Хроника

ТОПАЛОВИЋ ИЗ СНС: Зоран Бабић препродавао гробове!

БЕОГРАД – Против Зорана Бабића, шефа посланика и члана Главног одбора СНС, поднета је кривична пријава због сумње да је злоупотребио службени положај јер је у време док је био технички директор ЈП „Бели извор“, у чијој надлежности је и гробље у Врњачкој Бањи, два пута је продао исто гробно место, сазнаје Курир!

Ипак, пријава у Основном јавном тужилаштву у Краљеву застарела је и Бабић не може да одговара, што је за наш лист потврдио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Реаговао повереник

Реч је, како показују документи у које смо имали увид, о наводним сумњама да је једно гробно место препродавано два пута.

Курир је неколико месеци покушавао да дође до ових података, али су нам саопштени тек након интервенције Родољуба Шабића. Кривичну пријаву је, како се наводи у документима који су нам достављени, поднео Милен Кесегић, који је 2002. закупио гробно место. Кесегић је затражио правду пред судом јер је то исто место две године касније поново закупио извесни Милован Радовановић за 24.500 динара.

У то време Бабић је био извршни директор ЈП „Бели извор“.
– Након извршених провера и прибављања извештаја од ПС Врњачка Бања број ПУ-33-11 од 1. 4. 2011. године, ово тужилаштво је дана 30. 6. 2011. поднело предлог за предузимање истражних радњи против Зорана Бабића из Врњачке Бање због кривичног дела злоупотребе службеног положаја из чл. 359 ст. 4 у вези са КЗ, јер је у спорно време обављао послове који су везани за пружање погребних услуга у предузећу и да је имао непосредне контакте с Миленом Кесегићем и Милованом Радовановићем – наводе у овом тужилаштву.

ТОПАЛОВИЋ ИЗ СНС: Зоран Бабић препродавао гробове!

Одуговлачили поступак

Иако су имали две године да реагују, пријава је застарела.
– Након спроведених истражних радњи против осумњиченог, ово тужилаштво примило је списе од истражног судије 27. 5. 2013, па је након тога одбачена кривична пријава Кесегића јер је наступила релативна застарелост кривичног гоњења – стоји у документу тужилаштва, у којем је даље наведено:
– У образложењу је констатовано да је за кривично дело предвиђена казна затвора у трајању од шест месеци до пет година, те је наступила релативна застарелост кривичног гоњења најкасније 25. 5. 2009, јер је Милован Радовановић као други закупац истог гробног места уплатио новчани износ од 24.500 динара дана 25. 5. 2004, односно знатно пре него што је поднета кривична пријава против Н. Н. лица – закључују у тужилаштву.

Да је против Бабића било истражних радњи, потврђено је Куриру и у Основном суду у Краљеву.
– Суд је по предлогу Основног јавног тужилаштва у Краљеву против Зорана Бабића из Врњачке Бање предузео одређене истражне радње, а због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 359 ст. 4 у вези ст.1 КЗ. Након што је суд спровео све истражне радње које је тужилаштво предложило, суд је списе предмета дана 27. 5. 2013. доставио ОЈТ Краљево на одлуку. Надлежност овог суда за поступање по предлогу тужилаштва против Бабића, а сходно тада важећем Законику о кривичном поступку, престала је у моменту кад је суд списе предмета с предузетим истражним радњама доставио на даљу одлуку тужилаштву – рекла је за Курир ПР суда Марина Ковачевић.

Видно узнемирен и збуњен, Бабић за Курир није желео да одговара на питања о кривичној пријави.
– Заиста мислим да… Не бих заиста ништа, ништа о томе. Молим вас, не бих о томе. Хвала. Мислим да имамо паметнијих ствари да радимо – рекао је кратко Бабић.

Сумњиво стотину гробних места
КРИО СЕ ОД СУДА

Почетком 2011. против тадашњег управника гробља Ненада Стевановића и Зорице Јовановић подигнуте су оптужнице за злоупотребу службеног положаја. Наиме, откривено је да за око стотину гробних места продатих од 2004. до 2008. у предузећу „Бели извор“ не постоје докази да су плаћена или је документација о томе сумњива.

Случај је завршио на суду, а гоњени су само пословођа сектора за гробље Зорица Јовановић и управник гробља Ненад Стевановић, али не и Бабић. Бабић је, како нам је незванично речено у Основном суду у Краљеву, два пута позиван, али се није појавио.
– На суду су били они који су били блиски Бабићеви сарадници, али не и он – кажу у суду.

Грех из младости
ПРОЗИВАЛИ ГА И У СКУПШТИНИ

Да је Бабић муљао с гробним местима, говорило се раније и у Скупштини, па га је тако на тај „грех“ подсећао и посланик Борислав Стефановић.

– Прича се по Врњачкој Бањи да је било малверзација у предузећу којим је господин Бабић управљао и да се бавио препродајом гробних места. Очигледно се Закон о јавним набавкама мења да не би могло да се деси да неко препродаје гробна места, као што се дешавало док је Бабић управљао гробљем – рекао је тада Стефановић.

О том муљању је својевремено писала на Твитеру и радикалка Вјерица Радета.

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!