Вишеград добио улицу Споменка Гостића (видео)

У најмлађем вишеградском насељу, насељу грађеном за избјегла и расељена лица Гарчи, данас је откривена и освјештана Спомен-плоча најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, а једна улица добила је његово име.

Предсједник Предсједништва борачке организације Вишеград Милисав Васић каже да је поносан на овај догађај и то да Република Српска не заборавља своје погинуле синове, а у обиљежавању њихових стратишта и мјеста подвига предњаче њихови саборци.

„Он је само један, додуше најмлађи одликовани борац, који је живот уградио у темеље Републике Српске“, додао је Васић.

Иницијативу да једна улица у граду на Дрини добије име по Споменку Гостићу, који је погинуо од гранате 20. марта 1993. године, дала је управо Борачка организација и начелник општине Младен Ђуревић.

„Одлука је донесена на сједници општинског парламента и ми је реализујемо и то на годишњицу Гостићеве погибије“, рекао је Ђуревић.

Аутор филма „Споменко на вјечној стражи“ Миле Савић, сниматељ БН телевизије, рекао је да је срећан што присуствује овом догађају. „Одавде поред осталог треба да у свијет оде порука мира да рата никад више не буде, да не гину људи а посебно ђеца“, истакао је Савић.

Свештеници су прије свечаног отварања улице освјештали спомен-обиљежје младом јунаку. Вишеградски пјесник Божидар шкобић одрецитовао је пред велким бројем грађана који су присуствовали овом догађају своју пјесму посвећену најмлађем српском борцу.

Петнаестогодишњи ђечак Споменко Гостић одбио је наредбу да се склони од ратних дејстава и добровољно остао у редовима Војске Републике Српске.

 

БН телевизија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Грађани револтирани радовима, падају, ломе руке и ноге

Београд: Грађани револтирани радовима, падају, ломе руке и ноге

Станари Рузвелтове улице незадовољни су динамиком радова и лоше постављеним тротоарима у тој улици. Они …

СЕЋАЊЕ НА НАЈМЛАЂЕГ БОРЦА ВРС: Нови споменик за Споменка Гостића

СЕЋАЊЕ НА НАЈМЛАЂЕГ БОРЦА ВРС: Нови споменик за Споменка Гостића

ОД последица рањавања од гранате муслиманске војске на српским положајима између Добоја и Маглаја на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *