Руски језик нас повезује

0
(0)

Алексинац – Међународно удружења наставника руског језика и литературе МАПРЯЛ уз подршку фонда „Руски мир“ у оквиру популаризације руског језика, под слоганом „руски језик нас повезује“, организује 2013/2014 године други по реду светски фестивал руског језика.

И ове године такмичење се одржава у Санкт-Петербургу, а по први пут прилику да путују у Русију на овај фестивал имају и матуранти Алексиначке гимназије Катарина, Наталија и Немања.

974888 535462939823814 940152880 n Руски језик нас повезује

Оливера Војиновић

„У гимназији постоји дугогодишња традиција учења руског језика и то је једина школа у самом граду у којој се сачувао овај језик“, наводи професорка руског језика Оливера Војиновић.

„Учи се као други страни, али га деца савладавају са пуно љубави, па сигурно зато и имамо успеха на разним пољима. Деца су се две године заредом пласирала на републичко такмичење, а ове године имамо и победника у 4. категорији на НИС-овој олимпијади у Новом Саду. Ове године смо освојили награду и на међународној олипијади „ЛИК России“.“

Борба за очување руског језика и неговање руске културе у Алексинцу иде ван школских активности, па се по речима Војиновићке Алексинац може похвалити бројним културно уметничким манифестацијама овог типа:

„Трећа година како смо носиоци пограма у Горњем Адровцу, а 1. јуна смо организовали и прво „Вече руске музике и поезије“ и окупили на истој сцени Мешовити хор“Шуматовац“, Црквени хор“Св. Никола“, Музичку школу “ Владимир Ђорђевић“ , оркестар ОШ“Љупче Николић“ , Друштво руско-српског пријатељства, нашу групу „Славјанки“.“

„Ми смо били организатори и носиоци програма. Преговарам за термин у Руском дому.Требало би да се ово Вече одржи крајем септембра у Београду. Такође смо рециталом на српском и руском представљали град на Међународном сајму туризма у Београду.“

Избор најбољих учесника овог конкурса налази се на јутјуб каналу Конкурс Песни , међу којима су и представници Србије.

Троје матураната Алексиначке гимназије, љубитељи руског језика и песме Наталија Војиновић, Катарина Михаиловић и Немања Раковић моћи ће да учествују на овом међународном фестивалу уколико прођу први круг гласања. Пружимо им зато подршку једним кликом на дугме свиђа ми се на следећем линку:

 

Весна Веизовић

Васељенска ТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексинац: Свратила да региструје ауто, покрао је полицајац

0 (0) ПОЛИЦАЈАЦ А. Ц. који ради на управним пословима у Алексинцу покрао је жену …

Одржано такмичење војних водича службених паса

0 (0) У касaрни ,,Књаз Михајло” у Нишу одржано је такмичење професионалних војника водича службених …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend