Насловна / Безбедност / Аналитика / Вучићев режим апсолутно беспотребно субвенционише изградњу малих хидроелектрана и тако само грађанима повећава цену струје!
Вучићев режим апсолутно беспотребно субвенционише изградњу малих хидроелектрана и тако само грађанима повећава цену струје! 1

Вучићев режим апсолутно беспотребно субвенционише изградњу малих хидроелектрана и тако само грађанима повећава цену струје!

Србија већ данас производи око 21 одсто чисте енергије из обновљивих извора – али је донела одлуку да повећа проценат обновљиве енергије на 27 одсто до 2020. године. Обавезујући план Европске уније је да до 2020. године производи само 20 одсто енергије из обновљивих извора – па није јасно зашто се Србија упустила у овај скупи пројекат пребацивања плана ЕУ, изградњом малих хидроелектрана које ће донети поскупљење струје њеним грађанима

Министарство за инфраструктуру и енергију Републике Србије издало је недавно дозволу за почетак градње хидроелектране Бродарево 2, капацитета 33,1 МW, канадској компанијиReservoir Capital Corporation (RCC) – јавља часопис Hydro World  (17/03/2015). – (1)

Према подацима до којих је дошао овај часопис, канадска компанија РЦЦ је добила концесију на 30 година над овом хидроелектраном.

Студије изводљивости за хидроелектране Бродарево 2, и Бродарево 1, које су лоциране на реци Лим између Пријепоља и Бјелог Поља, су завршене још 2012. године. Укупан капацитет обе хидроелектране треба да буде 59,1 МW, а укупни трошкови њихове изградње процењени су на 185 милиона долара. – (2)

Трошкови градње од 3,13 милиона долара по мегавату изграђеног капацитета ових хидроелектрана, правдају се изградњом новог пута и тунела, а сама градња хидроелктране Бродарево 2 треба да траје три године, док се за градњу Бродарева 1 предвиђа рок од цетири године.

Инаце, иста канадска компанија је 2013. године добила 30-годисњу концесију за градњу три мале хидроелектране на реци Ћехотина у Републици Српској, недалеко од планираних хидроелектрана Бродарево 1 и 2. – (3)

Укупни капацитет ових малих хидроелектрана је 17,76 МW (4,85-МW Луке, 9,262 МW Фаловици, и 3,649 МW Годијено), а укупни трошкови градње процењени су на 48 милиона долара (око 2,7 милиона долара за мегавет изграђеног капацитета).

О планираној градњи малих хидроелектрана у Србији, као и о условима њиховог рада и субвенционисања струје коју произведу, готово да нема вести у домаћим медијима.

Мале хидроелектране у Европи су категоризоване до капацитета од 20 мегавата, и оне добијају највеће субвенције за производњу струје. – (4)

Србија је подигла границу за капацитет малих хидроелектрана на 30 мегавата – и тиме је увећала укупан капацитет малих хидроелектрана које добијају високе субвенције за произведену струју.

У чланку “Србија подиже субвенције за градњу малих хидроелектрана”, међународни часопис за обновљиву енергију РЕW је још 2012. године навео да се планиране субвенције Србије за струју из малих хидроелектрана, капацитета до 30 МW, одређују на 0,0975 – 0.195 долара за киловатчас испоручене струје, што данас износи око 9 до 18 евроценти по киловатчасу. – (5)

Струја за домаћинства у Србији данас кошта око 6,3 евроцента по киловатчасу, па је јасно да ће изградњом нових малих хидроелектрана код нас и домаћа струја морати да поскупи.

Као наводи часопис РЕW, Србија већ данас производи око 21 одсто чисте енергије из обновљивих извора – али је донела одлуку да повећа проценат обновљиве енергије на 27 одсто до 2020. године. Ово је, изгледа, постало основ за одлуку о градњи малих хидроелектрана у земљи.

Обавезујући план Европске уније је да до 2020. године производи само 20 одсто енергије из обновљивих извора – па није јасно зашто се Србија упустила у овај скупи пројекат пребацивања плана ЕУ, изградњом малих хидроелектрана које ће донети поскупљење струје њеним грађанима.

 

Ратко Каролић, Балкан магазин

Извори:

1./ – Serbia grants permit for 33,1 – MW Brodarevo 2 hydropower plant

www.hydroworld.com/articles/2015/03/serbia-grants-permit-for-33-1-mw-brodarevo-2-hydropower-plant.html

2./ – Feasibilty studies for Serbia’s Brodarevo hydropower projects complete

www.hydroworld.com/articles/2012/06/feasibility-studies.html

3./ – Reservoir Capital subsidiary granted concession to develop three small hydroelectric projects in Bosnia and Herzegovina

www.hydroworld.com/articles/2013/january/reservoir-capital-subsidiary-granted-concession-to-develop-three.htm 

4./ – Small Hydro

www.hydroworld.com/industry-news/small-hydro.html

5./ – Serbia Raising Incentives For Small Hydro Development

www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/12/serbia-raising-incentives-for-small-hydro-development

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Предузеће „Ласта“ оштећено за најмање 100 хиљада евра? 11

Предузеће „Ласта“ оштећено за најмање 100 хиљада евра?

С обзиром да прошле године приликом расходовања 299 аутобуса, који су продати у старо гвожђе, …

Риђи, воде истрагу и како ствари стоје спреми резервни пар гаћа и четкицу за зубе! 12

Риђи, воде истрагу и како ствари стоје спреми резервни пар гаћа и четкицу за зубе!

Полицијска управа за град Београд (ПУ) оценила је као „апсолутно нетачне“ наводе председника Странке слободе …

7 Коментара

  1. Miodrag Lazarević

    uzo čovek proviziju trba mu za stare dan ako dočeka

  2. Tanja Bojković Ex Milošević

    Колико знам те хидроелектране спадају у власништво вучићевог кума и на тај начин дупло узима наш новац

  3. Nenad Savić

    Izgradnja male hidroelektrane u Srbiji košta 313 dolara po kilovat času

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *