Србија

Тужба Трстеника пала, и даље ће тражити никл

Трстеник — Управни суд је одбацио тужбу коју је општина Трстеник поднела против Министарства рударства због продужења права предузећу Сербиан никл за истраживање никла.

Из Министарства рударства подсећају да је предузеће Сербиан никл поднело захтев Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања, за продужење одобрења за извођење геолошких истраживања руде никла на подручју Руђинци-Велуће у наредне две године.

Тахтев је поднет на основу претходно добијеног одобрења од стране Министарства животне средине, рударства и просторног планирања. 

Министарство рударства је наставак тих истраживања одобрило 16. отобра прошле године са роком важења од две године. 

Након тога, огласили су се челници општине Трстеник, наводећи де је то решење незаконито, као и да је за доношење одлуке, Министарство рударства морало да има и позитивну одлуку локалне самоуправе. 

Из Министарства рударства наводе да је Управни суд тужбу општине Трстеник одбацио уз образложење да је тужба “поднета од лица које нема активну легитимацију за подношење тужбе”. 

Поново се подсећа да важећи Закон о рударству и геолошким истраживањима, не прописује обавезу прибављања сагласности локалне самоуправе приликом доношења решења којим се одобрава наставак геолошких истраживања металичних минералних сировина.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!