fbpx
Beograd, 23. aprila 2015. - Premijer Aleksandar Vucic (L) i gradonacelnik Beograda Sinisa Mali na otvaranju Samita gradonacelnika. U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonacelnika Beograda Sinise Malog, poceo Samit gradonacelnika gradova centralne i jugoistocne Evrope, koji se u prestonici Srbije odrzava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Синиша Мали крије коме дели новац из буџета

0
(0)

Тражили смо од Градске управе града Београда да нам достави списак свих приватних и државних фирми којима је Град Београд у првих 6 месеци ове године уплатио субвенцију, као и којим невладиним организацијама је у коликом износу уплатио дотацију. Након наше жалбе Поверенику за информације од јавног значаја, Градска управа је послала одговор да “не располаже траженим информацијама” и одговорност пребацила на градски Секретаријат за финансије. Ови су пак одговорили да “због траженог великог броја информација, Секретаријат за финансије није тренутно у могућности да одговори на захтев”.

Иако је јасно да одговорни врло добро знају коме су и колико уплатили средства из буџета, градоначелник Синиша Мали и његова градска управа крије те податке, иако их закон обавезује да све податке о трошењу из буџета да на увид јавности. Податке које смо тражили се налазе у електронској бази података и могу да стану на један ЦД, тако да је обавештење Секретаријата за финансије у најблажу руку скандалозно и показује ниво неодговорности и бахатости градске власти. Да не заборавимо, баш као и данас СНС, тако се понашао и ДС када је на челу града био Драган Ђилас и његов помоћник био Александар Шапић.

Нејасни услови, као и кратки рокови конкурса које расписује Град Београд, а нарочито нејасни критеријуми по којима се додељују средства из буџета већ су била мета критика, али ниједан захтев за транспаретношћу није наишао на позитиван одговор. Градоначелник, СНС и њени сателити на власти у Београду и даље сматрају да је новац из буџета њихова приватна својина који могу да додељују тајно, а сви покушаји да се успоставе јасни критеријуми доделе буџетских средстава, као и да се прати исплата истих, увек је била игнорисана.

ДЈБ се залаже за потпуну транспарентност државе која обезбеђује да се приходи троше за јавно добро, а грађани могу да прате како држава троши њихов новац. Ако добије поверење Београђана, ДЈБ ће објавити све уговоре, и за Бус Плус, и за мост на Ади, и за све субвенције и дотације. Као што је радио Саша Радуловић са својим тимом у Министарству привреде када је на 4 месеца и 23 дана до своје оставке онемогућио корупцију и буразерску економију, сваког месеца ћемо објављивати ко тачно, у коликом износу и за коју сврху добија новац од правних лица из буџета.

ДЈБ је упутио жалбу поверенику Шабићу и послао нове “мање” захтеве градској управи које ће, надамо се, моћи да обради. ДЈБ неће одустати од својих захтева и настављаће да их шаље и покреће тужбе против свих који крију информације од грађана.

У прилогу:

У прилогу:
Захтеви Градској управи и жалба Поверенику

merged

Одговори Градске управе Града Београда
Одговор Секретаријата за финансије

2017-08-28_odgovor_dodatni rok (1) (1)

Достајебило.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Један коментар

  1. Gradom upravlja ORGANIZOVANA KRIMINALNA BANDA !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *