fbpx

Задругари моле државу за помоћ око сетве

0
(0)

Задружни савез Србије затражио је од државе да помогне пољопривредницима у предстојећој сетви преко Републичке дирекције за робне резерве.

Дирекција би им обезбедила одређене количине семена и минералних ђубрива по повољним условима.

Како би се помогло пољопривредницима после веома лоше године, у којој су производњу десетковали мраз и суша, Задржни савез тражи и исплату свих подстицаја, текућих и развојних, из аграрног буџета, како би јесења сетва била успешна.

У саопштењу се наводи да је потребно обезбедити додатну квоту за кредите за обртна средства с бенефицираном каматом, као и 40 литара дизел горива по хектару за регистрована газдинства, без акцизе и ПДВ-а или са умањеном ценом.

У Задружном савезу сматрају да је потребно одложити плаћање доприноса за одводњавање у 2017. години за најмање једну или две године.

Подсећају и да су неповољни временски услови негативно утицали на пословање земљорадничких задруга које су својим задругарима и кооперантима обезбедиле неопходне репроматеријале за пролећну сетву, а да сада они нису у могућности да им врате пољопривредне производе по уговореним условима због смањеног обима производње.

Због тога, како је наведено, велики број земљорадничких задруга неће бити у могућности да измири своје обавезе према добављачима репроматеријала, као ни да обезбеди довољне количине репроматеријала за јесењу сетву.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ у оквиру „подршке Србији током пандемије шаље ћебад, душеке и шаторе за смештај миграната који су већ у Србији“

5 (1) Европска унија ће у оквиру подршке Србији током пандемије послати ћебад, душеке и …

Чиме Србија враћа „бесповратну помоћ” Европске уније

4.3 (3) Око пет посто! Суштински, на то се своди. Хвала Европској Унији на донацијама. …

Један коментар

  1. Нашли су цркву где ће се Богу молити.
    Моле државу да им помогне, а она их и довела дотле, свесно уништавајући српску пољопривреду, како би се странцима отворио простор за рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *