Тијанић признао: Велики део рекламног простора продат Ђиласовој фирми

Тијанић признао: Велики део рекламног простора продат Ђиласовој фирми

Није у реду да градоначелник Београда у своје лично име тргује државним добрима.

Генерални директор РТС Александар Тијанић признао да је добар део рекламног простора продат фирми градоначелника Београда.

Генерални директор Јавног сервиса Александар Тијанић признао је да је добар део рекламног простора РТС продат агенцији будућег лидера ДС и градоначелника Београда Драгана Ђиласа, о чему је Курир први писао. Тијанић, међутим, и даље одбија да обелодани и надлежним институцијама достави уговоре о тим пословним аранжманима.

После силних захтева јавности Тијанићу да објасни како је и зашто РТС омогућио Ђиласу повлашћени положај у куповини реклама, колики је губитак РТС због таквог пословања и колика добит тих повлашћених фирми, огласио се Уређивачки и пословни колегијум РТС, који у писму одговора на 29 спорних питања.

На молбу да наведу пет највећих агенција које за своје клијенте закупљују простор РТС, на првом месту наводе фирму „Дајрект медија“ Драгана Ђиласа. Следе „Медија пул“, „Контраст студиос“, „Ван медија“, „М. И. маркетинг“, „Шлирен“, „Компани“, „Унион медија“, „ОМД медија“,“Медија хаус“, „Мас медија“.

Тијанић у одговорима наводи и колика му је била зарада од маркетинга и других комерцијалних прихода:

– Она у 2012. износи око 23 милиона евра, а с приходом од политичког маркетинга укупно 27 милиона.

Остаје, међутим, и даље непознато колика је вредност уговора РТС и Ђиласових фирми. Тијанић уговоре скрива као највећу државну тајну. Био је у стању да баци чак 200.000 динара нашег новца. Како је Курир већ писао, по одлуци повереника за информације од јавног значаја РТС је морао да плати две казне – 20.000 и 180.000 динара – због упорног одбијања да се спорни уговори доставе Савету за борбу против корупције.

Репризе им лече носталгију

На питање како одговарају на оптужбе због константних реприза, РТС је навео да све велике телевизије имају репризни програм, јер се старе емисије, драме и шоу-програми не бацају после једног или два емитовања:

– С једне стране имате невероватну носталгију за стабилнијим временима и старим јунацима. Та носталгија се преноси на млађе генерације па, рецимо, „Отписани“ сад бележе веће рејтинге него ранијих деценија. Углавном, репризе су питање новца. Што више пара, то мање реприза.

Цене реклама нису исте за све

У РТС наводе да цену рекламног времена увек одређује Управни одбор на предлог надлежног директора маркетинга. Попуст, како кажу, зависи од потрошеног годишњег буџета сваког појединачног клијента на РТС, као и начина плаћања.

Трошкови

Структура трошења буџета РТС за 2011. годину:
♦ нето примања запослених око 23,5 милиона евра
♦ порези и доприноси 19 милиона евра
♦ програмски и фиксни трошкови 29,5 милиона евра

 

Вестинет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Адвокатска канцеларија Радић: Зашто је Ана Брнабић у паници и зашто кривицу пребацује на друге?

Адвокатска канцеларија Радић: Зашто је Ана Брнабић у паници и зашто кривицу пребацује на друге?

Када је постављена на место Председника Владе, Ана Брнабић се, како је изјавила, веома изненадила. …

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Представници неколико приватних фирми, које послују са Електропривредом Србије, упутили су писмо председнику Александру Вучићу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *