Насловна / Свет / Блиски Исток / У Турској подигнута оптужница против шест терориста „Ал-Нусра Фронта“ и „Анхар ал-Схам“ бригаде коју су правили сарин
У Турској подигнута оптужница против шест терориста "Ал-Нусра Фронта" и "Анхар ал-Схам" бригаде коју су правили сарин 1

У Турској подигнута оптужница против шест терориста „Ал-Нусра Фронта“ и „Анхар ал-Схам“ бригаде коју су правили сарин

Турски суд подигао је оптужницу против шест особа због покушаја набавке хемијског оружја. Ова парница би могла да буде још једна информација у низу која говори да је, ако ништа друго онда хипотетички, могуће да је хемијски напад у Сирији извела опозиција.

Тужилац у турском граду Адана објавио је оптужницу на 132 странице у којој се истиче да су шесторица мушкараца, припадници Ал-Каида организација -“ Ал-Нусра Фронт“-а и „Ахрар асх-Схам“-а, покушали да набаве хемикалије с циљем да произведу бојни отров сарин.

Главни оптужени је 35-годишњи Сиријац Хитам Касаб који је оптужен за „припадање терористичкој организацији и покушај набавке оружја за терористичку организацију. Остала петорица оптужених су турски држављани који су оптужени за „помагање терористичкој организацији“.

У оптужници се наводи да је Касаб покушао да формира мрежу у Турској с циљем набавке хемијских материјала за „Ал-Нусра Фронт“ и „Анхар ал-Схам“ бригаде. У оптужници се цитирају снимци разговора преко мобилног телефона који откривају да је група наручила најмање 10 тона хемикалија потребних за производњу сарина.

elnusraadana„Тврдња да осумњичени нису били свјесни чињенице да се од хемикалија које су набављали може направити бојни отров сарин, нису тачне“, истиче тужилаштво након што су шесторица изјавила да се „не осјећају кривима“ тврдећи да „нису знали да се од тих хемикалија може произвести сарин“. Уколико буду осуђени, Касабу пријети 25 година затвора, док би његови помагачи могли да добију по 15 година.

Сва шесторица оптужених су су ухапшени у „сигурној кући“ у Адани још 23. маја ове године.

turska-sirija-sarinОве информације иду у прилог теорији да су напад у околини Дамаска могли да изведу и побуњеници. Ту теорију додатно су потврдила двојица Европљана који су прошле недјеље пуштени из побуњеничког заробљеништва. Један од њих, Пјере Пицинин, рекао је да  је „јасно да су побуњеници извели хемијски напад у околини Дамаска 21. августа. Било би апсурдно да сиријска влада употријеби хемијско оружје“.

САД и савезничке западне земље су оптуживале сиријску владу за хемијски напад али је данас амерички државни секретар Џон Кери по први пут сугерисао да постоји могућност да се дио хемијског оружја налази и у рукама побуњеника.

 

Вијести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Погледајте како грувају „Асадове оргуље“ (видео) 11

Погледајте како грувају „Асадове оргуље“ (видео)

На ИНТЕРНЕТУ се појавио видео-снимак борбене примене ракетних система Golan-1000. Употребила их је Четврта тенковска …

Русија ће закупити луку Тартус у Сирији на 49 година 12

Русија ће закупити луку Тартус у Сирији на 49 година

Русија ће добити у закуп морску луку Тартус у Сирији на период од 49 година, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *