Сваки десети не може да враћа кредит

0
(0)

Кашњење грађана у отплати кредита све је веће, а од укупно одобрених зајмова 10,1 одсто чине они где је кашњење преко 90 дана. Највише се касни код враћања рата за кеш и потрошачке кредите, али и измирења дугова за кредитне картице.

– Једна од могућности која се клијентима нуди како би им се олакшао враћање обавеза је продужење рока враћања кредита за 24 месеца што доводи до смањења висине месечне обавезе и олакшава враћање кредита. Клијенту се нуди и коришћења грејс периода у истом трајању у оквиру којег плаћа само камату – каже Живојин Савић, извршни директор за послове са становништвом Комерцијалне банке.

За клијенте који су остали без посла, постоји могућност привремене обуставе плаћања свих обавеза за кредит и наставак измирења после уговореног грејс периода.

У Банци Интези истичу да уколико се грађани суоче с проблемима у отплати, да су им на располагању опције које укључују реструктурирање кредита. Тако је и у Еуробанци ЕФГ. Како каже Владан Вилотијевић, директор развоја, ако за то постоје објективни разлози, могуће је продужење рока, увођење грејс периода када се плаћа камата, док главница мирује.

– Када говоримо о тој некој “превентиви”, поменуо бих осигурање за случај губитка посла, које обезбеђује отплату одређеног броја рата – истиче Мирослав Ребић, члан Извршног одбора Сосијете женерал банке.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ванси ставио фирму под хипотеку због концесије за аеродром „Никола Тесла“

0 (0) Ванси ерпортс заложио је код Уникредит банке своју фирму за управљање београдским аеродромом …

Камата за порески дуг 13 одсто годишње

0 (0) Рок за плаћање последње рате овогодишњег пореза на имовину истекао је јуче, саопштио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *