Више од 100.000 грађана у недозвољеном минусу

0
(0)

Око 110.000 грађана Србије има проблем да изађе из недозвољеног минуса, а ова врста позајмице их папрено кошта с обзиром на то да каматне стопе иду и до чак 70 одсто годишње. Иначе, позајмице по текућим рачунима, такозвани дозвољени минус и даље је један од најскупљих видова задуживања.

Према подацима Народне банке Србије, каматне стопе на дозвољена прекорачења по текућем рачуну износе у просеку 29,3 процента иако се у неким банкама крећу и до 36,05 одсто годишње. Иако су банке од 2013. године биле под притиском НБС да смање камате на овај вид задуживања, оне су их до сада обориле 5,6 одсто, док су истовремено каматне стопе на динарске кредите становништву снижене 10,3 процената. Иначе, Србија има вероватно највише камате на дозвољени минус у Европи. Још 2012. године у Европи просек је био свега осам одсто.

Ни стабилан курс, ниска инфлација и повољна референтна каматна стопа нису били довољан разлог банкама да појефтине ову услугу.

Аутор: Ивана Албуновић / Јелица Антељ, политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Колика је вредност зарада и пензија након најављених повишица у односу на време пре смањења 2014.

0 (0) * Плате реално мање војсци, полицији, универзитету * Здравствени радници добили 0,9 одсто …

ЗЕЛЕНАШИ! Камате на дозвољени минус и до 36 одсто годишње

0 (0) Пре 2014. године забележен је случај једне банке која је наплаћивала камату на …

Један коментар

  1. U nedozvoljenom? aoo, pa koliko je onda u dozvoljenom minusu? I to je dugovanje takojde. Ljudi, bacajte se na dodatni posao, trazite nesto, nemam sta drugo da vam preporucim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend