Србија: Чувајте се друмских разбојника!

Србија: Чувајте се друмских разбојника!

Протеклих месеци аустријском ауто-мото клубу ОеАМТЦ пријављен је повећан број пријава превара возача на путевима кроз Србију. Начин рада ових превараната је увек исти, а то је да возачу указују најпре на квар, а потом папрено наплате „поправку“.

Дуж главних путева непознате особе из својих возила најпре сиреном или на друге начин покушавају да жртви укажу на наводне проблеме које су приметили на његовом возилу. Чим се возач заустави да проконтролише возило, они му приђу и понуде помоћ. Шлеп служба стигне у рекордном року, одвезе возило у радионицу где се констатује скуп „квар“, од неколико стотина до 2.000 евра, а од возача се тражи да плати у готовини – без издатог рачуна.

ОеАМТЦ упозорава да поједини преваранти користе чак и електронске уређаје за онеспособљавање електронике возила, а правница клуба Верена Пронебнер саветује возачима да буду обазриви и да не буду лаковерни.

– Ако вам одједном неко указује на квар на возилу и онда за кратко време пристигне шлеп возило, то је сигнал за узбуну. Саветујем у том случају да останете мирни и наставите вожњу – упозорила је Пронебнерова. -Уколико возач сумња у неисправност возила требало би да сам, без пратње, оде до неке радионице и провери аутомобил.

Ово, на жалост, није први пут да возачи аутомобила са страним регистарским таблицама буду мете превараната. Иако је последњих година, због строже контроле, смањен број превара, и даље постоји опасност. Као што су за „Вести“ рекли из Управе саобраћајне полиције, раније су биле актуелније „обрнуте“ преваре, где су лопови ти који су глумили возаче аутомобила у квару.

Један од најчешћих начина крађа на српским путевима годинама су такозвани лажни кварови.

– Преваранти стану са аутомобилом у зауставној траци и сигнализирају возачима који долазе да им је потребна помоћ око поправке. Превасходно заустављају возила са страним таблицама. Када неко стане, чланови групе га заговарају, а онда буквално отимају торбице, мобилне телефоне. Уколико је сам у возилу, жртву питају да погледа њихов мотор, да види да ли може да га поправи, а један од пљачкаша онда краде ствари из његовог возила. Онда седају у возила и беже. Најчешће се ова врста крађа дешава у раним јутарњим сатима, када је слабији саобраћај – упозоравају у српској полицији.

Врло често су мете ових напада управо сународници из дијаспоре, који возе аутомобиле страних регистарских ознака, јер их лопови замене за Турке и Грке који путују у посету завичају, а главна су мета ових криминалаца. Наиме, друмски разбојници рачунају да они имају доста готовине код себе, евре, доларе, те их зато нападају по путевима, како би лако дошли до кеша или злата.

Погибије због похлепе

Понекад преваре и жеља за брзим новцем постану врло опасне и узрокују губитак људских живота. Дешава се да преваранти на одмаралиштима пресеку каблове за уље или кочнице, по правилу страних регистарских таблица, у намери да се после неколико километара жртва заустави, а преваранти „невино“ понуде помоћ око поправке и шлеповања возила. Међутим, постоје сумње да се неколико оваквих случајева завршило несрећама у којима је било мртвих.

– Треба ипак рећи да одавно немамо случајева да постављају гуме, камење и остале предмете на путеве, па онда дивље шлеп службе возачима излупаних аута нуде своје услуге. Имали смо случајеве кад страни држављанин заустави возило код хотела на ауто-путу, сипа гориво и преспава у хотелу. Током ноћи, сипају му воду у резервоар и ујутру кад крене, аутомобил стане. Одмах дођу душебризници да понуде услуге поправке за велике паре – кажу у саобраћајној полицији.

Псима на аутомобиле

Колико су друмски пљачкаши дрски види се по примеру који је за „Вести“ испричао један од власника кафане на ауто-путу у близини Београда, који је годинама сведок свакаквих друмских превара.

– Сећам се једног од њих, који је имао неколико великих паса које би изгладњивао по неколико дана. Онда би их ноћу доводио на ауто-пут и храну им давао само у левој коловозној траци. Тако би их навикао и онда пуштао једног по једног. Пси би стали на пут и чекали храну, али би на њих наравно налетео аутомобил. Он би се као случајно ту затекао и пружао помоћ за поправку возила, које су коштале астрономски. Када је бивши министар унутрашњих послова Драган Јочић имао саобраћајну незгоду овде на ауто-путу, када је његово возило ударило у пса, знам да је полиција истраживала управо овај случај, али колико знам, ништа нису успели да докажу – каже овај угоститељ за „Вести“.

Живи у Аустрији, вара у Србији

Како кажу у српској саобраћајној полицији, годинама су чувари реда имала проблема са једним држављанином Србије који живи и ради у Аустрији, а бави се друмским преварама.

– Он са још неколико особа има дивљу шлеп службу и радили су на ауто-путу од Бубањ потока до Јагодине. Нема их током зиме, тада су у иностранству, а када крене лето, он долази у Србију и наплаћује шлеповање много више него АМСС. За неколико месеци заради толико пара да остатак године може да живи без проблема у Аустрији – кажу у саобраћајној полицији.

З. Мирковић – Б. Ђокић, Вести онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна у Србију испоручи пробну фабрику литијума

Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна у Србију испоручи пробну фабрику литијума

Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна испоручи у Србију пилот …

СТОРИ: Вучић, Сузана и Инстаграм

СТОРИ: Вучић, Сузана и Инстаграм

“Сузана, како се зове оно кад окачите на Инстаграм, шта радим с тим?” Па, окачи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *