fbpx

ТУГА! – Канада почела да ископава наше српско злато у оквирима рудника у Бору!

0
(0)

КАНАДСКА компанија “Невсун” започеће, до краја године, припреме за отварање рудника бакра и злата у рејону “Чукару пеки”, код Бора, који се сматра потенцијално најбогатијим налазиштем тих метала на планети – сазнају “Новости”.

– Очекујемо да ускоро окончамо студију изводљивости, након чега, у последњем кварталу 2017. године, крећемо у припреме за отварање рудника, који би се експлоатисао подземним путем – казао је Клиф Дејвис, председник “Невсуна”.

– Наш је план да брзо развијемо тај рудокоп, који би у потпуности требало да постане оперативан 2021. године.

Иначе, по прелиминарној економској студији, рађеној по методи познатој под именом “зрно грашка”, вредност лежишта код Бора процењује се на – седам милијарди долара! У прелиминарној економској студији се наводи и да се трошкови отварања рудника на потезу “Чукару пеки”, које је од Бора удаљено седам километара, требало да износе до – 500 милиона долара! Такође, недвосмислено се наводи да је то лежиште, у овом тренутку, најбогатији светски ресурс бакра и злата.

Канадска компанија “Невсун” недавно је од Владе Македоније добила две концесије за истраживање потенцијалних лежишта бакра и злата у околини Ђевђелије. Међутим, становници тог краја, који су против отварања рудника, основали су организацију “Спас за Ђевђелију” и најавили протесте уколико дође до отварања рудокопа.

Као олакшавајућа чињеница, у прелиминарној економској студији се наводи да би близина погона за прераду руде у Рударско-топионичарском басену “Бор”, као и нова, најсавременија топионица изграђена у кругу тог предузећа, додатно утицали на ниже цене вађења и прераде руде из лежишта “Чукару пеки”. Наводи се и да би би од експлоатације рудника држава Србија убирала пет одсто нето прихода таксе за коришћење минералних сировина, као и додатних 15 одсто на име пореза.

Ипак, по оценама стручњака, мало је фирми које могу да прогутају тако крупан залогај као што је отварање рудника на потезу “Чукару пеки”. Међутим, једна од корпорација која би то, свакако, могла да уради је, без сумње, “Рио Тинто”, једна од најмоћнијих рударских корпорација на свету.

Стога, не би било изненађење ни да “Невсун” управо ту компанију, са којом заједно истражује још неколико локалитета у овом крају, уведе и у посао отварања рудника на потезу “Чукару пеки”. Ту су установљени почетни ресурси од 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата, а ту је пронађена и најбогатија бушотина на планети у којој је детектовано присуство злата од чак 50,3 грама по тони!

ИЗВОР: НОВОСТИ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако и даље пљачкају Србију: Узимају, не питају

5 (9) Распада се криминални систем Александра Вучића. Сукоб кланова Андреја Вучића и Небојше Стефановића …

Људи којима је комунистичка банда отела имовину неће да уместо имовине добију обвезнице!

5 (2) Новост за власнике који потражују своју имовину стигла је од директора Агенције за …

6 Коментара

 1. ALO SRBI ILI TKO STE ILI STE PIČKE PRODAN OLOŠ SRAMITE SE JEL SU PRECI ZA OVO GINULI SMRADOVI JEBLE VAS STRANKE UNIŠTO ZIZO ZAVRŠILE STRANKE I IZDAJICE ALI NEMA VEĆE IZDAJICE OD VAS SRBA U SRBIJI.

 2. NAMA TO RUDNO BOGATSTVO NETREBA .TREBA NAM SEKSUALNO OBRAZOVANJE U OSNOVNIM SKOLAMA RADI DALJEG VELIKOG USPEHA I GOSTOPRIMSTVA STRANACA.

 3. ДА ЈЕ ДРУГАЧИЈЕ БИЛО??

  РТБ Бор под водством неспособног менаџмента, апод окриљем Владе Србије је све упропастио, па боље је неко други да отвара рудник, а да РТБ Бор некако ради, а да не оде под лед. За 11 стратешка предузећа нема спаса, међу којима је и некадашњи гигант РТБ Бор, јер део транзиције није обављен из демагошких, социјалних и других разлога. Што се тиче РТБ Бор, још треба додати да пре десет година за челника је постављен највећи бизнисмен и менаџер на свету, како се хвалио исти. Његови манири су били пусти РТБ Бор, гледај само себе и странку. Мењао је странке као “Цига чергу”. Најпре СКЈ, СПС, Демократија, на крају устоличио га Динкић, када се истрошио, челник РТБ Бор се ушлихтао са Тадичем, када и његово време прође, уђе у СНС. Наступи инвестирање и отворише се много путева новца, углавном нелегалних. Направљена дуговања изнад милијарду евра, која су по УППР 0,9 милијарди отписана, а фирми никад горе, осим у јавности, где се износе баснословни лажовни резултати пословања и остваривања профита. Стварно од њих ни трага ни гласа, не плаћају се струја (дуг 8,5 милијарде динара), рударска рента и таксе. Набавка опреме, сировине и услуге се уговарају “од ока”, плате смањене, стручњаци стављени по страни, а профитирају полтрони, климоглавци, шлихтери. На руку оваквом стању иде и однос Владе, која је схватила пре годину дана да је лагао челник РТБ Бор, но због јавности само му је запрећена смена, која траје до дан данас. Зло да буде веће, недавно из кухиње челника РТБ Бор је изашла информација да РТБ Бор послује задовољавајуће и да постиже изврсну производљу, све дажбине на време измирује и да постиже изванредно технолошко искоришћење бакра (за Гиниса) 98,5%. С друге стране недавно премијер изјави да РТБ Бор дугује накнадно 1,1 милијарду евра, а такође иде информација да и Кинези дигли руке, а премијер и председник пред њим пузали и клечали без резултата. Видели и Кинези с ким имају посла, они не желе да купе РТБ Бор са челником, као пакетић. Остаје оно “Сви ме драга лажу, а ја не знам где”?!

  • SA SPASKOVSKIM NIKO, OSIM VUČIĆA, NE MOŽE. SVE PROPADE!

   Rok za prijave na konkursu za profesionalni menadžment RTB Bor biće produžen. One firme koje su bile spremne da se prijave, kada su saznale da Spaskovski (iliti Sosa) ostaje na čelu RTB Bor povukle se, jer znaju ko stoji iza njegovog opstajanja, a ne bi želele da kupe i njega da im upropasti firmu, kao što je tako napredno i radikalno učunio sa RTB Bor-om. Druga alternative je što su zaznali o uspešnom poslovanju RTB Bor u prvom kvartalu ove godine, proizvodnja boli glava, sve se plaća, nema dugovanja i onda zainteresovani se povukli, šta će tu, kada firmi ide solidno. A zašto?

   • Profitabilno poslovanje RTB Bor nije suspendovano. Na plaćenom je odsustvu.
   • Čelniku RTB Bor pola zapošljenih su u zadnjici. Drugu polovinu drži u šaci.
   • U Boru ne tako davno bili su dimnjaci, iz kojih se pušio dim. U međuvremenu smo popušili.
   • Krivo pitanje – svi se pitaju kada će to svetlo na kraju tunela RTB Bor, umesto da se zapitaju a ko ga je nabio u taj prokleti mračni tunel.
   • Kadrovi u RTB Bor su zadovoljni što ih šef grdi, nego da ih nagrdi.
   • Sosa udaranjem glave o zid rudnika bakra čuva obraz.
   • Sosa nikad ne krade. On stalno investira u sebe.
   • Sosa se toliko naradio, da je zaslužio da malo i odleži.
   • Čelnik RTB Bor biće za Ginisovu knjigu svojih rekorda. Mašta mu je fantazija.
   • RTB Bor (Sosi) uvek neko drugi podmeće klipove. Sada su počeli umesto stari bakar da mu prodaju mutnu vodu. Dečja bajka?
   • Opet bajka iz RTB Bor. Proizvodnja bakra je opala, jer su počeli agregate da šaržiraju Sosinom mutnom vodom.
   • Direktor RTB Bor postao je ozbiljan kolekcionar. Poseduje bogatu kolekciju partijskih knjižica.
   • Razbijen je lanac krađa u RTB Bor, al’ ga pogodiše Sosine čarobne karike.
   • Čelnik RTB Bor se naoštrio. Najmanje je osam godina tupio.

 4. Bog nam dao resurse i šansu, ali je to džabe, kad je đavo vladarima oduzeo pamet i obdario ih lopovlukom.

 5. Луд, збуњен, ненормалан

  Хесхватљиво и непојмљиво.
  Имаш рудник бакра, уз то и злата, а направиш толике губитке.
  Само талентовани кретен, или мега лопов од рудника злата не може да профитира.
  Па тог директора или његовог налогодавца, а најбоље обојицу под хитно у затвор.
  А како их затворити, кад су и министар и полиција њихови?
  Зато, без обзира што упропаштавају такав рудник, у брк нам се цинички смеју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *