Стоваришта без дрва и угља, секу и шљивике да загреју куће

0
(0)

Рума – Даноноћно ложење пећи и неочекивано ледени талас који још не попушта „изјели“ су Сремцима сав лагерован огрев. Стоваришта су остала без дрва и угља, па у борби како извући остатак зиме, почела је сеча стабала где ко има. Међутим, није изостала ни крађа. Побољшање ситуације, како у температури, а тако и у набавци огрева, очекује се већ ове недеље.

Не предаје се зима тако лако, тек је на пола. Већина Сремаца надала се да ће ова, као и претходна, бити без јаких мразева, па су ушли у најхладнији годишњи период с мањом количином спремљеног огрева.

„Јесенас сам узео десет метара дрва, и од прошле године остало ми је пола тоне угља. Имам централно и грејем кућу површине 70 квадратних метара. Ове зиме било је периода када сам ложио целу ноћ, због јаке хладноће, сада ми је остало свега два метра дрва“, каже Стеван Николић из Вогња, који већ десетак дана покушава да нађе стовариште у Срему на којем има огрева, али узалудно.

У селу Јазак опет имају других проблема. Мештани чим у атару зачују звук моторне тестере, трче у страху, можда им неко сече воћњак за огрев.

„Имам 120 комада шљива и нешто багрема, стално стрепим неко ће исећи, па морам и по хладном времену и снегу да обилазим. Иду људи и краду… Неки дан сретнем једног мештанина, вуче два стабла шљиве, каже труле су, па ваљда оне имају газду, па нека их он посече „, зачуђен је Глиша Маројевић из Јаска.

А како премостити зиму без довољно огрева, питају се многи.

„Пре неколико дана посекао сам орах стар 20 година. Морао сам, немам шта да ложим. Ма, људи секу шта стигну, криза ударила, а зима се отегла“, вели један Ирижанин, који не жели да му помињемо име.

Метеоролози за наредне дане најављују пораст дневних температура, а на једном стоваришту у том периоду очекују испоруку.

„Имамо наручено 50 метара дрва, то је буква и цер, али их још не доносе. Људи сваки дан зову, питају кад ће огревно дрво стићи, али још немамо конкретан одговор“, истиче Ангелина Ристић, која претпоставља да је проблем у испоруци настао због снега који је оковао шуме по Србији, одакле се допремају дрва.

Смиљка Костић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend