fbpx

Синдикати ПКБ: Корпорација има 17.000 хектара земље, 17.000 грла стоке, 700 километара каналске мреже, а то вреди више од тражене цене

0
(0)

Имовина Пољопривредне корпорације Београд трећи пут се нуди на продају. Нови власник добиће нешто више од 17.000 хектара пољопривредног земљишта, али и дуг комбината од 81 милион евра.

У Министарство привреде стигла је прва пријава за куповину ПКБ корпорације. Надају се да ће их бити још до 13. септембра, када је заказано отварање понуда. Да би ПКБ стао на ноге, процењује се да би требало уложити 100 милиона евра.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже да ће почетна цена бити око 104 милиона за основна средства, за имовину и 17 милиона евра за грла стоке, по последњој процени.

„Захтеваћемо од потенцијалног купца да 30 милиона евра потроши у наредне три године кроз инвестиције у ПКБ“, рекао је Стевановић.

Сваком од 1.704 радника који одлуче да оду, нови власник дужан је да плати 450 евра по години стажа и то из купопродајног уговора.

„У периоду мониторинга од стране Министарства привреде, нови власник ће бити обавезан и дужан да има најмање бар хиљаду људи, а по завршетку трансакције дужан је да свима који данас раде у ПКБ-у понуди да остану тамо“, рекао је Стевановић.

ПКБ има 17.000 хектара земље, 17.000 грла стоке, 700 километара каналске мреже, и то вреди више од тражене цене, кажу у синдикату.

Милисав Ђорђевић из Самосталног синдиката ПКБ-а каже да нису задовољни тиме што се не продаје ПКБ корпорација као правно лице, већ се продаје имовина.

„Ми не можемо ниједно стечено право да пренесемо код новог послодавца, што значи да немамо колективни уговор, немамо минули рад, регрес, све то морамо да почињемо као новозапослени радници у новом предузећу“, рекао је Ђорђевић.

Радници се плаше да ће доћи до пренамене пољопривредног земљишта у грађевинско. У Министарству одговарају – три године пратиће шта ради нови власник, а ни након тог периода, пољопривредно земљиште се не може користити у друге сврхе без дозволе државе.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови Сад: Вучевићев саветник гради насеље од 40 милиона евра

4.4 (7) Поред Телепске долине, Нови Сад ускоро добија још један комплекс луксузних стамбених зграда …

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *