fbpx

Срамота српских власти: Шабић пред судом, рушитељи Савамале на слободи

0
(0)

Правник и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић добио је велики број награда и признања стручне и шире јавности за свој рад од 2004. године до данас. Добио је признање за грађанску храброст, за борбу против корупције, за слободу медија, за допринос Европи, за толеранцију, за унапређење права жртава, за људска права… Од државе није добио ниједно признање, добио је само у последњих годину и по дана 19 тужби…

Афере се нижу, а нико не одговара

Најновија тужба поднета је против повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности због захтева да се стави на увид јавности биографија тужитељке Сање Ђурић која води случај незаконитог рушења у Савамали за потребе пројекта „Београд на води“.

За тај, као и за случај пада војног хеликоптера 2015. године, приликом спасавања бебе када је под неразјашњеним околностима покушао по јаком невремену да слети на београдски аеродром, нико до сада није одговарао. Као што јавност није добила одговор на многа питања у вези са имовином градоначелника Београда Синише Малог.

– Тужилац се позива на одредбу закона која је престала да важи. Позива се на неку анахрону одредбу Закона о јавним тужиоцима, која је дезавуисана Законом о тајности података. Биографија тужиоца није тајна. Није то тајни агент, то је јавни тужилац. Биографија сваког јавног функционера мора бити доступна јавности у сваком тренутку – коментарише Шабић најновију тужбу.

Зашто Вучић штити Малог?

– У случају „Савамала“ су била три или четири решења, с тим што је одмах дато име и презиме поступајућег тужиоца. Тужилаштво стално говори да није могло спровести истрагу јер полиција не сарађује. Због тога је било тражено да тужилац каже да ли је против полицајаца, који су одбили да поступе по његовом налогу, нешто предузео. То је остало тајна – каже Шабић и додаје:

– Случај градоначелника Синише Малог показују да постоје заштићени и незаштићени људи у овој држави. После читавог низа решења, о којима сте говорили, премијер лично саопштава да он неће више бити градоначелник, али то објашњава некаквом кампањом која се врши према њему. То заиста делује као крајње субјективно. Околности пре указују на то да је градоначелник био под заштитним кишобраном, а не под кампањом.

– Ректорат Београдског универзитета тражи да се испита ваљаност његове докторске дисертације. Одмах након тога се распадне етичка комисија јер сви дају оставке. Агенција за борбу против корупције одбија да да информације вашим колегама, у овом случају порталу „Пиштаљка“, информације на које јавност неспорно има право. Када то све узмемо у обзир, онда заиста тешко могу да разумем како се то може квалификовати као кампања – закључује Родољуб Шабић.

Слободна Европа, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судијама и тужиоцу који су на слободу пустили педофила и киднапера ОДМАХ поделити ОТКАЗЕ!

5 (4) Кaда је Нинославу Јовановићу, познатијем као Малчански берберин, 2006. године, казну са 15 …

Шабац: Застареле казне нарко дилерима

5 (2) Шабац – Најмање двојица нарко-дилера, који су у истом предмету пред Вишим судом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *