fbpx

Телеком Србија купио Коперникус за чак 190 милиона евра народних пара!

0
(0)

Телеком Србија купио је кабловског оператера Коперникус технолоџи за, како се тврди, чак 190 милиона евра.

Прво се на твитеру огласио Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, објавивши да је Телеком купио Коперникус управо за толико новца и то из кредита од 600 милиона евра који је ова компанија подигла.

„Телеком узео 600 милиона евра кредит. Купио Коперникус -190 милиона евра, али и Курир за 25 и дао понуду за куповину О2 и Прве“, део је твита Драгана Ђиласа.

У одговору Телекома на питање Данаса може се наслутити да је ова цифра тачна.

„Компанија Коперникус Тецхнологy је купљена по тржишним условима и ценама. Када се аквизира једна компанија узима се у обзир више параметара, од броја корисника услуга, инфраструктуре, задужености компаније, потенцијала даљег раста, као и ефеката синергије две мреже. Приликом куповине Коперникус Тецхнологy, другог по величини кабловског оператора у Србији, Телеком Србија платио је мање од 1.000 евра по кориснику интернета и мултимедије“, наводи се у одговору Телекома. Иначе Коперникус има око 200.000 претплатника па тако излази да је 190 милиона евра заиста нешто мање од 1.000 евра по претплатнику.

Такође у Телекому истичу да ће „својом квалитетном корисничком базом и финансијским показатељима Коперникус омогућити Телекому поврат инвестиције за мање од пет година, допринеће повећању вредности компаније и дугорочном повећању оперативног профита (ЕБИТДА) за више од 23 милиона евра годишње“. У Телекому истичу да је пре нешто више од месец дана продат највећи кабловски оператор у Србији, па је лако утврдити опсег реалних тржишних цена по кориснику.

„Такође, треба имати у виду да се приликом аквизиција увек ангажују реномиране ревизорске компаније, које врше процену вредности компанија које су предмет аквизиција. Ради објективног информисања јавности и избегавања спекулација, напомињемо да је Телеком Србија на основу закљученог уговора о куповини удела стекао власништво над укупно 100 одсто удела у компанији Коперникус Тецхнологy из Београда, од досадашњих власника: пољског инвестиционог фонда Абрис, који је као већински власник поседовао 51 одсто удела у компанији Коперникус Тецхнологy преко свог повезаног правног лица, као и компаније Коперникус Цорпоратион ЛТД која је као мањински власник поседовала 49 одсто удела у компанији Коперникусу“, наводи се у одговору Телекома.

Они истичу да је трансакција финансирана делом из сопствених средстава, а делом из кредитног аранжмана, по изузетно повољним тржишним условима.

Иначе према подацима са АПР-а на дан 4. јуна 2018. године власници Коперникус Технологy биле су две компаније, обе из оф-шор зона. Једна је била КПНК ЦY холдинг са Кипра, а друга Коперникус корпорејшен из Холандије. Иначе на документима као опуномоћник компаније из Холандије потписан је Срђан Миловановић, брат Звездана Миловановића, повереника СНС за Ниш.

ТС: Купљен најперспективнији кабловски оператер у региону

Највећа телекомуникациона компанија у Србији, Телеком Србија, званично је постала власник 100 одсто удела другог по величини кабловског оператора у Србији, Коперникус Тецхнологy, наводи се у саопштењу Телекома Србија.

„Реализованом аквизицијом Телеком Србија повећао је своју телевизијску корисничку базу за око 30 одсто и тиме повећао своје учешће на тржишту телевизије за седам одсто. Од сада ће и корисници Коперникус Тецхнологy имати приступ најновијим технологијама и садржајима које пружа Телеком Србија, а као пакет добродошлице добиће 27 нових телевизијских канала“, стоји у саопштењу највећег телекомуникационог оператера у Србији.

Коперникус Тецхнологy има више од 200.000 телевизијских и интернет корисника, послује у 60 градова широм Србије и пружа услуге телевизије, интернета и фиксне телефоније, са квалитетном инфраструктуром која омогућава пружање најсавременијих услуга у више од 300.000 домаћинстава.

„Интензиван раст корисничке базе од преко 25 одсто у последње две године, убрзана дигитализација и изградња оптичке инфраструктуре створила је од ове компаније најперспективнијег кабловског оператора у региону. Одличан потенцијал за даљи брзи раст корисничке базе издваја Коперникус Тецхнологy у односу на друге кабловске операторе на тржишту“, закључују у Телекому додајући да су пословни планови Телекома Србија, који предвиђају и аквизицију кабловских оператора, усмерени ка позиционирању компаније као регионалног лидера у области телекомуникација и део су глобалног тренда укрупњавања телекомуникационог тржишта.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЈБ: Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила Вучићеву одговорност

3.7 (6) Након што је осам народних посланика упутило захтев за хитно сазивање седнице на којој би …

Kорупција у здравству – Студија једног случаја: Операција »Kраба« и сви њени актери

4.5 (4) Првооптужени је мртав, злоупотреба у набавци цитостатика није доказана. Међутим, још ништа није …

Један коментар

  1. balkanski hitler sa svojim izmetcarima planira al neki slobodni strelac radi svoj posao, pa kom obojci a kom opanci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *