Уместо да реагује на мучење деце, Кисић напала извештај НВО
фото: Принтскрин, Твитер

Уместо да реагује на мучење деце, Кисић напала извештај НВО

Након што су медији у Србији пренели извештај о системском злостављању деце са сметњама у развоју у установама социјалне заштите огласило се и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања које је позвало данас групу невладиних организација да доставе хитно и неодложно доказе о тим наводима.

Ресорна министарство је навело да су сви облици насиља и злостављања строго забрањени и да је неопходно да сви који имају сазнања о томе пријаве такве случајеве и доказе Инспекцији социјалне заштите овог министарства или надлежном покрајинском секретаријату.

„Изношење паушалних тврдњи о овако озбиљном кршењу закона и стандарда, без тога да су невладине организације доставиле надлежним органима јасне доказе, крајње је неодговорно и неозбиљно, са јасним циљем урушавања система социјалне заштите и узнемирења јавности“, наводи се у саопштењу за јавност овог министарства.

Министарство тврди да у оквиру својих надлежности редовно спроводи инспекцијске надзоре у којима утврђује и контролише услове живота и заштиту корисника у установама социјалне заштите за смештај, као и примену стандарда од стране запослених који се односе на комплетну заштиту корисника.

„Током 2020. и 2021. године спроведена су 163 инспекцијска надзора и утврђено је да установе за смештај у одређеним случајевима нису испуњавале структуралне стандарде у погледу броја и структуре запослених и простора и опреме. У наведеном периоду није утврђена појава насиља над корисницама и њиховог злостављања“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је Заштитник грађана од почетка 2021. године у својству Националног механизма за превенцију тортуре обишао шест установа социјалне заштите и да није имао озбиљне примедбе на њихов рад и заштиту права корисника на смештају.

У марту ове године, делегација Комитета против тортуре, нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања Савета Европе је обишла две установе социјалне заштите и у прелиминарном извештају није навела примедбе на поштовање људских права корисника у периоду епидемије, тврди Министарство и додаје да се у установама социјалне заштите примењују стандарди који су прописани Законом о социјалној заштити и Правилником о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите.

У оквиру нормативних активности, Министарство тежи ка унапређењу система социјалне заштите и услуга, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је у процедури Нацрт закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, који треба да, како тврди ресорно министарство, унапреди положај корисника услуга привременог смештаја, без дискриминације, под равноправним условима, уз активно, ефективно и информисано учешће свих лица која учествују у доношењу одлука које утичу на живот и права корисника, у складу са приступом заснованим на људским правима.

„Између осталог, Законом се дефинишу забрањена понашања у систему социјалне заштите, што је до сада било дефинисано подзаконским актима. Поред осталог, у току је и процес доношења Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период од 2021-2026.године, чији циљ је остваривање права на живот у заједници корисника социјалне заштите кроз процесе деинституционализације и социјалне инклузије“, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, група невладиних организација је објавила студију под називом „Заборављена деца Србије“ у ком се наводе груби и повремено дубоко узнемирујући примери пропуста у домовима за децу без родитељског старања. Регистровани су примери, како наводи студија, везивања деце, страшног занемаривања па и сексуалног злостављања.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СКАНДАЛ Дарија и Весић уклонили венце са споменика страдалој деци на Ташмајдану! (видео)

СКАНДАЛ Дарија и Весић уклонили венце са споменика страдалој деци на Ташмајдану! (видео)

Данас је обележена годишњица од бомбардовања СР Југославије 1999. године, а ни у дану овог …

Предузетници траже оставку Дарије Кисић Тепавчевић

Предузетници траже оставку Дарије Кисић Тепавчевић

Удружење “Заштитник предузетника и привредника Србије” затражило је данас оставку министарке рада и чланице Дарије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *