fbpx

ВУЧИЋ КАО ЕКОНОМСКИ МАГ! Инвестира 21 милион евра народних пара у аеродром „Никола Тесла“ који догодине поклања Арапима

0
(0)

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић обишао је данас реновирани терминал 1 на београдском аеродрому „Никола Тесла”, и најавио да ће до септрембра 2016. године бити уложено 21 милиона евра из средстава аеродрома за реконструкцију и побољшање капацитета.

Вучић је рекао да су и аеродром и национална авио компанија Ер Србија профитабилне компаније, које ће бити спремне за директне летове за САД у наредних неколико месеци.

Он је новинарима рекао да је влада веома задовољна пословним резултатима које постижу аеродром Никола Тесла и национална авио компанија, и навео податак да је аеродром 1. августа оборио рекорд, а Ер Србија у трећој недељи јула имала најбољу седмицу, те да је попуњеност кабина 93 одсто.

„Наша намера је да употпуњујемо и побољшавамо капацитете, а добром међусобном сарадњом могу да напредују обе компаније”, рекао је Вуцић и изразио захвалност Етихаду што је Ер Србији омогућио добру мрежу, трансферне могућности и знање.

„Ми смо у току ове године од аеродрома приходовали као држава 13 милиона ЕВРА, а очекујемо и међудивиденду од више од неколико стотина милиона ДИНАРА у септембру”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се од Ер Србије очекује да и ова године буде профитабилна, наводећи да ове године компанија има седам одсто више путника него прошле године, а да је попуњеност капацитета већа него икада.

Премијер је напоменуо да ће аеродром и Ер Србија заједнички радити да се испуне сви технички и безбедносни услови, посебно у вези са трансфером пртљага, за летове из Београда за САД, односно Њујорк.

Како је рекао, за САД ће вероватно летети авион А330 који ће бити купљен на лизинг, а коштаће 500.000 долара на месечном нивоу.

Премијер је рекао да ће до 28. августа бити изабран приватизациони саветник за аеродром који ће предложити влади модел за то предузеће, односно да ли ће се ићи у приватизацију или у концесију.

„Ту желимо да постигнемо решење које ће значити да неко у будућности не уништи нашег авио превозника. Унапред могу да вам кажем кога не желимо, али не могу јавно, јер желе да униште превозника. Желели су да униште линије које су најпрофитабилније, али нешто им не иде”, рекао је Вучић.

Вучић је разговарао и са руководством аеродрома, а састанку су присуствовали и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, генерални директор Ер Србије Дане Кондић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Реновирани терминал 1 Аеродрома „Никола Тесла” пуштен је у рад 23. јуна и на тај начин београдски аеродром започео је снажан инвестициони циклус у планираној вредности већој од 20 милиона евра у наредних 12 месеци у којем ће бити изграђен и терминал 2.

Како је најављено, капацитет „Николе Тесле” тиме ће до краја 2016. бити повећан за око 40 одсто.

За путнике који се на лет пријављују у терминалу 1 омогућен је директан приступ чекаоницама и фингерским ходницима, чиме је скраћена дужина њиховог кретања кроз аеродромску зграду и поједностављен процес отпреме путника, а уређено је нових 1.450 квадратних метара пословног простора у функцији проширења аеродромских капацитета, као и нових комерцијалних садржаја.

Родитељима са малом децом на располагању је посебна просторија у оквиру чекаонице.

За посао уређења и адаптације ангажоване су домаће грађевинске фирме, а Аеродром „Никола Тесла” све фазе проширења терминалних капацитета финансира искључиво из сопствених средстава.

Такође, на аеродрому је од 3. јула свим путницима и посетиоцима на располагању неограничен бесплатан приступ бежичном интернету.

Целокупна површина пристанишне зграде аеродрома, односно оба терминала, шалтери за пријаву на лет, путничке чекаонице, ходници испред чекаоница, доласци и салони покривени су сигналом бежичног интернета.

Београдски аеродром нуди домаћим грађевинским предузећима учешће у предстојећим пројектима ширења капацитета аеродрома вредним око 20 милиона евра.

Радови на најважнијем пројекту – доградњи фингерског ходника Ц, то јест, проширењу терминалне зграде (терминал 2) за 11.000 метара квадратних, у вредности 15,2 милиона евра, треба да почну већ до краја године.

То ће бити прва гринфилд инвестиција на аеродрому у последњих двадесетак година.

Капацитет београдског аеродрома ће бити повећан са садашњих 5,5 на осам милиона путника годишње.

Taнјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

4.9 (17) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

После избора опет почео да драми – ВУЧИЋ: Долази нам други талас короне!

3 (2) Председник Србије Александар Вучић јерекао да је важно да се држава припреми за …

Један коментар

  1. Сораб Сербски

    А Вучић креше пензије и плате за своје лопове да уживају на муци и беди народа.
    http://www.opozicionar.com/tviterasi-prenose-sluzbenim-kolima-koje-je-donirao-japan-na-adu-bojanu/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *