решавању нагомиланих финансијских проблема.

Рудари су пре Нове године послати на плаћени годишњи одмор а штрајк са одржавајем минималног процеса рада трајаће све док нам се не исплате октобарске и новембарске плате и не уплати здравствено осигурање.

„Дали смо рок од 15 дана. После тога ћемо тражити пријем у надлежна министарства, али и код премијера Александра Вучића јер је стање веома алармантно. Рудник је остао без средстава за финансирање производње“, казали су председници Самосталног и Синдиката Независност Милић Марјановић и Горан Ђукић.

Рудник је власништо концерна “Фарамком“ из Шапца Мирослава Богићевића, а за процес произодње и исплате зарада задужео је предузеће МБ Традинг Еуропе из истог града. Директор рудника Драго Бојевић каже да су захтеви радника легитмни.

„МБ Традинг Еуропе је већ дуже време у блокади. Очекивали смо да ће се проблем решити и да ће производња почети 19. јануара, али се то није десило“, каже Бојевић.

Рудник „Леце“ је раније био у саставу „Трепче“ са Косова, а од 1999. до 2010. је био затворен. Овде се месечно ископа и преради око 20.000 тона руде. Рудари у просеку зарађују по 40.000 динара.

„Финансијски проблеми у Лецу трају већ две године и ми живимо у страху да се рудник не затвори. Од 400, у руднику ради 300 рудара из Медвеђе. То би била катастрофа за наш крај јер је ово једино предузеће које ради у овој планинској и вишенационалној општини“, каже Милић Марјановић.

 

југмедиа.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бошко Обрадовић: 13. априла цела Србија СТАЈЕ – Ово није борба за смену власти, већ за правду

0 (0) Бошко Обрадовић, председник Двери и један од лидера Савеза за Србију сматра да …

Зеленовић: Блокада Србије ако не буде демократских избора

0 (0) Обраћање председника Србије Александра Вучића опозицији преко режимског таблоида који је до сада …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend