Суспендована тужитељка Бамије: Еулекс покушава да ме ућутка, прете ми затвором ако изнесем детаље о корупцији!

0
(0)

ЛОНДОН – Суспендована тужитељка Еулекса из Велике Британије Марија Бамије оптужила је мисију ЕУ на Косову да јој прети тужбом како би је ућуткала, односно спречила да изнесе доказе о раширеној корупцији у том телу.

Бамије је Еулекс тужила пред судом за радно право, тврдећи да је отерана са места тужитељке након што је разоткрила доказе о подмићивању у врху Еулекса, пише британски лист „Гардијан“.

Еулекс је, међутим, званично упозорио Бамије и њеног адвоката да им прете кривично гоњење и затвор уколико на суду изнесу било какав детаљ њеног случаја „странама које нису заинтересоване у овом случају“, у шта спадају и сведочења потенцијалних сведока.

Могућност кривичног поступка против Бамије на Косову је посебно озбиљна, будући да би тај случај водили управо тужиоци и судије Еулекса, истиче „Гардијан“, додајући да је мисија ЕУ на Косову овлашћена да тражи изручење осумњичених из Велике Британије, као и да поднесе захтев за издавање налога за хапшење на подручју ЕУ.

Еулекс је коштао Европску унију више од милијарде евра откад је 2008. основан како би, између осталог, стао на крај „великим рибама“ међу косовским политичарима који су укључени у организовани криминал, наводи британски лист.

Тврдње Бамијеове су, поред објављивања компромитујућих докумената од стране косовских медија, допринеле јачању утиска на Косову да је Еулекс постао део проблема који покушава да реши.

Бамије у саопштењу за штампу тврди да претња Еулекса да ће је кривично гонити представља кулминацију трогодишње кампање за њено ућуткивање, како не би открила оно што она назива „културом корупције“, као и третман коме је била изложена.

„Тај најновији развој догађаја само показује колико су далеко релевантни органи спремни да иду да би спречили отворену дискусију о мојим тврдњама. Упркос томе, ја нећу допустити да ме застраше“, истакла је Бамије.

Њен адвокат Питер Дејли је изјавио да поступци Еулекса имају за циљ да спрече њега и Бамијеову да ступе у контакт са сведоцима.

„Претње упућене мени и мојој клијенткињи, поред изузетно неуобичајених захтева за општу тајност процеса и жеље да се њихови поступци не подвргавају никаквој контроли, нису у складу са улогом Еулекса као заштитника владавине права“, рекао је Дејли.

Како наводи „Гардијан“, Еулекс се обратио суду за радно право, на којем је Бамијеова покренула процес против њих, са захтевом за општу тајност и анонимност које би се примењивале на све наредне фазе процеса.

Тиме би медији били спречени да извештавају о било каквим детаљима суђења, упркос томе што су досад показали велику заинтересованост за тај случај и о њему су нашироко извештавали, додаје британски лист.

Бамије је постала тужитељка Еулекса 2008. године, а тврди да је прошле године била приморана да напусти ту институцију након што је покушала да разоткрије корупцију и подмићивање у највишим редовима Еулекса.

Она тврди да је до доказа о корупцији дошла на основу прислушкивања једног вишег државног службеника, за којег се сумњало да врши кривична дела. Снимци његових разговора су указали на то да виши званичници Еулекса примају мито у износима од више стотина хиљада евра.

Након што се пожалила властима и затражила пуну истрагу, Бамије тврди да је вербално нападана, блаћена у медијима и натерана да напусти Еулекс.

Пре него што је суспендована, Бамије тврди да је две године била изложена неправичном третману, па су вршене читаве истраге поводом мањих прекршаја које је она наводно починила, укључујући непрописно паркирање.

Еулекс, међутим, тврди да је она суспендована због објављивања података из поверљивих докумената, што Бамије негира, тврдећи да се медијима обратила тек након што је суспендована.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (12) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend