Суша опустошила њиве, у Срему род кукуруза преполовљен

Суша опустошила њиве, у Срему род кукуруза преполовљен

0
(0)

БEOГРAД- Високе температуре и сушни период у jулу и августу лоше су утицали на кукуруз, соjу, сунцокрет и шецерну репу, па се тако у Срему и Mачванском округу очекуjе да ће род кукуруза бити преполовљен у односу на лани, наводи струцна служба Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србиjе.

На песковитим теренима, као што су Tителски брег, Суботичка и Делиблатска пешчара, принос соjе jе смањен до 10 пута у односу на прошлу годину, процене су стручњака ПKС.

  Kада jе реч о воћу, род малине, jагоде, трешње, jабуке и грожђа jе бољи, а прогнозира се рекордан принос jабука од 350.000 тона.

Иако до жетве кукуруза има jош доста времена, стабљике су већ остале без зелених листова, а на смањење приноса у великоj мери, осим сушног периода, утицали су и непримењивање агротехнике у пуноj мери, сортимент, као и физичке особине земљишта.

Према проценама, на подручjу Срема смањен jе принос кукуруза до око 50 одсто у односу на прошлу годину, а 20 одсто у односу на вишегодишњи просек за Срем, обjављено jе на саjту ПKС.

У Jужном Банату и на северу Бацке принос jе мањи за око 10-15 одсто у односу на вишегодишњи просек, док у осталим деловима Воjводине оцекивани приноси кукуруза одговараjу или су нешто веци у односу на вишегодишњи просек.

Временске неприлике у jулу и августу озбиљно су угрозиле род соjе. Процењуjе се да jе на песковитим теренима, као што су Tителски брег, Суботицка и Делиблатска пешцара, принос смањен до 10 пута у односу на прошлу годину, док jе на подруцjу Срема принос нижи до 60 одсто у односу на род 2014. године.

  За разлику од песковитог тла, суша ниjе имала толики утицаj на земљиште у Западноj и Jужноj Бацкоj и Северном Банату, где jе соjа у добром стању и принос ниjе смањен у односу на вишегодишњи просек.

  Mеђутим, у централноj Србиjи, стање ових усева jе у лошиjем стању. Подруцjе ПШ (пољопривредна струцна служба) Лозница, на коjем jе кукуруз засеjан на 15.000 хектара,  имаце оцекивани род, мањи за око 30 одсто, док це соjе бити мање за око 35 одсто у односу на 2014. годину.

  У Mачванском округу очекуjе се смањење приноса кукуруза до 50 одсто, соjе до 55 одсто у односу на прошлу годину. 

  Kолубарски округ, са шест општина, у циjоj сетвеноj структури доминира кукуруз (засеjано око 37.465 хектара), имаче смањење просечног рода од пет тона по хектару, за трећину. 

  Смањење приноса ове године узроковао jе топлотни талас, а прошле године поплаве. Произвођачи траже спас у силирању кукуруза како би се род искористио колико jе могуће, па ће ове године бити знатно више површина са коjих ће се силирати кукуруз – око 50 одсто, док jе уобичаjено  око 30 процената површина).

 Oве године очекуjе се добар род воћа и поврћа, прогнозира се бољи род малине, jагоде, трешње, jабуке и грожђа. Стање засада jабука указуjе да ће овогодишњи род дати рекордан принос до око 350.000 тона. 

 Виногради су у одлицном стању и очекуjе се добар род и одличан квалитет због великог броjа сунчаних дана.

   У Шумадиjском округу,  процењуjе се увећање рода шљиве за око 50 одсто, али и лошиjег квалитета, док су брескве због убрзаног зрења дале плодове нижег квалитета.

  Златиборски округ забележио jе добар род малине, нароцито у засадима где jе примењена пуна агротехника. Цена у откупу jе веома повољна – око 210 динара по килограму.      

 Засади шљиве у овом округу су неуjедначени по питању рода. Суша ниjе погодовала зрењу, док су засади под системима за наводњавање у одлицном стању.

  Повртарске културе имаће већи род за око 30 одсто у односу на прошлу годину, када су поплаве уништиле велики део засада. Парцеле под системима за наводњавање су очекивано добро прошле кроз сушни период – без последица смањења приноса.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Суша онеспособила Рајну, жилу-куцавицу Немачке

Суша онеспособила Рајну, жилу-куцавицу Немачке

0 (0) Због ниског водостаја, половина теретних бродова је обуставила пловидбу, а компаније за туристичко …

Морава никад плића, може се прегазити

Морава никад плића, може се прегазити

0 (0) ЈАГОДИНА – Велика Морава због дуготрајне суше никада није била плића и то …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend