У Трстенику прете несташице воде?

У Трстенику прете несташице воде?

ТРСТЕНИК – Извориште Звездан, одакле се већина мештана Трстеника снабдевала здравом пијаћом водом, уништено је током мајских непогода. Поплављене су све пумпе, уништена електроника, а извориште је тренутно неупотребљиво. Трстеничани се надају да ће, ипак, и поред огромне штете која је процењена на око 85 милиона динара, избећи рестрикције током лета.

– У овом тренутку у граду имамо пијаћу воду са алтернативног изворишта Прњавор – каже за „Новости“ Радомир Милуновић, заменик председника општине. – Ово извориште је слабог капацитета. Да не би дошло до потпуне обуставе водоснабдевања, од наредне недеље добићемо и техничку воду из изворишног дела Јужни Дрен са Звездана. Видећемо када ће и та вода бити за пиће, све зависи од резултата анализа.

Општинари истичу да је неопходна помоћ државе у санирању штете на Звездану. Уколико би се кренуло са оправкама, вода би поново могла да потекне за око два месеца.

– Трудићемо се да град овог лета не остане без воде и да нема потреба за рестрикцијама – наводи наш саговорник. – Тренутно два приградска насеља немају воду због недовољног притиска и њима се од петка, по утврђеном распореду, обезбеђује техничка и пијаћа вода.

УЗАЛУД

КАДА су реконструисали и средили три акумулациона језера, Трстеничани су кренули у порибљавање. У воду је пуштено 600 килограма рибе толстолобик и амур не би ли се спречио „ужички сценарио“ множења алги. Нажалост, сва три језера поплављена су средином маја, а чишћење муља и талога трајало је данима.

Скоро трећина мештана Трстеника, њих око 15.000, снабдевало се у најкритичнијим данима искључиво са цистерне, док су радници ЈКП „Комстан“ улагали надљудске напоре како би оспособили макар извориште Прњавор. Труд им се исплатио и после неколико дана Трстеничани су добили техничку, а потом и пијаћу воду. Из овог предузећа апелују на суграђане да буду штедљиви.

– Сваког дана смо долазили по воду, а у једном тренутку смо морали да одемо на село, јер нас је четворо у кући и нисмо могли да подмиримо све потребе – каже Трстеничанка Миланка Петровић. – Надали смо се да овог лета неће бити рестрикција, јер су лане решили те проблеме око воде.

То су веровали и у општини, која је због дотрајалих цеви и запуштених изворишта хронично мучила муку са водом током лета. Несташице су биле редовне. Потом су у претходне две године милиони евра уложени у сређивање постојећа два и изградњу трећег акумулационог језера на изворишту Звездан и то уз помоћ средстава КФВ банке, локалног буџета, Дирекције за воду. Уз планирану реконструкцију водоводног система, Трстеник је до 2015. године требало да трајно реши хроничне несташице у водоснабдевању.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Петолетка" из Трстеника иде у стечај а 3.000 радника иде на улицу

“Петолетка” из Трстеника иде у стечај а 3.000 радника иде на улицу

Руководство Прве петолетке Трстеник затражило је од свих радника да узму отпремнине које им се …

Трстеник: Град потпуно уништио род

Трстеник: Град потпуно уништио род

ГРАД који је „истукао“ шест трстеничких села прошле недеље нанео је штету пољопривредницима од чак …

Један коментар

  1. Trstenik godinama nema leti vodu,mi smo na to navikli.Restrikcije su već godima unazad.Mi na višim spratovima gledamo kako komšije iz okolnih kuća zalivaju travnjake i cveće, a kod nas kaplje iz slavina.Važno je da je naš vrli predsednik Aleksić počeo da gradi akva park,tako da ćemo bar imati gde da se kupamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *