четвртак , 24 септембра 2020

Са Вучићем пензионери сиромашнији за 20 одсто

4.9
(11)

Злонамерна је тврдња да напредњаци не воде рачуна о старима. Напротив. Само за исплату једнократне помоћи пензионерима Влада ће потрошити 71,5 милиона евра или двапут више него што је дала фудбалским и кошаркашким клубовима Црвена звезда и Партизан. Иако су се над Београђанима иживљавали тек непуне три недеље, за разлику од неких пензионера који Фонд ПИО „малтретирају“ више деценија и, ето, још су живи, државу ће најављене субвенције таксистима коштати највише 40 милиона евра, дакле опет скоро упола мање од пензионерског бонуса за славу, Нову годину, Божић и остале зимске чаролије.

А осим што на пензије троши више новца него на спортску и такси мафију, власт по правилу брижљиво бира моменат када ће своје поданике изненадити неочекиваним приходом. Овога пута исплатом једнократне помоћи свечано ће бити обележена двогодишњица од последњег повећања пензија децембра 2017. (хттп://www.пио.рс/цир/остале-статистике.хтмл). Тако ће на рачуне 1.706.189 пензионера (подаци за август 2019), који током 2018. и 2019. нису добили ни цвоњка повишице, почетком новембра бити уплаћено по 5.000 динара, што је, како каже министар финансија Синиша доктор Мали, „резултат реформи које је актуелна власт покренула 2014“.

И то је апсолутно тачно. Јер пензионери ће ту 2014. памтити не само по закону о привременом умањењу пензија већ и по суспендовању законом прописане формуле за усклађивање пензија два пута годишње – у априлу и октобру. Већ пет година заредом исплата пензија одвија се искључиво по ћефу Александра Вучића и његове владе, без икаквог законског упоришта које регулише усклађивање примања корисника Фонда ПИО са осталим макроекономским категоријама.

Kао никада у историји, током 87 месеци, колико су напредњаци на власти (од јула 2012), пензионери су преживели две гладне године – прва је трајала 17 месеци, од априла 2014. до децембра 2015, а друга, ако се обистини најава Владе о повећању од јануара 2020, читаве две године. Дакле, све укупно 39 месеци, скоро половину Вучићеве владавине, пензионери нису добили ни динар повећања. Отуда је ванредна пето’иљадарка прворазредни догађај ког би се нека озбиљнија влада стидела, а наша се, ето, поноси тврдећи да је исплата поменуте цркавице резултат успешно спроведених реформи.

Но, ако се сетимо изјава претходника Малог доктора, академски честитог Душана Вујовића, „реформски“ циљ је збиља постигнут. Учешће пензија у БДП-у пало је на око десет одсто, услови за пензионисање су драстично пооштрени, укупан број пензионера смањен је за тридесетак хиљада, а још више број оних који одлазе у инвалидску пензију. Уз то, законом о привременом умањењу од око 700.000 пензионера отето је близу милијарду евра, па је, упркос дезавуисању основних постулата на којима почива пензиони систем, сервисирање пензија у условима релативно стабилних државних финансија знатно релаксирано у односу на нека ранија времена. А материјални положај пензионера побољшан је једино у склопу монструозне кампање о пензијама „већим него икада“.

У огледалу званичне статистике за време Вучића (2012‒2019) пензије су повећане за 13,39 одсто или скоро три пута мање него што је повећана просечна зарада (33,6 одсто). У моменту када су напредњаци освојили власт просечна пензија износила је 23.694 динара (199 евра) или 57,5 одсто просечне плате, док је данас просечна пензија 26.342 (221 евро) или свега 47,8 одсто просечне плате. Након одлуке о повећању плата у јавном сектору и најава о просечној децембарској плати од 500 евра, чак и уз јануарско повећање од пет одсто, учешће просечне пензије у просечној заради пашће на око 45 одсто с тенденцијом даљег пада. А будући да су протеклих година само рачуни за струју у просеку увећани за 32 одсто, поскупели су вода, превоз итд., повећани су порези, уведени разни нови намети и кућепазитељи, а укинуте многе олакшице, евидентно је да су током владавине Александра Вучића пензионери осетно осиромашили и да је њихова куповна моћ за око 20 одсто мања него у време „жутих лопова“.

Дакле, господо из опозиције, сјашите с „Твитера“ и пут под ноге – од врата до врата. Kао кад смо рушили Милошевића. На парламентарним изборима 2016. листа „Александар Вучић – Србија побеђује“ добила је 1.823.147 гласова, 48,25 одсто изашлих на изборе или 27 одсто бирачког тела. Трећина тих гласова потиче од пензионера који, осим метастазираног ПУПС-а, немају политичке представнике који заступају њихове интересе. Ако тим људима предочите чињенице из овог текста и натерате их да завире у сопствени џеп, Вучићу ће остати највише 20 одсто „сигурних“ гласова. А онда ћете можда и о бојкоту другачије размишљати.

Пише: Бранислав Kривокапић, Београдски глас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни економски експерти навукли сточаре у „бизнис“ који сад не могу да продају месо

4.8 (4) Србија тренутно има велике вишкове јунећег меса, али су мале шансе да то …

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

3 Коментара

 1. picousti svoje odluke ne donosi na osnovu racunice, planiranja, potreba ili saveta strucnjaka; ovaj balavi idiot ako vidi da vas u necem moze ostetiti, naljutiti i debelo zajebati, to ce i uciniti.
  taj dusevni bolesnik se sveti, za to sto ljubav oca i matere ne oseti, za bedu, za trulu pastetu koju je morao jesti, za ponizenja, za zenidbu sa dve ,,sestre,, za to sto ga se mnogi gade a gad jeste.
  izda gurbet balija usmeni dekret da se lekarima moze dati poklon do 470. eura a oni trijes nece te traziti natrag nego ko baksis ostaviti.
  pa ako nemate 5oo. eura cik otidjite kod lekara da vas leci.
  eto tako se balija maloumni sa vezom praziluka u dupetu sirotinji sveti.
  vernik ste, tradicionalista, ne volite da kriminalac Svetim Sinodom zaseda i ordenom Svetog Save, prvog reda, se kiti, e nece moci, on ce Crkvu Svetosavsku rasturiti i u tom poslu sa milom duvandzijom se udruziti, sataniste i masone pozvati, saveta od blera traziti, ker mu mater jebo, i sve ratne zlocince ovamo dovesti i velike poslove za vase pare dati, samo da vam se osveti.
  ovom genocidnom baliji svi zlocinci arnautski su drazi nego i Sveti Sava, Car Lazar, Studenica i Gracanica.
  ovaj smrad vas zajeba kad na kopiji Miroslavljevog Jevandjelja zakletvu dade.
  sta rekoste deca bolesna, treba para za lecenje, odbi, pare treba dati babi grobarki, klintonovim, mafiji fudbalerskoj, mafiji vetrenjackoj, drogiranom i njegovoj televiziji, fasistima americkim da bi se sa njima slikao, onoj kurvi 666 hiljada eura, nema para i nece biti, sto ostane mora se nenamenski trositi, sava – mahalske kule i gradove zidati…
  nesvidja vam se murat; ma nema ovde junaka ko sto je murat, murat je ozbiljan covek, veliki vojskovodja.
  e, to je tacno, nema, jer da ima, i pored ludila ne bi to ni ponovio, a ludilo je teska bolest, neizleciva, a uz to i rak, a sresces na putu do pakla balio maloumni i Svetog Gavrila ili Mihaila sa kopljima, kako stoje muratu nogom na vratu a s kopljem na lesini punoj govana.

 2. nedavno bi u novinama lik jedog akrepa sa tekstom ,,penzioneri ko vas jebe,, , terate potentata da se zaduzuje da vam udeljuje a vasi unuci ce to i sa kamatom vracati, dal se bar stideti umete.
  vi ste vojska napredna i snazna, copor dzabolebarosa i danguba i u vasim rukama je bila proslost a i sadasnjost, na zalost i buducnost je; vi ste Srbije rak rana, koja je glodje i ubija, nauceni na dzabaliuk od ,,marsala,, koji ni jednu bitku ne vodise, vec bezase po bosanskim vukojebinama, cuvan od ustasa, a kad germani odose sa ustasama nevine vatase i ubijase, pa ko vi od kredita i lopovluka zivljase.
  bankara, prijatelja dafine i jezda, cuvenih sibicara, slaviste a za sto ni sami neznate, al golog dupeta ostaste.
  pa onog doktora bosanca hohstaplera slaviste.
  pa kad onaj ludi bosanac balija vlast poce osvajati glas mu dadoste za pastetu i litar zitina, za obecanja i za bajke koje baljezga danima i nocima, a vama milina, pa ako niste od gladi umrli jos i danas ste sa njim na liniji.
  ne cu od vas ni abera kad Cara lazara popljuva a murata velica, jebo mu ker majku, sto bi razlog ne samo za ostavku vec i za izgubljenu glavu.
  cutaste na njegove kradje i otimacine.
  cutaste na njegovo otimanje dece.
  cutaste i slaviste pasce kad vam penzije skrati.
  cutaste kad proslost Svete Srbske Zemlje popljuva, kad drzavu za koji vasi ocevi i dedovi zivot i zdravlje dadose, krcmi ko da mu je crnogorka u miraz donela.
  u ludoj glavi jos uvek brozova skola.
  i to sto imate mnogo je.
  vas rad sranje je, i vas generala, i vas akademka, i vas profesora i vas sa nacionalnim penzijama i ostalih mnogobrojnih dzabolebarosa.
  da ne bi fabrickih radnika i seljaka pocrkaste od gladi, i jedino njima se sve prasta a vama ostalim treba sve na najmanju meru svesti i poslati na prinudan rad, ulice i kanale od djubreta cistiti.

 3. PENZIONERI GDE STE DA STE, IMATE SPASITELJA, “GROBARA”?

  Penzioneri radujte se, dobiće te u novembru milostinju od 5000 dinara, a 1500 dinara famoznog i dugo očekivanog povećanja penzije sledeće godine, u proseku. S tim povećanjem možete kupiti sve što vam treba, a na kraju ništa. Cene su otišle do nebesa, a vama ipak ostaje da gledate svoju bedu i na kraju da glasate za svog grobara, koji rasipa novac na sve strane, a vama daje mrvice. Penzije miruju već dve godine, a usklađivanje penzija jednom godišnje stavlja penzionere u neravnopravnom položaju. Sve se menja ne mesečno, već dnevno, a penzije čekaju famozni kraj. Od zadnjeg povećanja penzije krajem 2017. godine, obustava otimanja penzije ne računa se u povećanju, to samo idioti mogu tako da otimačinu stave u okvir povećanja. Ovo najavljivanje povećanja penzije, pa makar i 5%, slušamo od 2018. godine i ništa. Šta će biti sada, biće, a ne zna se šta? Milostinja od 5000 dinara, ukoliko ipak bude povećaće godišnji prosek penzija za 1,583%. Žalosno je što umrlih penzionera nisu dočekali ovu izdašnost predsednik i premijerke, nego završili goli, bosi, gladni i žedni. Ovo ide na dušu pomenutih i svaka im čast što poklanjaju pare vani, a narod im umire , pored svega, gladan, jadan. Prosečna plata biće 500 evra, a prosečna penzija je 223 evra i to je najveći raspon između plata i penzije u istoriji. Vučiću se država prazni. Mladi odlaze iz zemlje, stari u zemlju. Zalaganje ΛV da penzioneri bolje žive sa milostinjom 5000 rsd, a oteo im osamsto miliona evra, penzije stagniraju već osam godina. Penzionerima neće pomoći nikakav model, pa ni švajcarski, ukoliko ostane prosečna penzija 47,83% od prosečne plate, a pre par godina je bio 70%.Ukoliko Vlada nešto ne učini na realan porast penzija u odnos na plate, penzioneri su obrali bostan i to zelenog ili trulog.Prosek penzija 2014. je iznosio 25.000 rsd, a sada 26.327 rsd (223€) i nije menjana od 2017. godine, porast penzija je 5,308%, a ne 12,75%, kako stoji u članku. Umstvena je katastrofa da prestanak otimanja penzije računaju u porast penzija i to rade osobe sa zamračenim umom. To tvrdi i premijer(ka) da su penzije za vreme njene vladavine povećane za 12,75 do 13,1%, što predstavlja notorna bajkolaž. Sramota! Prosek neto plata juna 2019. je 55.042 rsd (467,32€) i veća je od prosečne penzije za 2,09 puta (ili 109%). Kažu da će plate rasti 8 -15%, više od 500 evra u proseku, a jadne penzije za 5% na 27.643 rsd u proseku.. Vladinim mlačenjem prazne slame penzioneri izgubiše ΛV slamku spasa. Penzionerima ispiraju mozak lagano ljudi bez mozga. Pre sedam godina Vučić je izvukao Srbiju od bankrota. Sada je banktot iza njega (a penzioneri su bankrotirali). Kada pustim istu TV vidim ista lica i iste priče, pomislim da nešto nije u redu. Sutra isto, to i prekosutra se ponavlja. Statistički gledano, za vreme diktature ΛV (2012‒2019) penzije su povećane za 13,39 odsto ili skoro tri puta manje nego što je povećana prosečna zarada (33,6 odsto). U momentu kada je ΛV zajahao na vlast prosečna penzija iznosila je 23.694 dinara (199 evra) ili 57,5 odsto prosečne plate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *