fbpx

Веровали су Вучићу па прошли горе од пензионера: Картели убили малине

0
(0)

Београд – Малинари опет прете протестима. Најављују да ће у петак изаћи на улице, због ниских откупних цена малине, за коју сада добијају од 50 до максимално 120 динара. Данас ће се састати са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и покушати да нађу неко решење.

„Сигурно је да ћемо се и ми прикључити протесту уколико ништа не успемо да се договоримо данас са министром пољопривреде“,  казао нам је Милутин Живковић, председник удружења „Српска малина“. – Крива је држава, јер она можда не може да утиче на цену, али може на хладњачаре. Она им дозвољавају да се овако понашају према народу. И у самим хладњачама је хаос. Више се не зна коме коју класу малина признају и како плаћају.

Како објашњава Живановић, малинари знају да не могу да разговарају са хладњачарима, па ће, због тако ниске цене, највероватније престати и да беру малине. Када плате дневницу раднику, једва да им остане да поврате уложени новац.

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић најавио је да ће се у петак протестовати мирном вожњом, без блокада путева.

„Ако држава не уради ништа да разбије картеле откупљивача и власника хладњача, договорићемо се шта ћемо радити даље“,  истакао је Радовић.

„Егзистенција наших породица је угрожена, јер са таквом откупном ценом не могу ни бераче да исплате. Цена малина на светском тржишту незнатно је пала, а откупљивачи наше људе уцењују понижавајућим ценама. Тражимо и да се укључи председик Србије у решавање овог проблема, иначе ћемо постати сви социјални случајеви. Уз то, неке од процена су да је због невремена пропало од 5.000 до 10.000 тона малина.“

Решавање проблема

Како је министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао за „Новости“, данас ће одржати три различита састанка, са различитим удружењима произвођача малина, и изразио наду да ће проблем бити решен.

„Они траже да се разбије картел хладњачара, али је антимонополска комисија утврдила да то не постоји“, сматра министар Недимовић.

„На цену не можемо да утичемо, а и на светском тржишту малина влада потпуни хаос.“

Ј. Су / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стотине милиона евра буџетских пара за Ер Србију, од Етихада нула

5 (2) Држава је Ер Србији исплатила најмање 200 милиона евра у периоду 2014-2018, о …

„ОВО ЈЕ ПЉАЧKА“ Самохрани отац штрајковао глађу због извршитеља (видео)

5 (2) „Све ово што радим, радим само због деце, само због њих. Не тражим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *