СПС лопови „Галенику“ прво опљачкали а сада јој влада ни обећану помоћ не даје

0
(0)

БЕОГРАД – Самостални и независни синдикат Галенике огласили су се данас саопштењем у којем тврде да Галеника а.д, након уласка у поступак реструктурирања, још није добила никакву конкретну обећану помоћ надлежних државних органа и институција.

Они су понудили сарадњу и разговор са државним органима и предложили да „Галеника буде фабрика која ће, као позитиван пример, прва изаћи из реструктурирања“.

Одобрењем тих средстава, Галеника може за врло кратко време да обезбеди позитивно пословање, елиминише несташицу јефтиних и проверено квалитетних дефицитарних лекова и да у најскорије време успешно изађе из реструктурирања, уз пратеће активности које су у надлежности државних органа и институција, наводе синдикати.

Истовремено предочавају да фабрика ради са 50 одсто капацитета, што је недовољно у односу на потенцијал и захтеве тржишта, по чему се разликује од осталих предузећа у реструктурирању.

Досадашњим залагањем менаџмента нисмо задовољни, те смо због тога неколико пута предлагали њихове смене, јер очигледно не постоје позитивни ефекти њиховог рада и деловања, истичу синдикати.

Тако псотоји недовољна искоришћеност капацитета, план производње је далеко од потребног и могућег, наводе синдикати, додајући да су више пута упозоравали на потребу домаћинског пословања, на неуплаћене доприносе, неисплаћене отпремнине колега који су отишли у пензију и других примања по основу Колективног уговора.

Синдикати подсећају да је најпре бивши министар привреде Млађан Динкић условио помоћ државе отпуштањем вишка запослених. Од тада до данас, Галеника је са 2.800 запослених кроз три програма за решавање вишка запослених, и редовним одласком у пензију, дошла до тога да је данас у радном односу 1.400 запослених, али од конкретне помоћи ништа није било.

„Затим је претходни министар (Саша) Радуловић обећао да ће по достављању фамозних личних карата и плана пословања, Галеника бити у првој групи за помоћ државних органа, с обзиром на потенцијал и значај наших производа. Ни то се није десило, иако је сва тражена документација уредно предата“, наводе синдикати.

Они истичу да је 12. фебруара обављен и разговор са вршиоцем функције министра привреде Игором Мировићем, којем је предочено шта је неопходно да се учини како би се Галеника коначно стабилизовала и увећала производњу, али конкретних и коначних одлука још нема.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *