У Србији посејано мање пшенице него 2015, усеве угрожава хладноћа

У Србији посејано мање пшенице него 2015, усеве угрожава хладноћа

0
(0)

Пшеницом је у Србији прошле године засејано око 500.000 хектара, што је око 18 одсто мање него 2015. године, од чега је чак половина посејана ван оптималних рокова, изјавио је директор сектора за пољопривреду у Привредној комори Србије Жарко Галетин.

„Пшеница која је засејана после 10. новембра тек је никла, има три листа и мање је отпорна на ниске температуре, што значи да ни род не може бити као прошле године, око 4,8 тона по хектару“, рекао је Галетин за агенцију Бета.

Стручњаци ових дана, према његовим речима, разматрају какву терапију, односно какву комбинацију ђубрива употребити како би се пшеница опоравила.

Члан Одбора за село у Српској академији наука и уметности Бранислав Гулан истакао је да јесенас пшеницом није посејано више од 450.000 хектара, а то је најмање у последњих пола века.

„Биће добро, ако се обезбеди довољно жита за домаћу потрошњу, залихе и семенарство, а то је око од 1,55 милиона тона зрна. За извоз ће бити тешко обезбедити значајније количине“, рекао је он.

Према речима Србислава Денчића из новосадског Института за ратарство и повртарство приносе пшенице ће ове године смањити и то што су значајне површине засејане не семенском, већ пшеницом са тавана, а произвођачи у Војводини су користили стране сорте које су неотпорне на зимске услове, какви су ове зиме.

Денчић је додао да упркос свему процењује да ће овогодишњи род пшенице бити довољан за домаће потребе, које заједно са залихама износе око 1,55 милиона тона зрна.

Производња пшенице у свету у 2016. години, према подацима америчког Министарства пољопривреде, износила је 751,26 милиона тона, што је за 6,54 милиона тона више него претходне године.

Светска производња пшенице, већ четврту економску годину остварује рекордан ниво, производња је повећана у Русији, САД, Аргентини и Индији, а смањена у ЕУ, Мароку, Турској и Кини.

Процене су да је за потрошњу становништва у свету потребно 739,77 милиона тона пшенице.

На почетку 2017. године светске залихе пшенице су изузетно високе и износе 252,14 милиона тона и довољне су да покрију просечну потрошњу пшенице за око четири месеца.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Завршена жетва: Пшенице мање него лане

Завршена жетва: Пшенице мање него лане

5 (1) Директор Удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић изјавио је за „Вести“ да је жетва …

Сушна сетва – мршава жетва

Сушна сетва – мршава жетва

0 (0) Суботица – У суботичком атару готово је завршена жетва пшенице, стручњаци процењују да је …

Један коментар

  1. Кад неко каже да је засејано мање пшенице и кукуруза обузме ме неки страх како ћу да прехраним голубове.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend