Економија

Воћари: Воће пропада, а воде нема!

ГРОЧАНСКИ воћари пре ће, чини се, из суве дреновине исцедити сок, него добити воду из делимично изграђеног система за наводњавање. Разне дозволе препрека су да вода потече цевима, а њихове саднице већ сад захтевају заливање. 

Како нам причају Зоран Радосављевић и Добрица Кузмановић, десетине воћара су узеле кредите и подигле нове засаде очекујући воду, а сада све то може да пропадне и осуши се.

Град је прошле године завршио изградњу дела система за наводњавање, поринута је пумпа у Дунав, укопан примарни вод до резервоара, изграђен базен и напуњен водом, те постављен први крак вода кроз њиве. Људима поред чијих воћњака су прошле цеви обећано је да ће овог пролећа бити прикључени на наводњавање, али од тога засада нема ништа. Градска власт се јесенас променила и испоставило се да је први крак саграђен “дивље”, без икакве дозволе. Због тога цео систем не може да добије употребну дозволу, а самим тим ни “Београд воде” неће да га узму на управљање. Практично вода је дошла до самих њива, али папирологија јој не да да залије суву земљу.

Како нам прича Радосављевић, воћари су бесни, ноћима не спавају, “горе”, а воде нема да угаси проблем.

– Засадио сам пола хектара јагода, верујући да ће наводњавање почети и сад само гледам у небо надајући се киши. Човек из Бегаљице посадио је четири хектара младог кромпира, нашао и купца у иностранству, а сад ће му слабо родити, јер нема воде – објашњава Радосављевић. 

– У граду кажу да општина Гроцка није издала локацијску дозволу, а они опет “пројекат је проблематичан”. Сви се ваде на бирократију, дозволе, службе се не усаглашавају, а ми воде немамо.

Добрица Кузмановић, који је засадио четири хектара малина, каже да без обзира на то што у администрацији тврде да раде на проблему, за воћаре је епилог исти.

– У њивама је прашина, а ако се притисне дугме потећи ће вода – објашњава Кузмановић. – Време цури, а ми долазимо у пат-позицију. Треба неко да пресече и каже “укључите људима воду”, а папири ће бити за два месеца. Међутим, чини се да за то нема добре воље. Град и општина треба да се одлуче да ли желе да помогну пољопривреди, да је субвенционишу или не.
КО ЋЕ УПРАВЉАТИ СИСТЕМОМ?

КУЗМАНОВИЋ објашњава да је проблем и ко ће да управља системом за наводњавање.

– Чини се да “Београд воде” покушавају да избегну тај посао, јер чињеница је да им је то баласт – каже Кузмановић. – Направили су пројекцију да би одржавање годишње коштало око 45 милиона динара. Није лоша идеја и да се поставе соларни панели и на тај начин смање трошкови за струју.

СЕЛО БРЕСТОВИК “ЗАБОРАВЉЕНО”

СИСТЕМ за наводњавање у Гроцкој требало је да има четири крака од резервоара у Пударцима. Они би се протезали кроз атаре овог села, Бегаљице, Умчара и грочанских њива. Три крака тек треба да се граде. Мимо овог система остало је највоћарскије село у крају Брестовик, у којем свака кућа има минимум хектар засада. Првобитна идеја је била да се за њих гради одвојен систем, али је то сада научна фантастика.  

ОПШТИНА: МИ НИШТА НЕ КОЧИМО

У ОПШТИНИ Гроцка кажу да је дозвола спремна, али…

– Са четворицом грађана који се нису одрекли свог дела њиве за пролазак воде и јавног атарског пута треба да контактира град и реши имовину – објашњава Биљана Губеринић, начелник урбанизма у општини. – Ми ништа не кочимо, али не можемо да издамо локацијску дозволу, јер ти људи сутра могу да нас туже. Да би се све убрзало, прихватили смо да бар дају сагласност оверену у суду.

ИВАН СОЧО, ГРАДСКИ СЕКРЕТАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ: НИШТА НЕ МОЖЕМО БЕЗ УПОТРЕБНЕ ДОЗВОЛЕ

ГРАДСКИ секретар за пољопривреду Иван Сочо тврди да погон за наводњавање не може да се пусти без употребне дозволе.

– То је озбиљан систем, капитална инвестиција. Завршићемо посао како треба, нећемо да се играмо – објашњава Сочо. – Не може тек тако да се пусти вода, мора неко да управља тим системом, а “Београд воде” неће да га преузму без употребне дозволе. Ко ће да плати струју? Воћари? Сад кад систем не ради, за прошли месец нам је рачун стигао од 85.000 динара. Бог зна колики ће бити кад систем проради у пуној снази. Немамо право да град и “Београд воде” уведемо у огромне трошкове.

Како Сочо објашњава, претходна власт, која је неколико километара вода поставила без икакве дозволе, није решила имовину па општина не може да изда локацијску дозволу.

– Спорна су четворица власника имања, којима ћемо ми понудити да потпишу сагласност да вод пролази кроз њихову њиву – наводи Сочо. – Тек кад то ураде, може да се изда локацијска дозвола. Од тог тренутка до употребне требаће око месец и по дана. Нека воћари убеде своје комшије да потпишу, јер је вода свима њима неопходна.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!