Хроника

Скоро 21 месец није одржано ниједно рочиште у предмету “Асомакум”, названом по фирми основаној наводно фалсификованом личном картом Андреја Вучића

Већ скоро 21 месец није одржано ниједно рочиште у предмету Асомакум, названом по фирми основаној наводно фалсификованом личном картом Андреја Вучића. Овога пута, претрес је одложен због недоласка двојице окривљених.

Милан Машић и Сафет Пековић, двојица окривљених у случају Асомакум, нису се због здравствених проблема данас појавили на рочишту у Вишем суду у Београду. Машићев бранилац је судији Весни Божовић Милошевић приложио лекарски налаз, док је Пековићев адвокат рекао да је о болести свог клијента сазнао из усмене комуникације, као и да не поседује лекарски извештај о његовој болести, извештава БИРН.

Судија Божовић Милошевић је Пековићевом адвокату указала на проблем са достављањем судских позива његовом клијенту, рекавши да судски позивари нису успели да му уруче ниједан од пет позива.

Након што је констатовано одсуство двојице окривљених, заменик тужиоца предложио је да се у односу на Машића и Пековића издвоји поступак и да се данашње рочиште ипак одржи и саслуша бар један од окривљених.

Међутим, судија Божовић Милошевић је констатовала да би у том случају цео судски поступак морао да крене из почетка, јер је у међувремену дошло до промене у саставу судског већа.

Након овога, раздвајању поступка у односу на Машића и Пековића супротставили су се и браниоци осталих окривљених у овом предмету, јер како су рекли, неки од њих имају „предсимптоме ковида“, а неки од њих који су данас дошли у судницу, у породици имају оболеле од Ковида 19.

Због свега тога, судија Божовић Милошевић је одлучила да рочиште одложи, а наредно је заказано за 7. децембар ове године када ће се навршити готово две године од како није одржано ниједно рочиште.

У досадашњем току поступка, који траје још од децембра 2017, троје окривљених је дало своје исказе, а за четворо је поступак обустављен јер је, у међувремену, наступила апсолутна застара.

Сви окривљени су рекли да нису криви и да нису починили дела која им се стављају на терет.

Оптужница описује низ трансакција из 2009. и 2010. године између фантомских фирми (наводно основаних ради прања новца и извлачења средстава из буџета) и 10 предузећа која стварно послују на тржишту.

Петорица оптужених терете се за кривично дело прање новца. Драгославу Јоксимовићу, Немањи Перићу и Александру Јовићу на терет се ставља и кривично дело превара јер су, како се наводи, основали поменута фантомска предузећа на основу фалсификованих личних карата. Међу њима је и фирма Асомакум, која је основана на име наводног фиктивног власника Андреја Вучића.

Оптужницом је првобитно било обухваћено 18 особа. Они су ухапшени 2015. године и то након што је о фирми Асомакум на скупштинском заседању октобра 2014. јавно проговорио посланик Зоран Живковић, који је казао да је власник те фантомске фирме Андреј Вучић.

Александар Вучић демантовао је тада те тврдње, а убрзо након тога, чак четири и по године од оснивања, Андреј Вучић је поднео тужбу против Асомакума тражећи проглашење ништавности оснивачког акта пред Привредним судом у Београду.

Одлука о ништавости оснивачког акта Асомакума потврђена је одлуком Привредног апелационог суда фебруара 2016, у моменту када је већ вођена и истрага против поменутих 18 особа ухапшених 2015. Истрага је трајала две године. Прво припремно рочиште било је заказано за децембар 2017, а одлагано је чак пет пута. До данас више пута су одлагани и главни претреси, а последњи је одржан пре годину и девет месеци.

(БИРН-Нова.рс)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!