Шешељ на корак до слободе; Спалинска: Ако Шешељ одбије гаранције Србије, Хаг одлучује о даљим корацима

0
(0)

ПОСЛЕ више од 11 година у притвору Хашког суда, тешко болесни лидер радикала Војислав Шешељ на корак је до повратка у Србију.

Трибунал је у среду, с обзиром на погоршано здравствено стање оптуженог, тражио од Владе Србије гаранције да се Шешељ пусти на слободу под условом да не утиче на сведоке и жртве и врати се у Хаг уколико Суд то затражи.

Он се синоћ јавио правним саветницима и рекао да му се чини „да је у питању још једна фарса“ и да је за њега неприхватљиво да потписује било какве захтеве што је био услов Владе Србије да изда гаранције. Одлуку ће донети када му трибунал достави званичну документацију али и даље сматра да би требало безусловно да га пусте на слободу.

Влада Србије потврдила је у среду у писму Суду да ће дати гаранције уколико „се Шешељ у правно обавезујућој форми изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће, као и да прихвата гаранције Владе, имајући у виду да их је до сада одбијао“.

– Став Владе није се променио откад је Трибунал први пут затражио гаранције – рекао је потпредседник Владе и шеф националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић

КРАСИЋ: ОДЛУКА ЈЕ САМО ВОЈИНА

ШЕФ правног тима за одбрану Зоран Красић рекао нам је да ће у наредним данима Шешељ донети коначну одлуку: – Ово што смо данас чули се доста разликује од ранијих услова. Последњи пут кад сам се чуо са њим имао је исти дух, чврстину и карактеристичан хумор, али не може се на основу разговора судити како се он заиста осећа. Знајући Војислава, за њега је најбитније да у условима Хага нема кућног притвора.
У допису упућеном Влади Србије каже се да Хаг, „с обзиром на нове околности и погоршање Шешељевог здравственог стања, а да би се избегло најгоре“, жели да му обезбеди најбоље услове за лечење.

Услови Хага су далеко блажи него прошли пут, почетком јула, када је Шешељу понуђено да се врати у Србију у кућни притвор, да му се одузме пасош и да се обавеже да неће давати интервјуе и учествовати у политичком животу, што је он одбио.

Портпаролка суда Магдалена Спалинска каже, за „Новости“, да су дописи послати владама Србије и Холандије:

– Холандској влади послали смо само процедуралан захтев. Не могу да кажем када би, уколико се испуне сви услови, Шешељ могао да дође у Србију. То зависи од судског већа.

Уколико лидер радикала буде пуштен на условну слободу, он ће вероватно отићи у неку од здравствених установа где ће бити подвргнут детаљним прегледима.

– На Шешељу је да изабере где ће бити лечен – каже за „Новости“ Милован Бојић, члан тима српских лекара који је прегледао лидера радикала у Хагу. – Нисам сигуран да ће изабрати мене јер сам га изневерио и изнео податке о његовом здрављу Хашком трибуналу. Ако то ипак учини, ја сам спреман да му помогнем са тимом најбољих стручњака. Прво морамо да урадимо комплетну клиничку евалуацију. Тада ће моћи да се донесе одлука да ли ће бити лечен оперативно или хемиотерапијом.

Бојић објашњава да је лекарски тим чији је он био део на своју руку одлучио да прошлог четвртка обавести руководство Трибунала о тешком стању и огромним пропустима у лечењу Шешеља:

– Руководство Трибунала било је шокирано оним што смо им предочили. Господар његовог здравља био је лекар притворске јединице. Шешељ му се годину и по дана жалио на болове у стомаку и крв у столици, а он му је одговарао да му није ништа. На крају су му пронашли рак дебелог црева. Онда се жалио на високу температуру, одговарали су му да је то нормално у Холандији. Смршао је 27 килограма. На контроле је уместо на три, ишао на девет месеци. И онда су му нашли метастазе на јетри. Надам се да ће овог пута бити могуће да се пронађе компромис и да Шешељ доће у Београд на лечење.

Шешељево прво појављивање у хашкој судници

Шешељ је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2003, месец дана након што је објављена оптужница. Он је затвореник са убедљиво најдужим стажом у притворској јединици у Схевенингену. На почетак суђења чекао је четири и по године.

У оптужници се терети да је подстицао злочине против човечности и за кршење закона и обичаја ратовања на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине. Бранио се сам и током боравка у притвору написао је на десетине књига, у којима је помињао домаће и стране политичаре, као и особље Трибунала..

ЈАДРАНКА ШЕШЕЉ: НЕ СМЕМ ДА СЕ НАДАМ

ЈАДРАНКА Шешељ је чула из медија да је Хашки трибунал тражио гаранције наше владе да би привремено пустио њеног супруга на слободу. У међувремену јој се нико није јавио, ни из Владе, ни из Трибунала.

– Јуче ујутру сам се последњи пут чула са Војиславом и звучао је као и сваког дана. Нисмо тада знали за захтев Трибунала. Не знам још који је његов став о томе. Не смем ни да се радујем, ни да будем еуфорична јер смо много пута до сада били у позицији да ишчекујемо – каже Јадранка Шешељ за „Новости“.

Лидер радикала са супругом на београдском аеродрому 2003.

Она се нада да ће га видети што пре у Србији и да ће он добити могућност да се адекватно лечи, али је свесна, каже, које су границе испод којих он неће ићи, по цену да угрози сопствени живот:

– За 11 година боравка у Хагу било је јасно да ће му бити угрожено здравље, а било је ситуација када му је био угрожен и живот. И никада због тога није променио принципе. Поучена ранијим искуством, страхујем од најновијих игара судског већа, јер са њима увек испадне само неко замешатељство.

ХРОНОЛОГИЈА

* фебруар 2003. Шешељ одлази у Хаг
* децембар 2006. Објављује политички и лични тестамент
* новембар 2007. Почиње суђење
* мај 2010. Осуђен на 15 месеци због објављивања имена сведока
* октобар 2011. Осуђен на 18 месеци због објављивања имена сведока
* март 2012. Завршено изношење доказа
* мај 2013. Осуђен на две године због непоштовања суда
* септембар 2013. Одложено изрицање пресуде

СПАЛИНСКА: СУДСКО ВЕЋЕ ТРИБУНАЛА ЋЕ ДОНЕТИ ОДЛУКУ О ДАЉИМ КОРАЦИМА

ПОРТПАРОЛКА Хашког трибунала Магдалена Спалинска изјавила је у среду вече да, уколико оптужени Војислав Шешељ одбије гаранције Владе Србије за његово привремено пуштање на слободу, Судско веће Трибунала ће донети одлуку о даљим корацима.

„То је питање које ће морати да разматрају судије Судског већа. Они су добили, или ће добити, одговоре са којима ће се упознати и онда ће сами одлучити какви морају бити следећи кораци“, рекла је Спалинска у телефонској изјави Тањугу.

„Што се тиче Владе Холандије, нема никаквог јавног поднеска“ , рекла је она.

На питање да ли ће Трибунал предузети нешто поводом протестног окупљања које је за суботу најавила Српска радикална странка, чији је Шешељ лидер, Спалинска је одговорила да су у Трибуналу упознати са тим најавама, али да, за сада, не планирају да се обраћају окупљенима.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министрима из владе Србије дата препорука да не коментаришу пресуду Радовану Караџићу

0 (0) Министрима у Влади Србије дата је препорука да не коментаришу хашку пресуду доживотне …

Доказе који оптужују савезнике НАТО-а у Хашком трибуналу плански уништавају

0 (0) У Хашком трибуналу плански су оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима, …

11 Коментара

 1. Seselj bi prihvatio garancije Srbije ,ali ne moze da prihvati nesto od njegovih „kumova izdajnika „,to je njegov Problem i ja ga razumem ,ali opet trebao bi da dodje svojoj familiji ,treba mu njihova podrska ,jer mu predstoji velika borba za zivot ,ako ostane u Hagu nece biti dobro za njega .

  • Радмила , уопште не познајете Шешеља. Он не зазире од његових кумова и издајника(ви сте ово ставили под наводницима , зашто?) Он има свој систем праведника и то тера. Ако један Вељко Кадијевић (недавно преминуо у Москви) са свом својом командном одговорношћу Хаг не сматра кривим(додуше и није крив), како може један Шешељ да буде крив и мучен 12 година са својим вербалним деликтом?
   Мислим да су ова два случаја повезана јер је генерал Кадијевић слободан умро(хвала БОГУ) а Шешељ..па немамо речи више а на конто Шешељеве голготе. само нека се врати!

  • Pa stavila sam pod navodnicima podrazumeva se to da mu nisu ni kumovi ni prijatelji ,nego izdajnici i njegovi krvnici ,nije se on razbolio tek tako ,nego od velikog sjekiranja ,stresa i nervoze ,nevin covjek lezi tamo ,a plus izdaja od smradova ,pa to je uzasno bilo za njega ,ne da Bog nikome .

  • Pa stavila sam pod navodnicima podrazumeva se to da mu nisu ni kumovi ni prijatelji ,nego izdajnici i njegovi krvnici ,nije se on razbolio tek tako ,nego od velikog sjekiranja ,stresa i nervoze ,nevin covjek lezi tamo ,a plus izdaja od smradova ,pa to je uzasno bilo za njega ,ne da Bog nikome .

 2. jedva cekam da se vrati da rastera ova govna

 3. On ih je stvorio a oni mu na najbolji radikalski nacin vracaju. Narode, ista je to nasilnicka sorta, prizeljkujem da obe te radikalske grupe stopre nestanu sa politicke scene Srbije…

  • Иди попиј започето.Није он створио СНС него Борис тадић али ти по очима видимо да си пијан

  • Hvala nepijem. On je stvorio Vucica, kod mene je licno dolazio sa Vukom Draskovicem, Misom Skulicem, Mirkom Jovicem, Mirom Topalovic dok je bio u drustvu SAVA…za vasu informaciju sasvim dovoljno imam znanja o njegovom liku i delu, kao i o ovima koje je on stvorio. To da ih je stvorio Tadic moze da prodje samo kod onih koji imaju amneziju. Stvorilo ih je radikalsko Se[eljevo (nasilnicko) ponasanje i pohlepa…

 4. Nemoj Radmila vređati govna,oni su mnogo gore nešto,Šešelj treba da im j… mater.,i Tadiću i Vučiću

 5. Хаг је одавно одлучио – ОСУДИТИ И УБИТИ СВАКОГ СРБИНА У ХАГУ !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend