fbpx

Пензије недовољне за преживљавање, партије експлоатишу старије особе

0
(0)

Београд – Удружени синдикати Србије „Слога” оценили су данас, поводом Међународног дана старијих особа, да су пензије у Србији недовољне за преживљавање, као и да политичке партије стално експлоатишу старије особе.

„У Србији се годинама уназад спроводи социјални геноцид над старијим особама, јер већина њихових пензија није довољна за пуко преживљавање, а камо ли за нормалан живот загарантован Уставом и Повељом Уједињених нација која гарантује право на одговарајући животни стандард”, наводи се у саопштењу.

„Слога” је као посебно забрињавајућу ситуацију оценила експлоатацију старијих особа посебно у време изборних циклуса и навела да су они уцењени кроз „помоћ” коју добијају од политичких партија и тиме се претварају у „јефтино и стабилно бирачко тело”.

„Уместо достојанственог живота у трећем добу њима се од годинама стеченог капитала враћају само мрвице у виду разних пакета са основним животним намирницама, попут брашна, соли, уља, пиринча, хемије и слично. О такозваним бесплатним лекарским прегледима који се спроводе у страначким просторијама и које се огледају у мерењу шећера и крвног притиска да и не говоримо, јер је таква врста ‘здравствене бриге’ врло цинична и понижавајућа”, наводи се у саопштењу.

Тај синдикат затражио је хитно доношење нове Националне стратегије за збрињавање старијих особа, која би била заснована искључиво на државној, а не страначкој помоћи социјално угроженим особама, посебно жртвама транзиције и радницима.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија по „квалитету живота“ на 77. месту од 80 земаља света!

4.4 (15) Бољи животни стандард грађана – према обећањима која стижу из Немањине 11 – …

Играрије са повећањем плата и пензија

5 (5) Данима представници власти најављују повећање плата и пензија. А затим влада доноси одлуку …

Један коментар

  1. Пензије недовољне за преживљавање,а сви експлоатишу пензосе: од странака, власти, синови и снаје, те унучади. Власт се досетила и да отима дела пензије, онај ко има пензију изнад просека. Пензионери, већина њих, ради против себе, бар на изборима могу да пораде за себе, а не за својих осиромашитеља и угњетивача. Ако нисте способни да радите за себе, радите за своје уништитеље, који вас лажу да ће те имати пензије икада веће, а дали аутори тих нонсенса знају шта то значи. Да знају не би ни изустили. Ајде што је то први ΛV ауторизовао, остали то понављају као папагаји, поготову теткин министар и излапели Крки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *