Влада Србије отписала „Србијагасу“ дуг од 1,2 милијарде евра

0
(0)

Влада Србије отписала је целокупан дуг јавног предузећа „Србијагас“ према држави у укупном износу од 1,2 милијарде евра.

То произилази из Закључка Владе Србије од 26. марта 2019. а који је на упит достављен Радију Слободна Европа (РСЕ).

Дуг „Србијагаса“, предузећа које је у стопостотном власништву Србије, према држави гомилао се годинама, а скоро 80 одсто тог дуга (933,8 милиона евра) настало је тако што су се активирале банкарске гаранције, које је држава Србија дала за дугорочне кредите које је код комерцијалних банака узимао „Србијагас“, види се у Закључку Владе.

У тексту Закључка стоји да је Влада одлучила да потраживање према „Србијагасу“ у укупном износу од више од 141 милијарде динара (1,2 милијарде евра) „конвертује у трајни улог Републике Србије у јавно предузеће ’Србијагас’, односно да као оснивач Република Србија за износ конвертованог потраживања повећа капитал јавног предузећа“.

Реч је практично о „отписивању дуга“ јавном предузећу „Србијагас“, објашњава за РСЕ члан Фискалног савета Србије Владимир Вучковић, уз напомену да у економском смислу то није додатни трошак за буџет, односно за грађане Србије.

„Тај новац је већ потрошен. Држава је већ платила обавезе ’Србијагаса’ у овом износу од 1,2 милијарде евра и то се до сада водило као дуг ’Србијагаса’ према држави, као да ће једног дана ’Србијагас’ ту државну помоћ да врати. То није било реално, није било ни планирано, само је рачуноводствено бележено тако, а све време се заправо знало да је то потрошен новац и да ’Србијагас’ то никада неће моћи да плати“, каже Вучковић.

Из Закључка Владе види се да је највећи део дуга „Србијагаса“ према држави настао тако што је држава била гарант за кредите „Србијагаса“ код комерцијалних банака. Због тога што „Србијагас“ није измиривао своје обавезе, банке су активирале гаранције, па је држава „ускочила“ и плаћала дугове

„Србијагаса“. Самим тим, дуг „Србијагаса“ према банкама постао је дуг према држави, који „Србијагас“ никад није измирио.

Јавно предузеће „Србијагас“ власник је 49 одсто мешовитог руско-српског предузећа „Гастранс“ које гради нови гасовод, а којим би Србија требало да се повеже на гасовод „Турски ток“. Већински пакет акција у „Гастрансу“ од 51 одсто држи руска државна фирма „Газпром“.

Енергетска заједница, као регулаторно тело Европске уније, годинама уназад упозорава на монополски положај „Србијагаса“ на тржишту гаса у Србији, чиме је онемогућена конкуренција. Према подацима из последњег доступног Годишњег извештаја о раду Агенције за енергетику Србије за 2017. годину, јавно предузеће „Србијагас“ управља са 95% транспортне гасоводне мреже у Србији.

Исто тако, ово јавно предузеће годинама избегава реструктурирање у смислу раздвајања делатности транспорта и дистрибуције гаса, што је такође једна од ставки на којима инсистира Енергетска заједница, али и један од услова за отварање поглавља 15 о енергетици у преговорима Србије за приступање Европској унији.

РСЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

ЕКСПЕРТИ! Бранко Ружић први потпредседник и министар просвете, Новица Тончев министар без портфеља

5 (4) Потпредседник СПС-а Бранко Ружић биће први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке …

3 Коментара

  1. Toliko je jak vladin BDP da može da pokrije 2,75 milijarde dinara našeg (Dinkićevog i Vučićevog) mezimčeta FIAT-a kako bi poslovao pozitivno za 1,5 milijarde dinara, da pokrije gubitaka Srbije gasa sa 1,2 milijarde evra i plate Bajatovića od 30.000 evra mesečno, da pokrije gubitaka RTB Bor od milijardu evra, koje je čelnik Sosa jedva uspeo sa mukom da ostvari, promašena rešenja u Grdeličkoj klisuri od 500 miliona evra, krađe struje nekoliko milijarde evra i td. Na kraju i penzioneri dobili povećanje penzija u vreme vladanja ženskog nakurnjaka Brnapićke od basnoslovnih 12,5%, kako on(a) tvrdi, a nije tačno, već je nula, osim za ispod prosečnih, plate su svakog božijeg dana povećavane za 10%, a rast budžeta je među najvećima u Evropi(?), privreda je u najrastućim u Evropi. Sve ove ocene koje su dali najodgovornih u Srbiji su obrnute, najgori u Evropi i svetu. Sve je lepo rečeno kroz medije, a ko veruje, sendvičari, klimoglavci, neznalice i tuđi idioti. Ovaj ženski nakurnjak Brnapićeva da li ima pojma? Sve je poskupelo, još i ovih nameta za energetsku efikasnost, putarina i sl. povećavaju troškove, a penzije i plate miruju, mada ona našla da su povećane za 12,5% , što je psihijatrijski nonsens i samo njoj (njemu) znano. Sva ta poskupljenja građani i te kako će osetiti, jer plate i penzije povećavaju za 10%, a nikako da ih, bar malo, povećaju. Idioti! Koga laže, nije valjda sama sebe?

  2. A, gde su sada izvršitelji? Sirotinji znaju za sitne dugove da prodaju stan ili kuću. Svi ovi koji su se obogatili na grbači ovog naroda, kada padne ova govnarska vlast, treba da padnuod udar provere porekla imovine !!!

  3. maloumna ustasija hercegovacka i bosanska, pomognuta smradom prevalitanskim, dotumara iz svojih kamenjara, rupa i vukojebina, ovde leba se najesti, pa kad videse gde dodjose i s kakvim budalama posla imaju, kumstvima, prevarama, pljackom i otimacinom vlast osvojise a kad para prikupise, mafiju surovu napravise, da i Talijani Kalabrijski se postidese. — onda ko pascad medju sobom se jasise, milijarde kum kumi ili kumu poklanjase, da i kasu narodnu praznu ostavise, pa kredite u zelenasa uzimase ne sekirajuci se ko ce to vracati, jer ti jos nisu ni rodjeni.
    — ako se bunite interventna brzo dolazi i kroz zatvorena vrata ulazi. — nego da ne duzim, sigurno ste za nesto duzni, pa valja ici raditi il krasti, inace ce te bez krova nad glavom ostati. — samo oni pametniji sve su ostavili i u svet pobegli, pa ma gde bili dobro im je, a ovdasnjim jos bolje, devize stizu a oni za bezvredne artije zamenjuju. —
    kumstvo balkansko nepobedivo je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend