fbpx

Секс пред сатаниним оком

0
(0)

Ријалити шоу програми постали су наша свакодневица последњих година. Они су печат савременог друштва и док телевизијама које их емитују доносе велике профите, грађанима пружају јефтину забаву и кваре медијско небо Србије. Има их у свако доба дана, на скоро свакој телевизији.

Воајерско гледање људи заробљених у затвореном и ограниченом простору, двора, фарме, куће Великог брата, тропског острва… има у себи нешто што привлачи широке народне масе. Туче, разбијања глава, псовке, вулгарности, секс, све се преселило уживо на ТВ екране. Једни те исти учесници селе се из ријалитија у ријалити, а рекламирају се голотињом, подригивање, прдењем, вређањем… Психолози и социолози сматрају да гледаност не сме бити оправдање за простаклуке, али продукцијске куће које трљају руке не мисле тако.

Пета сезона Великог брата која је недавно почела остаће упамћена по томе да је већ прво вече пао секс. Хрватска старлета Ава Карабатић веома брзо се увукла у кревет Уроша Ћертића, српског каскадера. Пале су и тешке речи скандал-мајстора певачице Маје Николић. У Фарми је најпопуларнији Екрем Јеврић, што многи називају екремизацијом Србије, али је највећи скандал изазвао певач Ера Ојданић, који се јавно похвалио да је као 54-годишњак шест година био у вези са 14-годишњом девојчицом. Како ће се Ера провести када напусти имање у Лисовићима и да ли ће се теретити за педофилију, остаје да се види.

Они који прате ријалитије нису заборавили немиле сцене у Двору. Музичар Фирчи је избачен због тога што је разбио главу Милошу Бојанићу, а Бојанић и Маја Николић су избачени због ширења антисемитизма.

Хитлерова идила

Неки сматрају да је зачетник ријалити програма Адолф Хитлер. Први телевизијски сигнал је снимак његовог говора на отварању Олимпијаде 1936. године. Лондонски „Телеграф“ открива да су Хитлерови апетити, када је пропагандна моћ новог медија била у питању, далеко надилазили један обични говор. Планирао је да постави велике екране у Берлину и Нирнбергу.

Направљена је и нека врста кабловске ТВ, а све је требало да почне приказивањем пасторалне идиле једне немачке, аријевске породице приказане у ликовима младог пара Гели и Ханса. Пронађена документација сведочи о томе да је Хитлер одлично знао да се Немци не поистовећују радо само с ликовима из германских митова, које је добрано потхрањивао, већ и с обичним људима који живе романтичним животом. Занимљиво је да су се подаци о овим раним Хитлеровим покушајима првог ријалити шоу програма и успостављања контроле ума држали у тајности до данас.

Програм за жене

Колико је ријалити шоу програм популаран у Србији, потврђује податак да је финале трећег серијала Фарме пратило три милиона гледалаца, док је бар део тог ријалитија, који су обележиле сталне свађе, псовке и сукоби, гледало скоро 6,5 милиона гледалаца. Према истраживању које спроводи компанија Нилсен, овај ријалити програм најгледанији је међу популацијом старијом од 60 година. Највећи део гледалаца су људи са основним образовањем или без икаквог образовања, док их у стопу прате и гледаоци са завршеном средњом школом.

Улазак у кућу Великог брата највише су пратили млади између 25 и 29 година, а женска публика за нијансу је бројнија. Најмање интересовање почетак овог шоу програма изазвао је код тинејџера млађих од 14 година.

Телевизијски продуценти у свету су схватили да реални шоу привлачи гледаоце зато што су људи испред камера исти или бар слични као они. Овај ТВ жанр је настао у Холандији, у продуцентској кући Ендемол, која је 1999. емитовала први ријалити Велики брат. У почетку је све изгледало као добра забава, а гледаност је расла. Догурало се до тога да су неке ријалити емисије прерасле у такмичење жена за донатора сперме који им се чини најперспективнијим за оца њихове деце!

У Србији се ријалити појавио 2005. године када је продукцијска кућа Емоушн увела први глобални ријалити Велики брат, а после и Операцију тријумф, Сурвајвер, Фарму, Парове, Двор. Коментаришући сцене из ријалити и телевизијских емисија сличног садржаја, културолог и социолог Ратко Божовић је рекао да је медијска сцена Србије у „катастрофи коју је тешко зауставити“.

– Двор, Велики брат и Фарма су досадни програми, доносе еротику која прелази у порнографију и додатно подстичу лоше карактеристике и стање народа. Организатори бирају проблематичне, агресивне, немаштовите и испразне људе. Враг је изашао из боце и он је ту на нашем простору. Покупио је велики број гледалаца, који су се брзо навикли на ту врсту забаве јер живе сиромашно у материјалном и духовном смислу – каже Ратко Божовић.

Једно аустралијско истраживање је показало да деца која гледају ријалити шоу програме много чешће повезују богатство, популарност и лепоту са срећом. Управо ове вредности високо се котирају код највећег броја учесника различитих ријалити програма.

Мотиви пакла

Вероватно најбизарнији ријалити шоу програм емитује се у Јапану, а своди се на изгладњивање и апсолутно психо-физичко малтретирање учесника. По доласку у шоу, такмичар бива затворен у скучену просторију, где се тестира колико може да издржи без хране. Такмичар који је успео да победи током ријалитија је јапански комичар Насуби, који је у овом ријалитију провео пуних годину дана. Одмах су га скинули до голе коже, убацили у просторију и рекли му да издржи.

Први оброк Насуби је добио после 14 дана, а након четири месеца игре добио је чак и две ролне тоалет папира. Овакве врсте ријалитија у Јапану су познате под називом „гамбара“, а такмичари трпе све и свашта да би зарадили 10.000 долара. Стручњаци који се баве овом темом сложили су се да високе новчане награде за победнике ријалитија повећавају шансе да учесници буду унесрећени. То се и догодило Барту и Руду, звездама првог холандског серијала Великог брата, који су проживели озбиљне психичке проблеме окарактерисане као посттрауматски поремећаји изазвани стресом.

Телевизија и на Марсу

Планирано је да на Марсу већ 2033. године живи 20 људи. Они ће бити праве звезде тзв. ријалитија. Наиме, живот становника на Марсу биће емитован уживо. Претпоставља се да ће то бити највећи пројекат у историји телевизије. Гледаоци ће моћи да саветују „марсовце“, а учесници да причају о својим утисцима. У исто време, Европска јужна опсерваторија утврдила је у Чилеу пројекат изградње највећег оптичког телескопа. Планирано је да главно огледало опсерваторије у пустињи Атакама има 42 метра у дијаметру, а сам телескоп ће бити четири пута јачи од садашњег рекордера, који стоји на истом месту и зове се „Веома велики телескоп“.

[quote]

Психички опоравак

Више британских листова пише о опасностима по ментално здравље којима су изложени крхкији учесници многобројних ријалити емисија које своје протагонисте третирају као потрошну робу. После публицитета који је добио одлазак 48-годишње Шкотланђанке Сузан Бојл у приватну клинику на психички опоравак, после невероватног певачког успеха, „Индипендент“ пише да је у Америци почело преиспитивање о судбини мање успешних учесника неких ријалити програма.

Тако је, на запрепашћење јавности, откривено да је чак 11 учесника ријалити емисија недавно извршило самоубиство. Неки од њих нису могли да се носе са понижењем и разочарањем, а некима је живот, после учешћа у програму, чудним ланчаним реакцијама кренуо низбрдо. Један учесник програма Мењам жену завршио је на улици, исмеван од свих и на крају је одузео себи живот. Сумња се да ТВ продуценти тихо охрабрују учеснике ових емисија да дођу до својих емотивних граница, како би поспешили гледаност, преноси „Индипендент“.

[/quote]

 

Прва несрећа догодила се у Шведској за време приказивања ријалитија Експедиција Робинзона јер се такмичар који је први избачен после гласања публике, убио. Камере прате и популарне личности које одлазе у куповину. Премија за италијанску Фарму износи 100.000 евра. У Италији се гледају А Схот ат Лове њитх Тила Тељуила, Мењам жену, Др 90210, СОС дадиља, Живот у Хитној помоћи.

Једна од најгледанијих светских емисија је Лабуд у Америци где естетски хирурзи за три месеца од ружне и пропале жене направе лепотицу. Не мање популарна емисија је Фактор страха, где се такмичари суочавају са својим највећим страховима, од завлачења руке у акваријум са црвима до улетања аутомобилом у базен пун воде. Џо милионер окупља 20 жена које живе на хацијенди нафтног магната Џоа, који у свакој епизоди бира девојке које ће наставити да живе на хацијенди, а остале отпадају. Када остане само једна, он јој саопштава да није милионер већ обичан радник.

Психолог Јован Марић оцењује да је велика гледаност ријалити програма резултат исконске потребе човека да гледа живот других људи кад његова мука и невоља изгледају мање. Он истиче да људи због ниског животног стандарда немају новца за позориште, зимовање, летовање, па због тога гледају телевизију.

Верници тврде да је лого Великог брата заправо свевидеће сотонино око које надзире људе и држи их под контролом. Они тврде да целу сценографију прати окултна симболика као што су мотиви пакла, разбијена стакла и порцеланске маске (системи контроле ума), ђавољи рогови, лобање, Бафометов јарац, маске за лице, шминка и тетоваже, маскирани лучоноше. Јавности сва ова представа треба да делује пожељно и у тренду „савременог доба“.

Џенан Лончаревић: Копао бих канале

Певач Џенан Лончаревић каже да никад не би ушао у ријалити шоу.
– Да ме мука натера, да нема новца и да ми каријера крене низбрдо, ишао бих да копам рупе и канале, али не бих пристао на учешће у Великом брату или другом шоу програму те врсте. Приметио сам да је то један од начина за повратак на сцену, али ја никада не бих покушао на тај начин да се вратим у жижу. Волим да гледам ријалитије, један сам од оних који гледају ТВ, али не бих ушао у Фарму – каже Џенан Лончаревић.
Чим су српски медији објавили да почиње емитовање Фарме и Великог брата, капитен кошаркаша Црвене звезде Игор Ракочевић огласио се на друштвеној мрежи Твитер:
– Нагурајте Фарму, Великог брата и остале на један програм и онда да ми нормални лепо избришемо тај програм на телевизору – написао је Ракочевић.
Глумац Небојша Глоговац сматра да су ове емисије чисто заглупљивање:
– Нама је потребна једна озбиљна револуција на свим нивоима. А како да је подигнемо када седимо најмање пет или шест часова дневно пред телевизором и гледамо заглупљујуће серије и ријалитије!

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Колонијално намесништво срчаније брани ријалитије него Косово!

0 (0) Без коментара Колонијално намјесништво срчаније брани ријалитије него Косово.#колонијасрбија — Митолог (@IvkovichV) September …

Вулин: „У Србији се не сме забранити ниједан програм“

0 (0) Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да се у Србији неће забрањивати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *