Сетва у Поморављу 89.000 хектара

Сетва у Поморављу 89.000 хектара

Пољопривредници шест општина Поморавског округа овог ће пролећа кукурузом, поврћем, индустријским и крмним биљем засејати око 89.000 хектара.

На подручју Јагодине, Ћуприје, Деспотовца, Параћина, Свилајнца и Рековца, највише, око 65.000 хектара, биће засејано кукурузом, традиционално најзаступљенијом житарицом у овом делу Србије, око 9.000 хектара поврћем, 10.000 хектара крмним биљем и око 5.000 хектара индустријским биљем.

Кукуруз, најдоминантнија житарица је постала профитабилна, а добар профит се може остварити уколико се примене све агротехничке мере: време сетве, избор семена, употреба минералних ђубрива…

Када је реч о кукурузу препорука је да то буду хибриди раних група зрења због суше, процењују стручњаци Пољопривредно стручне саветодавне службе у Јагодини.

Пољопривредни стручњаци Јагодине пољопривредницима препоручује и више сетве индустријског биља.

“Кроз наше огледе са уљаним културама, сунцоктретом и сојом, показало се да соји ово подручје погодује, нарочито у условима високих температурта какве су биле прошлих лета, соја је дала најмањи подбачај у приносу, а треба је у производњу укључити и због плодореда”, кажу стручњаци.

У Задружном савезу за пољопривреду, су израчунали да ће пољопривредницима Поморавља, Ресаве и Левча, за обраду и сетву ових површина требати око 3.000 тона дизел горива и око 6.000 тона азотних и НПК ђубрива.

Пољопривредници и пољопривредни стручњаци овог дела Србије, тврде да ће сетва овог пролећа, бити скупља за око 17 одсто него лане.

Захваљујући лепој јесени и зими пољопривредници су за пролећну сетву припремили више од 60 одсто планираних површина.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Поморавском округу поплављено 18.300 хектара под усевима

У Поморавском округу поплављено 18.300 хектара под усевима

Катастрофалне поплаве у Поморавском округу захватиле су 18.300 хекатара под пољопривредним културама, саопштено је из …

Како посејемо, тако ћемо и пожњети

Како посејемо, тако ћемо и пожњети

Београд — Трошкови овогодишње пролећне сетве у Србији, која је планирана на 2,7 милона хектара, …

Један коментар

  1. Oprez sa sojom.Sva soja je GMO,zato su joji pogodovale visoke temperature.Izbacite soju iz ishrane i sve sojine derivate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *