Србија: Огромна већина грађана за враћање војног рока, истичу се два разлога

5
(4)

Око 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине младих и традиције, показује истраживање „Ставови грађана о безбедности“, чије је резултате представио Београдски центар за безбедносну политику.

Подаци показују да је поверење у институције безбедности стабилно и поново је на првом месту Војска Србије којој верује 65 одсто грађана, који такође сматрају да у војсци има најмање корупције, рекла је истраживачица БЦБП Марија Игњатовић и додала да грађани верују да Војска може да заштити земљу.

Када је реч о безбедносним претњама, грађани сматрају да највеће претње долазе изнутра – 73 одсто грађана као безбедносну претњу види белу кугу и наркоманију (69 одсто), а као највеће спољне претње види мигранте (20 одсто), велике силе (18 одсто), САД (17 одсто) и косовско питање (15 одсто).

На питање у шта треба улагати, грађани на прво место због корона вируса стављају здравство, затим набавку оружја, смањење загађења, повећање плата за војску и полицију, улагање у одбрану од поплава и других природних непогода и у опремање полиције.

Игњатовић је истакла да се из тога види да су ставови грађана донекле опречни, јер мисле да највеће претње долазе изнутра, а да треба јачати тврду моћ и улагати у војску и полицију.

После Војске Србије и Српске православне цркве, на трећем месту грађани верују медијима.

Истраживачица БЦБП Марија Павловић рекла је да се грађани у Србији осећају безбедно и то пре свега у свом дому, али да не мисле да државни органи доприносе њиховом осећају безбедности.

Када је реч о епидемији, Павловић је рекла да је истраживање спроведено крајем септембра и почетком октобра и да се тада 63 одсто грађана осећало безбедно, преноси портал 021.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Један коментар

  1. ma radije poslati dete da cisti ulice negde po evropi nego da sluzi u toj sramnoj izdajnickoj i slugeranskoj vojsci, vernoj pomahnitalom majmunu i tudjinu ovde neutemeljenom.
    a taj smrad genocid cineci mesto da bude u formalinu on upravlja nasim zivotima.
    HHRRK PUU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend