Вучић уместо да штеди на својим партијским паразитима, српску Војску довео до просјачког штапа

Вучић уместо да штеди на својим партијским паразитима, српску Војску довео до просјачког штапа

Само током 2015. године нешто више од 800 војника по уговору Војске Србије раскинуло је уговор о раду по сопственом захтеву. До краја маја 2016. године, то је учинило још више од 300 војника по уговору.

Сходно Закону о одбрани Републике Србије, одбрана државе се остварује ангажовањем расположивих људских и материјалних ресурса, а обезбеђује употребом Војске Србије и других снага одбране на заштити суверености, независности, територијалне целовитости и безбедности. Основни циљ одбране је одвраћање од напада и супротстављање војним и невојним изазовима, ризицима и претњама по безбедност земље и заштита грађана, материјалних добара и животне средине.

Нажалост, због односа актуелне СНС власти према Војсци Србије одбрана Републике Србије је угрожена, а самим тим повећане поменуте претње и безбедносни ризици. Врло је упечатљив губитак ауторитета професионалних војних лица, угледа професије и личног достојанства војника. Изражена је демотивисаност за рад у војној служби, а са друге стране активни припадници Војске Србије су максимално ангажовани и већ физички исцрпљени од бројних додатних или непланираних обавеза, уз неплаћен прековремени рад. Све ово, прати неадекватан и све лошији материјални и финансијски положај истих.

Врло интересантно је запажање Савета за економију, привреду и финансије Српског покрета Двери, да у овом моменту, по подацима којима располажемо, више од 5.600 радних (формацијских) места у Војсци Србије је упражњено – цивилна лица, војнике по уговору и професионална војна лица. То представља чак 16,97% од укупног броја формацијских места у Војсци Србије.

Само током 2015. године нешто више од 800 војника по уговору Војске Србије раскинуло је уговор о раду по сопственом захтеву. До краја маја 2016. године, то је учинило још више од 300 војника по уговору. Војници по уговору, који су раскинули уговоре, нису и не могу бити замењени војницима из резервног састава, чиме је укупна борбена готовост Војске Србије нарушена.

Министарство одбране од новембра 2014. године, дакле више од годину и осам месеци није расписало јавни конкурс за пријем нових војника по уговору, а по интерном конкурсу расписаном у септембру 2015. године нико није примљен.

Мишљења смо да је реч о перфидном односу власти према припадницима Војске Србије и на покушају својеврсног начина „уштеде“ по налогу ММФ-а и брижних саветника из иностранства Александра Вучића, а по цени, коју у овако сложеним геополитичким односима у свету, условима ширења растућих претњи од тероризма, не смемо имати да платимо као луксуз.

По подацима који обухватају период од 2012. године, када је Александар Вучић преузео премијерско место, до данас просечна зарада у Војсци Србије била је мања од просечне плате у Републици Србији. Зараде припадницима војске су укупно са свим повећањима и смањењима током анализираног периода, номинално су мање за 6%, а реално за чак близу 11%.

Такође, томе треба додати да увећани трошкови становања активним припадницима Војске Србије нису повећавани од 2008. године. Надокнада за кредит припадницима који су купили станове, није повећавана од 2010. године и то без обзира на раст курса валута у којима су индексирани кредити и повећања цена трошкова становања.

Оно што је свакако мерило односа актуелне власти према припадницима Војске Србије и гажење њиховог достојанства је смањење службених, трупних и дневница у копненој зони безбедности. Службене дневнице износе 150 динара за више од дванаесто часовног ангажовања припадника Војске ван касарне и без трошкова за исхрану за тај период. Трупне дневнице износе 800 динара за ангажовање преко 24 сата (храна укључена), док су дневнице у копненој зони безбедности смањене са 2.200 на 1.400 динара.

Бројне афере, константно мешање политичара у кадрирање за одговорне функције у Министарству одбране, континуирано погоршавање статуса професионалних војних лица и не примењивање Закона о војсци када је реч о резервном саставу, довели су систем одбране у незавидан положај, као и поверење грађана у Војску. Као слика укупног стања и односа према војсци, говори податак да није попуњен број војника за добровољно служење војног рока у јунској класи 2016. године, а да су наши професионални војници принуђени да средства за егзистенцију потраже учешћем у разним „мировним мисијама“ широм света.

Српски покрет Двери поставља питање Министру одбране и Александру Вучићу: Да ли сте свесни да по налогу ММФ-а, свесно настављате уништавање Војске Србије коју су започели Шутановац и Тадић? Директно сте, сходно слову Закона о одбрани Републике Србије, одговорни за нарушавање борбене готовости Војске и за угрожавање суверености, независности, територијалне целовитости и безбедности Републике Србије.

Двери

фото: ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Громогласно хапшени, тихо пуштени: Где су сада полицијски шпијуни Веље Невоље?

Громогласно хапшени, тихо пуштени: Где су сада полицијски шпијуни Веље Невоље?

Иако су од стране државних чиновника и медија блиских власти “раскринкани” завереници у полицији који …

Од јануара повећање плата Вучићу, члановима његовог кабинета и посланицима

Од јануара повећање плата Вучићу, члановима његовог кабинета и посланицима

Председнику Србије Александру Вучићу следи повећање плате, па ће почев од јануара месечно зарађивати око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *