Влада надувала приходе у буџету да би могла више да троши

0
(0)

Влада Србије доставила је амандмане који ће заједно са буџетом за 2013. данас бити пред посланицима Народне скупштине. Расходи су повећани за 10,5 милијарди динара, а као изнуђени потез, и очекивани приходи су повећани за 9,5 милијарди динара, иако је и претходна мања пројекција била, бар према оцени ММФ, пренадувана. Укупни буџетски приходи за 2013. годуну према овим документима требало би да износе 956,44 милијарде динара а расходи 1.078,32 милијарди динара, што ће рећи да ће дефицит бити 121,9 милијарди динара.

– Ово досад нисам још видео. Дешавало се да већ у марту добијемо ребаланс за текућу годину, али да оволико мењају буџет пре него што се усвоји у Скупштини – каже Бојан Ђурић, посланик ЛДП.

Према сазнањима “Блица”, оваква промена у предлогу буџета десила се након сугестија мисије ММФ. Представници ове међународне институције замерили су министру финансија Млађану Динкићу да је нереално високо планирао непореске приходе који су амандманима на буџет смањени. ММФ сумња и да ће расходи бити на постојећем нивоу, будући да се очекује виша инфлација од 5,5 одсто 2013, због чега ће морати да порасту и расходи за социјалну заштиту. Према нашим сазнањима, пројекције министра Млађана Динкића и ММФ разликују се за 15 до 30 милијарди динара.

И Фискални савет јуче је на одбору за финансије исказао бојазан да постоји јаз од планираних прихода и расхода, и то за око 25 милијарди динара. Павле Петровић, председник савета, предложио је да се смање трансфери локалним самоуправама за додатних четири милијарде динара. „Постоји и ризик да субвенције буду веће за пет до 10 милијарди динара од планираних“, упозорио је Петровић. За министра финансија и привреде, међутим, нема бојазни да ће мањак у каси за 2013. бити већи од планираних 3,6 одсто БДП. Он повећање прихода образлаже увођењем пореске стопе од 25 одсто за трансакције у пореским рајевима и увођењем “условне пореске амнестије”.

Мирко Цветковић, некадашњи премијер, међутим изразио је жаљење због тога што споразум са ММФ није потписан. Министар Динкић на то је одговорио да је њему жао што претходна влада није оставила реализован кредит са Светском банком.

– Жао ми је и што сте задуживали земљу с каматом од 7,5 одсто – рекао је Динкић.

 

[quote]

Веће акцизе на гориво

Бојан Ђурић, посланик ЛДП, каже да је Влада затражила да се акциза на дизел повећа за четири до 4,5 динара, почев од 1. јануара 2014. по предлогу Закона о акцизама. “Ево прегледа већих акциза: дизел за 4. дин. 2014. и још 4. дин 2015. ТНГ још 5. дин 2014. и 5. дин. 2015. Све у свему, држава ће од акциза на горива у 2013. узети 80 милиона евра више него што је планирала пре месец дана”, објавио је Ђурић на свом Твитер профилу.

[/quote]

 

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путеви Србије за две године ненаменски потрошили ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

4 (4) Субвенције јавним предузећима „Путеви Србије“ и „Kоридори Србије“ су ребалансом буџета за ову …

Који и какви нови порези, намети, акцизе, разрези, пљачка и отимачина нас чекају у 2021. години

3.5 (8) Држава очигледно тражи нове начине да попуни касу испражењену услед епидемије коронавируса, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend