fbpx
вредност динара

Србија на неплаћеним порезима губи 3.5 милијарди евра

0
(0)

Укупна дуговања 1.500 пореских дужника, чија је имена јуче објавила Пореска управа Србије, износе 359,3 милијарди динара, то јест готово 3,5 милијарде евра, објављено је јуче на конференцији за новинаре ПУ.

Колики је то губитак најбоље показује податак да је то четвртина јавног дуга Србије, који се, да подсетимо, креће око 14 милијарди евра.

Од 359,3 милијарди динара дуга, правна лица дугују 345,9 милијарди, предузетници 8,5, а физичка лица, то јест грађани, 4,9 милијарде динара.

Директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић изјавио је да је објављивање спискова пореских дужника дало ефекте јер је повећана наплата пореза и доприноса. Он је навео да је у јануару, када је први пут објављен списак 300 дужника, наплата била 9,2 посто већа од пројектоване, а остварени приход је био реално и номинално већи него у претходних десет година. Он је рекао да су с јуче објављених спискова скинуте фирме које су измириле обавезе или ушле у репрограм, наводећи да их је трећина ушла у један од тих видова измирења обавеза. Радосављевић је навео да је жеља Пореске управе да се и објављивањем овог списка поспеши да предузетници и привредни субјекти измирују своје обавезе „јер никоме није стало да се његово име појави на списку”. Он је указао на то да је начело транспарентности и отворености основни начин рада ПУ, а то је и показала објавом ових спискова.

Радосављевић се осврнуо и на наплату јавних прихода у прва три месеца ове године, истакавши да су приходи 4,6 милијарди динара већи од пројектованих, односно да је наплата 3,4 посто већа. Он је објаснио да је, када се говорило о томе да су приходи подбацили, важно истаћи да се то не односи на пореске приходе. Првенствено се, како је објаснио, то односи на четири пореска облика – ПДВ, акцизе, порез на добит и порез на зараде.

Он је прецизирао да су за прва три месеца били планирани приходи од 138,19 милијарди динара, а да је остварено 142,86 милијарде.      

Д. Вујошевић

 

Војвођани високо пласирани

На новом списку дужника остало је доста старих имена. Код правних лица на врху су и даље банке у стечају: Беобанка с догом од 25 милијарди, Инвестбанка с 19, Астра са 17, односно Београдска с 14 милијарди. Њихова дуговања остаће на листи две док их држава не отпише иако је јасно да наплата неће ићи глатко. Од војвођанских предузећа ту су „Си-партнер„ са 477 милиона, некадашња кланичарска индустрија „29. новембар„ с више од 466 милиона, ПИК „Бечеј„ са 452 и „Агроуљма„ у стечају са 426 милиона.

Прдузетнике предводи Миодраг Јеринић са 175 милиона.

Код грађана води Марио Вујаклија из Инђије с 235,63 милиона, а од Војвођана су високо пласирани Миле Момчиловић из Инђије, као пети, с дугом од 63,3 милиона, па Драган Поповић из Нове Црње с 50,10 милиона, који је десети. Следи Милена Кнежевић из Оџака, а политичарка Маргит Савовић још није измирила свој дуг од 10,46 милиона динара.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крушевац: Држава частила немачког гиганта са 14,4 милиона евра

5 (6) Kомисија за контролу државне помоћи одобрила је давање бесповратних средстава од 14,4 милиона …

Европска комисија предвиђа рецесију историјских размера

5 (2) Европска комисија предвиђа да ће у Европској унији ове године доћи до смањења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *