Све више народа купује лекове на комад

0
(0)

Због немаштине пацијенти принуђени да у апотекама траже и пола кутије медикамента, као и одложено плаћање на неколико месеци

Пракса да се лекови продају на комад или таблу у последње време заживела је у већини градова у Србији, јер већина грађана нема новца да купи целе кутије медикамената. Апотекари кажу да су за овакав вид куповине таблета највише заинтересовани пензионери, али и радно активно становништво које због малих плата не може да приушти набавку лекова на стандардан начин.

У Апотекарској установи у Чачку кажу да већ пет година послују на овај начин, као и да им долази све више грађана који желе да купе рецимо 10 таблета, пола кутије или кутију и по медикамената.

Највећи разлог потражње лекова на комад, сматра Марија Ристић, из апотеке „Вива” из Ниша, јесте тај што су грађани значајно осиромашени.

– Често дођу и кажу да тренутно нису у могућности да купе целу кутију. И оно што раније нисмо продавали на комад, сада продајемо. Највише се траже лекови за холестерол и триглицериде, аналгетици за главу, таблете против стомачних тегоба, пробиотици за регулисање цревне флоре, капсуле за јачање имунитета, витамини Бе комплекса… Грађани могу да плате и чековима, на 150 дана одложеног плаћања – истакла је Ристићева.

Продаја медикамената на комад присутна је и у појединим апотекама у Београду, али већина фармацеута није желела да говори о овом новом феномену. Вукица Стевановић, из Удружења „Фармацеутско језгро”, каже да је уобичајена пракса да се медикаменти издају на таблу, рецимо два блистера са 15 таблета, али да фармацеути одбијају да исеку таблу и тако продају лекове.

– Захтеви постоје, неке апотеке излазе у сусрет жељама, неке не. Фармацеути су у проблему, јер нису сигурни да ће се продати остатак табле, ако некоме продају део – истакла је Стевановићева.

Неке апотеке нуде грађанима и кућну доставу у року од 24 сата од тренутка поруџбине за куповину већу од 5.000 динара, а неке имају разрађен систем наруџбине и оних медикамената који нису регистровани у Србији. Поједини апотекари објашњавају да једино на тај начин могу да опстану јер је значајно смањена куповна моћ грађана.

Драгана Граховац, из београдске апотеке „ДАД плато”, наглашава да они најчешће на комад издају лекове у кесицама против прехлада, рецимо „фервекс” или „колдрекс”, таблете против болова у грлу, „екомер”, као и пелене за одрасле.

– У комшилуку имамо апотеку која готово све лекове продаје на комад, ми то не радимо. Не можемо да отварамо бочице лекова да бисмо их продавали на тај начин. Грађанима помажемо тако што им дајемо да купе лекове на одложено плаћање од три месеца, а сваког дана им дајемо попуст од 10 одсто – додала је Граховац.

Лекари не одобравају у потпуности овакав вид снабдевања пацијената медикаментима, иако су свесни чињенице да је ово често једини начин да грађани редовно узимају прописану терапију. Прим. др Невенка Димиријевић, из Дома здравља „Вождовац”, напомиње да пацијенти често кажу да немају пара да плате партиципацију за неки прописани медикамент, али да зато велике своте новца издвајају за помоћна лековита средства. На тај начин, сматра она, људи дају велике паре за нешто што им није потребно, а жале се што за лекове морају да дају нешто пара, јер очекују да све добију бесплатно.

——————————————————-

Куповина на пијаци

У неким градовима лекови се могу купити и на пијаци. Ови медикаменти се продају по нижој цени него у апотекама, а међу најтраженијима, како сазнајемо, су лекови које препродају Бугари или Румуни. Највише се траже медикаменти против болова, али се узимају и они за хроничну терапију. И поред савета медицинара да се медикаменти не купују на пијаци, јер се не зна ни да ли им је добар рок трајања, као ни у каквим су условима чувани, многи то раде, а осим таблета највише се набављају наочаре са диоптријом.

Данијела Давидов-Кесар
објављено: 27.10.2011.
Политика
Фото: З. Кршљанин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend