Насловна / Србија / Друштво / Студио Б преузет без накнаде уз дуговања која износе 188 милиона динара
Студио Б преузет без накнаде уз дуговања која износе 188 милиона динара 1

Студио Б преузет без накнаде уз дуговања која износе 188 милиона динара

Новом власнику Студија Б Саши Благојевићу некадашња градска телевизија предата је без накнаде, али уз губитке који износе скоро две стотине милиона динара. Из финансијских извештаја се види да је телевизија годинама уназад пословала са губицима, а да су се они након приватизације вишеструко увећали. Пре три године Студио Б је купила „Маxим медиа“ породице Крџић која у свом власништву има неколико радио станица – ТДИ, Каролина, ЈАТ.
Како се наводи у Уговору о уступању Уговора о продаји капитала, који је Саша Благојевић потписао са директорком Маxим медије Ружицом Крџић, Студио Б има акумулиране губитке од скоро 188 милиона динара, што је утврђено анализом пословања током 2015, 2016. и прва четири месеца 2017. године.

Осим губитака, нето задуженост (обавезе према добављачима, кредити) Студија Б износи преко 172 милиона динара, док је имовина вредна око 147,4 милиона динара, због чега је ово предузеће неликвидно јер има нето губитак од преко 24,7 милиона динара.

Услед чињенице да су обавезе Уступиоца (Маxим медиа) према Уговору о продаји капитала у очигледној несразмери са могућношћу Субјекта приватизације (Студио Б) да у наредном временском периоду генерише приходе, Уступилац има намеру и економски интерес да Примаоцу (фитми Глобал Медиа Тецхнологy) бестеретно уступи права и обавезе из Уговора о продаји капитала, те из тих разлога и приступају закључењу овог уговора”, стоји у Уговору о уступању уговора о продаји капитала.

Благојевић је овим преузимањем постао власник 60 % удела преко своје фирме Глобал Медиа Тецхнологy, основане крајем 2017. године.

Крајем прошле године од компаније „Рингиер Аxел Спрингер“ купио је и таблоид Ало.

Који су интереси Саше Благојевића да преузме предузеће које послује са милионским губицима и какав је његов план за финансијски опоравак ове телевизије, Раскрикавање није успело да сазна јер Благојевић није одговорио на телефонске позиве као и смс поруке новинара.

Правник и директор Центра за владавину права Иван Нинић наводи да му је интересантно управо то зашто би неко купио, односно добио на поклон нешто што га у моменту “пријема поклона” може коштати 24,7 милиона.

По мом мишљењу, то би могао да уради у две ситуације: прво, ако зна како да реши проблем (има план за опоравак и раст прихода у наредном периоду), или друго, ако је заправо био скривени власник од почетка. Свака трећа опција није логична”, наводи Нинић.

Студио Б је октобра 2015. године у поступку приватизације купила фирма Маxим медиа за 530.000 евра (око 64 милиона динара).

Телевизија годинама уназад послује са губицима, али су се они након приватизације вишеструко увећали. Тако је 2014. годину Студио Б завршио са око 25 милиона динара нето губитка, у години приватизације губици су износили нешто више од 10 милиона динара, да би 2016. годину завршили у 15 пута већем минусу – нето губитак је премашивао 156 милиона динара.

Истовремено, ради се о медију који редовно добија милионе пореских обвезника на конкурсима за пројектно суфинансирање. Те године када је Маxим медиа приватизовала Студио Б, ова телевизија је на конкурсу у Београду добила више од половине укупног новца који се тада додељивао медијима – од 45 милиона динара, њима је припало 23 милиона динара за емисију „Београде, добар дан”.

Према подацима из регистра медија, ТВ Студио Б је као директни корисник од 2015. до 2018. године на име државне помоћи (у шта спада и пројектно суфинансирање) добио најмање 31.850.000 динара.

Међутим, Студио Б је добијао новац и преко повезаних фирми. Према истраживању Пиштаљке, на конкурсу 2017. године, ова телевизија и повезане фирме добиле су 23 милиона од 73,9 милиона динара колико је медијима било распоређено.

Овај портал је недавно открио и да је телевизија део пројектног колача добила и 2016. године иако уопште и није учествовала на конкурсу – преко неколико тек основаних повезаних фирми, Студио Б је тада приходовао је 33,4 милиона динара, што је била скоро половина расположивог новца.

Новац се слива на рачун Студија Б тако што му други учесници конкурса, они којима је новац додељен, плаћају различите медијске услуге у оквиру својих пројеката, изричито наведене у буџетима и финансијским извештајима”, писао је маја овај портал.

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Уговор о концесији београдског аеродрома тајна и за мале акционаре 11

Уговор о концесији београдског аеродрома тајна и за мале акционаре

Садржај Уговора о концесији којим је Влада француској компанији Ванси дала да управља Аеродром Никола …

Повољном куповином ПKБ-а мафија сакривена иза Ал Дахре зарадила 106 милиона евра! (видео) 12

Повољном куповином ПKБ-а мафија сакривена иза Ал Дахре зарадила 106 милиона евра! (видео)

Kомпанија Ал Дахра Србија, која је у октобру 2018 године купила део имовине ПKБ-а, зарадила …

Један коментар

  1. u albaniji, britaniju, cejlonu, danskoj ili zemlji ni na zemlji ni na nebu vec u paklu, recept je tu uvek isti i jednostavan a ucesnici ne moraju ni da znaju sva slova, niti da imaju licnu iskaznicu, dosta je rec, ostalo zavrsavaju izmet-car-i. ja tebi kredit ti meni toliko i toliko procenata, obaveze nemas. resenja su uvek jednostavna. momci su napravili zakon a onda krenuli u poso. sve je po zakonu a narod ce platiti ko i uvek do sada. resenje: pitati Kineze kako a sretstvo se proizvodi u uzicima, albanci to kriju a engleze moze da pita samo idiot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *