fbpx

Титови комесари да врате отето

0
(0)

Међу 7.000 поднетих захтева за реституцију, неки се односе на државне некретнине. Наследници Добривоја Божића затражили вилу у Крунској 69

СЕСТРЕ Иванка Миљачки и Јелена Обрадовић још нису поднеле званичан захтев за повраћај половине виле од 700 квадрата, у Лацковићевој 10, на Дедињу, у којој је осам година живео Борис Тадић као председник, а у коју је Томислав Николић, чувши да је у питању конфискована имовина, одбио да се усели. Ово је, за „Новости“, потврђено у Агенцији за реституцију.

Половина ове виле конфискована је од њиховог оца, инжењера Константина Станковића, 1946. године, пошто је ухапшен као „непријатељ народа“. Друга половина остала је мајци Вери, а држава ју је изнајмила за 10 евра по квадрату. Уговор о најму истиче 2013. Пошто је инжењер Станковић судски рехабилитован, његове наследнице стекле су право да поднесу захтев Агенцији за реституцију за повраћај очевине.

За разлику од њих, потомци београдског инжењера и проналазача железничких кочница Добривоја Божића, који живе у иностранству, поднели су захтев за повраћај виле у Крунској 69, у Београду, која се води као државна својина Републике Србије. У њој је данас седиште Демократске странке. Ова вила одузета је на основу Одлуке о конфискацији имовине Другог среског суда за Београд бр. 386/948 од 29. маја 1948.

– Још није поднет ниједан захтев за повраћај репрезентативних и државних вила, а законом је одређено да се не враћају ни непокретности које су намењене за репрезентативне потребе Народне скупштине, председника републике и Владе, као и зграде намењене за смештај страних дипломатско-конзуларних представништава – кажу у Агенцији за реституцију.

Од 1. марта ове године до краја августа поднето је више од 7.000 захтева за повраћај имовине. Најчешће се траже пословни простори и станови који су у својини Републике, а као корисници се воде градови, општине и градске општине (Београд, Ниш, Нови Сад…). Ове објекте јединице локалне самоуправе дају у закуп физичким и правним лицима. Осим тога, захтеви се односе и на градско грађевинско, пољопривредно и шумско земљиште.

 ДРЖАВНИ ОРГАНИ БЕЗБЕДНИ АГЕНЦИЈИ за реституцију до сада није поднет ниједан захтев за враћање објеката у којима делатност обавља неки од државних органа. Иначе, Законом о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђено је да се не враћају службене зграде и пословне просторије које служе за обављање законом утврђене надлежности државних органа, органа аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе, објашњавају у Агенцији.

 – Од репрезентативнијих објеката (али не и репрезентативних у смислу Уредбе о непокретностима за Репрезентативне потребе Републике Србије) Агенција за реституцију донела је решења којима су враћене бившим власницима, односно њиховим наследницима: вила на Златибору (познатија као Титова вила), коју је до сада користила РТС, као и део познате „Танурџићеве палате“ у Новом Саду (девет локала који се налазе у приземљу, одузети породици Танурџић).

Осим тога, Агенција је примила захтеве и за повраћај:

н Куће у Улици краља Петра 13-15 (сада хотел „Александар палас“), која је саграђена 1887. по пројекту Јована Илкића, и која је проглашена за споменик културе. Здање је одузето решењем Комисије за национализацију при НОО Палилула од 21. марта 1960. и на основу указа Президијума Народне скупштине НРС од 30. априла 1948. Као носиоци права на објекту уписани су општина Стари град као корисник приземља, првог и другог спрата, док су подрум и поткровље у власништву фирме „Легис“;

н Виле у Темишварској 19 у Београду, која је конфискована 1945. године, а којом управља Предузеће за газдовање страних и дипломатских представништава (ДИПОС), и у којој се сада налази Интернационална основна школа;

н Републичкој дирекцији за имовину је поднета пријава виле која се налази у центру Ниша, поред реке Нишаве, а у којој се раније налазио грчки конзулат. Вила је припадала јеврејској породици Мумџијан, а на основу пријаве Дирекцији очекује се и подношење захтева за њено враћање.

Засада нико нема ни представу колико вреди имовина која је до сада третирана као државна, а која ће бити предмет реституције или обештећења старих власника.

– Процена непокретности се ради након што се утврди право подносиоца захтева на враћање, односно обештећење. Ако не постоји законско право на враћање у натури, бивши власници, односно њихови законски наследници, биће обештећени у новцу и обвезницама којима ће моћи да тргују на берзи и пре њиховог доспећа – поручују из Агенције. 

 

Новости

редакција Србија Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нацистима из СС ДИВИЗИЈЕ и УСТАШАМА Вучићев режим враћа одузету имовину као БОРЦИМА

0 (0) Судови су почели да рехабилитују припаднике усташког покрета и озлоглашене СС Принц Еуген …

Докле ћете бандо комунистичка да отимате и пљачкате?

0 (0) Иако је Закон јасан и каже да предмет реституције не може бити отуђен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *