fbpx

Шта се дешава у позадини предизборне кампање Српске напредне странке: „Лажи док ти сви не поверују!“

0
(0)

Предстојећа предизборна кампања ће, изгледа, бити најпрљавија до сада. Да би у очима бирача оцрнила своје противнике Српска напредна странка користи хиљаде младих, незапослених људи, од којих неки учествују у њеној кампањи и на интернету. За свој труд они су плаћени новцем из буџета или ће после добијених избора да се запосле у државној служби, као што је учинио велики број њих из кампање 2012. како открива тајна преписка чланова интернет тимова напредњака.

До изборне кампање 2012. године интернет је сматран медијем другог ранга што се могућности утицања на потенцијалне бираче. Те године су странке откриле да је право изласка на изборе стекла генерација одрасла уз модерну технологију за коју је нормално да информације размењује, али и прима, путем четова или интернет форума. Упућени онлајн стратези тврде како је СНС била прва странка у Србији која је у својој кампањи масовно користила њуз портале и друштвене сајтове.

Међу првима који су схватили значај интернета у политичкој кампањи био је Славиша Мићановић Мићан који је 2012. преплавио онлајн форуме хвалоспевима о тадашњој звезди у успону – Александру Вучићу. Централа странке се одмах за њега заинтересовала препознајући у њему потенцијал који са собом носи сваки приглупи, али зато до смрти одани присталица. У међувремену је Мићан постао надкоординатор свих интернет пропагандних служби Српске напредне странке. Због ограничене интелигенције и занемарљивог образовног нивоа њега Централа користи само да остале координаторе тера да раде, док се кампања осмишљава на другом месту, коме Мићан нема приступа. У појединим случајевима, међутим, Мићан се одлучује и на самостално деловање, па то онда до суза од смеха доводи онлајн заједницу која прати рад СНС ботова.

Бот је скраћеница од речи „робот“ и оригинално је означавала софтвер направљен да ради нешто уместо свог власника – било да сакупља нешто са интернета, било да шаље електронску пошту или попуњава онлајн формуларе. У Србији где је цена радне снаге безнадежно ниска посао бота често преузима човек.

Људски бот тако пише поруке, а софтвер их затим уз промену ИП адресе корисника и његовог интернет имена аутоматски шаље на више различитих адреса. На тај начин се заобилазе контроле нежељене поште (спамова) које имају сви озбиљни сајтови и ствара се утисак како велики број различитих људи дели исто мишљење.

Најбољи пример за клиширан рад на друштвеним мрежама су чувени Хрвоје и Јанез чији су коментари на тwитеру већ постали легендарни, јер су понављали исте фразе, једино уз промену назива земље на коју се односе – код Хрвоја је то била Хрватска, код Јанеза Словенија.

pobuna-sns-botovi

Предизборна кампања 2014. остаће упамћена по две ствари: по до сада најмасовнијем коришћењу интернета као медија и по најмасовнијем цурењу информација из интернет штаба СНС-а. Оно што су онлајн мудраци напредњака заборавили јесте да је интернет двосмерни медиј – информације (и жељене и нежељене) иду у оба правца.

„…Бобане, све по кратком поступку!“

Одмах пошто је Саша Радуловић напустио место министра привреде у српској Влади и Александра Вучића означио као главну препреку привредних реформи, огласио се надкоординатор Славиша Мићановић и својим поткоординаторима пренео следећу поруку: „…Колеге, имамо наређење да се данас СВИ максимално фокусирамо на вести везане за Радуловићеву изјаву.“
Одмах после тога Ђорђе Либеро Шкорић објављује на свом Фејсбук профилу следећу информацију: „…Колеге, видели сте поруку коју је поставио Мићан. Имамо хитну ситуацију и морамо одмах реаговати. Морамо се сви ангажовати и коментарисати изјаву Саше Радуловића. Представите се као обични грађани и исмевајте га. Пустите машти на вољу. Будите радници ФАП или Железаре. Нико не сме спомињати странку ни Вучића.“

Одговорила му је Ана Лукић: „…Ја сам се представила као Милена из ФАПА и да су ми деца гладна. Ето, најпаметнија сам.“
Остали саговорници нису били толико „паметни“. Корисник Марко Миленковић је написао свом координатору Бобану Николићу Бомбашу:

sns-botovi-plata

„…Бобане, ти радиш и примаш плату, а ми? Где је тај Саша Симоновић да коментарише? А посао преко реда?“ Одговорио му је Иван Стојић: „Полако Маре, биће за све. Обећао је Мићан. Иде сада Колубара, а иде и Про Тет.“

На то је корисник Дејан Камбер узвикнуо: „Ја хоћу ТЕНТ!“ Алекса Ристивој је покушао да смири ситуацију: „…Срамотимо се. Биће за све.“, али му је узвратила Кристина Блажић: „Лако је теби, ти си се убацио на суд.“

Дејан Камбер је оставио још један коментар: „…Пустите ме тих прича, док ми дочекамо наш ред, прође и друга година.“ Дискусију је завршио Марко Миленковић речима: „…Људи, терате нас, бре, да ширимо лажи за џаба. Па, докле више?!“
После је Миленковић ревидирао свој став, вероватно под утиском плате коју је Главни одбор СНС-а у међувремену одобрио да се дели ботовима, па је написао: „…Ја знам да је истина шта државни врх ради и ради то добро и писаћу и коментарисаћу и лагати ако треба и за џабе.“

Посао ручног куцкања коментара углавном за релативно мале паре раде „страначки војници“, ниско позиционирани људи у странци, међутим, у организованијим странкама их полако замењују посебно урађени софтвери. Незанемарљив је број и оних који посао ручног затрпавања коментарима раде волонтерски, у нади да ће истицањем у странци касније профитирати на конто свог ангажмана. Постоје, међутим, и они који се не слажу са ставом изборног штаба СНС-а како треба лагати, лагати и само лагати.

Више напредњачких ботова је зато одлучило да, упркос плати, која за прилике у гладној Србији није занемарљива, и упркос обећаним радним местима „када странка победи“ у јавност изнесе истину о СНС-у.

Бобан Николић Бомбаш је због тога обавестио чланове групе: „…Људи, неко из ове групе нас је издао, али тај ће да најебе од мене лично.“ Милан Вићентијевић му је предложио: „Бобане, све по кратком поступку!“.

Координатори су због тога пренели упозорење врха странке, односно самог Мићана, како је могуће помоћу ИТ адреса открити ко је одао тајне рада интернет тима СНС-а, заборављајући да су управо они своме робљу поделили софтвере помоћу којих се мењају ИТ адресе. Како је акција „откривања непријатеља у сопственим редовима“ остала безуспешна, Централа је наставила да делује у стилу „лажи док ти сви не поверују“.

Тако је СНС Зрењанин обавестио своје чланове: „…Открили смо кртицу у нашој тајној групи где се договарамо следећи упутства Главног одбора о начину и врсти интернет кампање, тако да сада опет можемо слободно да се договарамо. Главни одбор је одлучио да награди најактивније, тако да ће поред основне надокнаде крајем недеље бити исплаћено и по 100 евра. Број оних који ће то добити није ограничен.“

Упућени процењују да је број ботова који раде за СНС до 1.000, па се претпоставља да ће само за њих ова странка у предизборној кампањи да потроши милион евра. По већ устаљеној пракси напредњачке странке финансије за партијске активности долазе из државног буџета, односно све те ботове, од којих су многи полуписмени, плаћају сви порески обвезници у Србији.

А 1.

Сто еврића, без пића

СНС Нови Београд обавештава једног заинтересованог за посао бота, Синишу Никића: „Ми плаћамо 100 евра. Коме одговара одговара, коме не, поздрав.“

Никић их затим пита: „100 евра када плаћате? Одмах или да чујем услове.“ СНС Нови Београд: „…Плаћање је око првог… Ако се добро покажете онда ће бити и пре, све зависи од ваших резултата. Наш тим ће надгледати сваког активисту, тако да ћемо увек знати ко ради, а ко не.“

Никић: „…Ипак је мало, а до првог треба доста времена. Пола за два дана, а остатак око првог. ако може, договорили смо се.“
СНС Нови Београд: „…Нама се јавља на хиљаде таквих као ви и ми када бисмо свима давали новац унапред, шта би смо урадили? Реалност“.

Реалност је заиста да је Србија осиромашена до голе коже, да нико нема пара и да је једини извор прихода за већину младих својеврсна интернет проституција: да заступају интересе оних са којима се не слажу, који су им чак и гадни, али који имају пара да их плате. Жалосна реалност.

А 2.

Није Мерцедес, него шасија од Мерцедеса

Бивши министар Саша Радуловић се напредњацима није највише замерио својом изјавом како Александар Вучић кочи реформе. Разлог зашто су га узели „на зуб“ и прозивали по Интернету је један његов блог који ни један медиј до данас није објавио, а Таблоид га ексклузивно преноси.

Прво се појавила Тањугова вест: „Чуо сам да су неки рекли да Мерцедес никад неће доћи у Србију. Бош је већ отворио фабрику у Пећинцима, а за мање од месец дана први српски мерцедес ће се појавити на нашим улицама“, рекао је Вучић у обраћању полазницима Лондонске комерцијалне школе.“

После тога Радуловић је обелоданио:

„…У новембру месецу имали смо у кабинету ППВ-а састанак са једним од директора Мерцедеса у вези са њиховом сарадњом са Икарбусом. Поред ППВ-а и директора Мерцедеса, састанку су присуствовали и немачки амбасадор у Србији, министар финансија, ја као министар привреде, Синиша Мали и пар саветника. Оно што је недвосмислено речено на том састанку је да Мерцедес није заинтересован за инвестирање у Србији. Ни за инвестицију, ни за приватизацију било које фирме у Србији, па самим тим ни Икарбуса ни ФАП-а.

Оно што интересује Мерцедес је јавно исказана намера града Београда да купи нове аутобусе. Како су Мерцедесови аутобуси прескупи и не могу да прођу јавни тендер, идеја и пре реконструкције Владе је била да Мерцедес Икарбусу уместо шасија коју је Икарбус користио, прода своје шасије старије генерације са све мотором и преносом, да Икарбус надогради шасију и да такав аутобус буде понуђен граду Београду. Мерцедес би извршио и контролу квалитета и аутобус би добио Мерцедесов знак.

Кратко смо причали и о томе да је у другој фази можда могуће да уместо готове шасије, Мерцедес шасију исопручи у деловима, и да се онда шасија склапа у ФАП-у. Међутим, пошто су већ били посетили ФАП, били су прилично резервисани око овога. Такође, нису били спремни да разговарају ни о томе да тај нови аутобус преко Мерцедеса нађе и нека трећа тржишта. Били су веома јасни и по том питању. Немачки јасни. То да Мерцедес неће доћи у Србију (Вучић) није чуо само од мене, већ и од директора Мерцедеса, али је тај део прећутао. Али пре свега њихов долазак је важан да би се променила свест и однос према капиталу, послу и профиту“.

Бивши министар привреде додао је и ово: „…Онај ко мисли да је куповина Мерцедесових шасија од стране Икарбуса важна за промену свести у Србији, очигледно има проблем са сопственом.

Да ли град Београд треба да купује ове аутобусе? Да ли је управо ова шасија најбоља за град Београд, или нам можда требају нископодни аутобуси? Да ли постоји потенцијал баш за ове аутобусе на светском тржишту? То би била нека од важних питања на која би менаџмент и инжењери Икарбуса и града Београда требало да дају одговоре. Међутим, за ту анализу остаћемо ускраћени. Зато што никада није ни сачињена. Министарство привреде је тражило од Икарбуса ове анализе, и добили смо неке анализе трошкова израде једног оваквог аутобуса, али не и било какву смислену анализу тржишта, конкуренције и потенцијала оваквог партнерства. А и шта ће нам, када имамо кабинет ППВ-а да донесе све потребне одлуке. Од Фекетића до Мерцедеса, Катица за све својеручно већ решава све што је потребно. У складу са маркетиншким потребама наравно.

Најважније од свега је да можемо да покажемо како привлачимо инвеститоре. Нема везе што се овде не ради о инвестицији, не ради о отварању фабрика, већ о продаји шасија. И нема везе што је све ово посао менаџмента Икарбуса, не кабинета Александра Вучића…“.

А 3.

„Свака част Вучићу“, 720 пута

Један од примера како раде напредњачки ботови следи. У октобру 2012. на интернет издању листа Ало појавио се следећи коментар корисника под надимком „Ало ман“: „Свака част Вучићу, за само пар месеци је својим преданим радом …и пожртвовањем допринео да велики број људи осети нешто ново на политичкој сцени..нешто што ће успоставити ред и поштење…у Србији која је била прекорумпирана.“

Идентичан текст, са све тачкицама на погрешним местима, појавио се у интернет издању истог листа (који је, очигледно, најотворенији за ботове) још најмање једном у октобру 2012, затим у децембру исте године, у лето 2013…
Када у претраживач Гугл укуцате захтев да тражи фразу „свака част Вучићу, за само пар месеци је својим преданим радом“ добићете преко 720 резултата!

А 4.

„Високообразовани Словенац“ инспирисан „високообразованим Хрватом“

Српску јавност су крајем јануара и почетком фебруара забављали напредњачки ботови под надимцима Хрвоје (из Хрватске) и Јанез (из Словеније) који су интернет запљуснули „својим“ једнообразним коментарима.

Хрвоје је написао: „…Као високообразовани Хрват, морам рећи да Александар Вучић заслужује све похвале, као и његова странка. Штета што у Хрватској немамо особу као што је Александар Вучић, која је у стању довести до великих инвестиција, борбе против корупције и криминала, економског успона државе. Заслужан је за пројект Београд на води, Аир Сербију, долазак Мерцедеса (које ће створити стотине радних места) а најважније је да је заслужан за скори улазак Србије у ЕУ. Да сам грађанин Србије, дао бих глас за Александра Вучића и његов тим и странку, јер је то човјек који ради и држи своју ријеч. Поздрав из Загреба.“

Јанез је исто то поновио, али је навео да је високообразовни Словенац из Љубљане.
После тога исмејавању напредњака није било краја. Чак се један од коментара у стилу „свака част Вучићу“ појавио и на неком порно сајту испод експлицитног филма: „…Добро је*** овај, али свака част Вучићу, за само пар месеци је својим преданим радом допринео да велики број људи осети нешто ново на политичкој сцени…“.

 

Милан маленовић

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

5 (2) Мали број афера успео је да уздрма српску јавност, одавно навикнуту на “мутне …

Нови Сад: Вучевићев саветник гради насеље од 40 милиона евра

4.4 (7) Поред Телепске долине, Нови Сад ускоро добија још један комплекс луксузних стамбених зграда …

2 Коментара

  1. SNS je organizovana grupa prevaranata i lopova, izbori ce pokazati da nemaju poverenje naroda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *