Економија

Вучићев режим уништава српског сељака! Порез на имовину подигли за 1.000 процената

Београд – Прошле године квадратни метар пољопривредног земљишта опорезиван са осам динара, а ове године са 84 динара. У 1.194 случаја власти погрешно израчунале висину пореза које грађани треба да плате . Намети далеко мањи у околним општинама.

Решења о плаћању пореза на пољопривредно и шумско земљиште изненадила су и разљутила власнике сеоских газдинстава на територији Новог Пазара. Плодно и неплодно земљиште, њиве и ливаде, шуме и прле, нашли су се у истој зони. На решењима цифре, које опустела сеоска домаћинства не могу ни да замисле ни као годишњи приход. Мештани подголијских села поручили су градским властима да уколико не промене одлуку и не промене решења позваће остале пореске обвезнике да бојкотују плаћање пореза на имовину.

Нереална пореска решења била су повод да заједничку седницу одрже савети седам сеоских месних заједница. У решењима која су добили пољопривредно земљиште је наведено као грађевинско, а цене по квадратном метру, у односу на прошлу годину, десет пута су увећане. Прошле године цена квадратног метра за пољопривредно земљиште била је осам, а ове 84 динара, а за шумско 73 динара по квадратном метру. Знатно је скупље него у општинама у окружењу. Указано је и на нелогичност да земљиште није подељено по класама већ по зонама, па су се у истој класи нашли плодно и неплодно земљиште. Уз све то, таквих решења је подељено 1.194. Жалба за исправљање грешке пореске администрације коштала је 430 динара, тако пише у поуци на крају решења

Представници савета седам месних заједница упутили су писма градоначелнику Новог Пазара, Градском већу, председници Скупштине града и Скупштини града, у којима се захтева да се укине одлука градског парламента из 2013. године о висини пољопривредне основице за пољопривредно земљиште и да се пониште решења и донесу нова са нижим порезима. Наведене су и пореске основице које важе у околним општинама и које су ниже по неколико пута. Примера ради, у Тутину и Рашки плаће се 15 динара по квадратном метру, а у Сјеници девет динара.

Након ове реакције, пред новинарима су се појавили начелница Управе за наплату јавних прихода Ениса Колић и члан Градског већа Мирсад Јусуфовић. Сложили су се да је „овогодишњи порез нереално висок“ и обећали да ће градска самоуправа умањити пореске основице на пољопривредно и шумско земљиште.

Начелница Управе за наплату јавних прихода Колић рекла је да је „обрачун извршен на основу закона ове земље“

„Поделили смо 24.215 решења, а у 1.194 је дошло до грешке. Сторнирали смо 1.094 решења и поштари их већ деле исправљене, тако да нема потребе нико да пише жалбу и плаћа таксу 430 динара“, нагласила је Колићева и појаснила да је порез у Новом Пазару виши у односу на друге општине „због цене земљишта која је овде далеко скупља“.

Од укупног броја подељених решења, оних „с грешком“ има четири одсто. Члан градске владе Јусуфовић појашњавао је да је „ова цена пореза дошла када се просечна продајна цена пољопривредног или шумског земљишта помножила са законским процентом који је исти у целој земљи“.

„Пореске стопе су исте на нивоу целе земље, али је основица која се примењује у Новом Пазару виша због већих цена земљишта. Нажалост, закон не познаје квалитет земљишта, његову плодност или неплодност. Покушаћемо да кроз неке ингеренције локалне самоуправе ублажимо укупну цену, коју ће грађани морати да плате“, рекао је Јусуфовић и навео упоредне податке за Нови Пазар и Крагујевац, по којима је „цена земљишта по квадрату у шестој зони 6.282 динара, а у Крагујевцу 238 динара“.

Грађанима који су платили порез на основу решења „с грешком“, новац неће пропасти, већ ће бити у претплати за наредни период, поручили су представници локалне самоуправе незадовољним пореским обвезницима.

opozicionar.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Koje veće cene zemljišta,kad ja imam 10 h. neplodnog,kamenitog zemljišta,a ostalo 7.8 klasa.Po rešenju treba da platim 60000 d,a sa 50%popusta(koje se hvali gradska vlast Novog Pazara,da je smanjila porez),sada treba da platim 30000 d. za zemlju koja nema prihoda.Strašno….
    TURCI SU UZIMALI 10% OD PRIHODA,A OVI I NA ONO ŠTO NEMA PRIHOD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!