Српски минус најскупљи у Европи

Српски минус најскупљи у Европи

ДОК у Србији плаћамо камату на дозвољене минусе и по 36 одсто годишње, цена ове позајмице у земљама еврозоне је тек шести део овог процента!

Према подацима Европске централне банке – ЕЦБ, каматна стопа на дозвољено прекорачење по текућим рачунима у земљама ЕУ које користе евро као валуту је свега 6,09 одсто годишње. И док су у Србији банке протеклих година зарачунавале и по 40, 50 одсто на дозвољене минусе, статистика ЕЦБ показује да су, у протеклих осам година, највише камате на минусе у еврозони забележене у јануару 2012. године – 8,43 одсто. У нашој земљи толико данас коштају најјефтинији кеш зајмови са роком отплате од максимум 12 месеци.

Прочитајте још: Пресуда за наплату накнаде на кредит у корист банкара

Већина банака са страним капиталом које послују у Србији присутне су и у земљама региона. На њиховим интернет-страницама јасно се види колике камате зарачунавају грађанима у суседним државама. Тако, на пример, у Румунији поједине банке примењују посебну формулу за исказивање цене дозвољеног минуса: Робор 3л + 10 одсто, што износи 12,85 одсто. У преводу – просечна каматна стопа на међубанкарске позајмице у румунским лејима увећана за 10 процената.

Прочитајте још: Гувернерка НБС: Банке имају право да наплате трошкове обраде кредита

Ако би се иста формула применила код нас, могла би да гласи: тромесечни Белибор увећан за 10 одсто, што на крају доводи до каматне стопе од 13,16 одсто. А, поменута банка код нас на минус зарачунава више него двоструку камату – равно 29,26 одсто!

Подаци званичне европске статистике – Еуростата показују да су каматне стопе на револвинг кредите и дозвољена прекорачења по текућим рачунима најниже у Аустрији – свега 3,44 одсто. Камате нешто више од пет одсто зарачунавају банке на Кипру, у Француској и Италији, док у Финској, Малти и Словенији наплаћују нешто више – између шест и седам одсто годишње. Убедљиво највишу каматну стопу на дозвољене минусе има Летонија – чак 20,72 одсто, потом Естонија 16,16 одсто, па Словачка 13,46 одсто…

КОМШИЛУК

И ЦРНОГОРСКЕ банке, на својим интернет-страницама, приказују ниже каматне стопе на дозвољене минусе у односу на наше банке, од 13 до 19 одсто годишње. Интересантно је, међутим, да су у Мађарској, судећи бар према доступним подацима, ове стопе прилично високе – око 20 одсто.

Д. И. Красић, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Казнене камате за минус на текућем рачуну и преко 60%

Казнене камате за минус на текућем рачуну и преко 60%

Није за утеху, али Србија по висини банкарских камата на популарни дозвољени минус није изузетак, …

Анђелко Вучић веома близак напредњаку Радету Патровићу који је плантажеру марихуане дао државни кредит

Анђелко Вучић веома близак напредњаку Радету Патровићу који је плантажеру марихуане дао државни кредит

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић упитао је данас да ли је имање …

Један коментар

  1. pa prva posta ima velike kamate na dozvoljen minus a ona je drzavna.a kolika je kamata na mojim parama u posti .e toga nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *