У складу са диктатом ММФ: Србија без игде ичег свога

0
(0)

Агенција за приватизацију објавила је јавни позив за продају 58,1 одсто Телекома Србија. Заинтересовани могу да се јаве до 2. августа, а ако све буде у законом предвиђеним роковима, параф на уговор са новим власником могао би да се стави тек 16. јула следеће године. О необавезујућим понудама и понуђачима јавност ће мало знати, јер ће се ти подаци чувати као – поверљиви.

– Држава тражи купца Телекома јер у каси нема пара. То што ће новац стићи тек за годину дана, ништа не мења на ствари јер ће и тада државна каса бити празна – каже економиста Александар Стевановић. Он одлуку о продаји Телекома сматра погрешном „јер се не продаје само фирма, него тржиште“.

– То озбиљне државе не раде, али ми и нисмо озбиљна држава – наводи Стевановић.

Његов колега Саша Ђоговић мисли другачије. Он каже да је приватизација Телекома неопходна, и то зато јер са већинским државним власништвом и недовољно професионалним менаџментом ова компанија не може да издржи будућу конкуренцију.

– Сматрам да би било најбоље да инвестициони фондови уђу у посед ове компаније и да професионалним управљањем подигну вредност њених акција – каже Ђоговић. Он додаје да држава ипак не би требало да прода целокупан удео него да остави део акција у свом власништву.

Млађен Ковачевић подсећа да нам није остало још много добрих државних предузећа.

– Још није продата Комерцијална банка, али и њена продаја је на путу. Ту су и Енергопројект, Аеродром „Никола Тесла“, РТБ Бор, ПКБ… Сматрам да је нерационално продавати „златне коке“ – категоричан је др Ковачевић.

Са њим се слаже Бранко Павловић, бивши директор Агенције за приватизацију. Он иде корак даље и за „Вести“ оцењује да је продаја Телекома „у складу са диктатом ММФ да Србија остане без игде ичег свога“.

Трећи покушај

Ово је трећи пут да је Телеком на продају. Последњи покушај, пре четири године, није успео. Тада је аустријски Телеком понудио мање од милијарду евра за половину предузећа, а читаво је било процењено на 2,2 милијарде евра. И сада се као главни заинтересовани помињу Дојче Телеком и Телеком Аустрије.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немци насељавају мигранте у Суботици, Пироту, Нишу, Нишкој Бањи, Мерошини, Гаџин Хану, Дољевцу, Житорађи, Алексинцу, Прокупљу, Обреновцу, Лесковцу, Бујановцу и Врању

4.4 (7) У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка повратку тражилаца азила (2. фаза)“ немачка …

Обреновићи – Заборављени градитељи Србије (видео)

5 (2) Шта су нам заправо оставили Обреновићи… Да ли знамо довољно о петорици кнежева …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *