Случај Савамала само јавност одржава у животу

Упркос уверавањима да је питање дана када ће тужилаштво изаћи у јавност са подацима о истрази случаја Савамала, то се до данас није догодило.

– Спроводе се одређене техничке радње у истрази случаја, међутим ти детаљи јавности не би били интересантни. Чим дођемо до конкретних података, издаћемо званично саопштење, речено је јуче Данасу у Првом основном тужилаштву у Београду, уз напомену да ће то бити врло ускоро.

Информације о истрази случаја Савамала су у последњих 15 месеци излазиле у јавност изузетно ретко, а и тада искључиво под притиском јавности. Ово интересовање медија за ток истраге подстакло је заштитника грађана Зорана Пашалића да каже да је овај случај „превише политизован“. Он је говорећи за РТС рекао да, што се институције на чијем је челу тиче, случај није стављен ад ацта, али да се по њему неће ни приоритетно поступати.

Да Савамала није политичко, већ правно питање, сматра професорка Београдског универзитета у пензији и чланица Покрета слободних грађана Србијанка Турајлић.

– То уопште није политичко питање. Савамала је скандал који је власт приредила грађанима, наводи Турајлић. Према њеним речима, изјава заштитника грађана да је случај Савамала политизован га дискредитује да се бави тим послом.

– У Херцеговачкој улици се догодило укидање правне државе, и ако то Зоран Пашалић не разуме, онда би Правни факултет требало да преиспита његову диплому, каже Турајлић.

Без реакције јавности која је инсистирала на решавању случаја, сматра она, случај Савамала би дочекао епилог неких претходних.

– Заборавили бисмо на Савамалу, као што смо заборавили на „хеликоптер“ или на Богољуба Карића. Онда би нам надлежни органи само саопштили да се у Савамали заправо ништа није ни десило. Захваљујући људима из Иницијативе Не да(ви)мо Београд овај случај је одржан у животу, сматра Турајлић.

У Иницијативи Не да(ви)мо Београд кажу да не постоји ништа природније од тога да грађани захтевају да одговорни за један злочин буду кажњени.

– Када је Савамала у питању, власт има за циљ да све државне институције ућутка. Ми 15 месеци ништа о овом случају нисмо могли да чујемо од полиције и тужилаштва. Сада је решила да утиша и институцију омбудсмана и чини ми се да Зоран Пашалић тај посао ради добро, каже за Данас Радомир Лазовић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд.

Подсетимо, у ноћи између 24. и 25. априла прошле године група маскираних особа је багерима блокирала Херцеговачку улицу у београдском насељу Савамала и порушила објекте који се у њој налазе. Случајне пролазнике и раднике обезбеђења су везали и одузели им телефоне. Полиција је одбијала да ту ноћ изађе на лице места и грађане је упућивала на Комуналну полицију.

Случај Савамала се више од годину дана налазио у Вишем јавном тужилаштву које је недавно саопштило да није надлежно да по њему поступа. Предмет је уступљен Првом основном тужилаштву где се и даље налази у предистражној фази.

Вучић оптужио врх градске власти
Председник Србије Александар Вучић је на једној од конференција за медије рекао да иза рушења стоји врх градске власти. На месту порушених објеката би требало да буде изграђен пословно-стамбени комплекс Београд на води.

Пише: В. Јеремић, Данас.рс

Актуелно

Арсић: Потребне темељне промене у менаџменту ЕПС-а (видео)

Професор Економског факултета Милојко Арсић, говорећи о пословању ЕПС-а, каже да је кључно да се …

„Стратешки партнер“ ће за смешне паре добити „РТБ Бор“ и огромно рудно богатство!

Министарство привреде РС је објавило јавни позив за избор стратешког инвеститора за РТБ Бор. Тендером …

Један коментар

  1. Savamala je jasna poruka da se ova vampirski, ustaško-partizanska uprava=BANDITSKI KRIMINALNO ORGANIZOVAN sistem mora održati po svaku cenu. Pravna država je ukinuta davno, pre Savamale …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons