Закон о обновљивој енергији нови покушај пљачке грађана Србије

Закон о обновљивој енергији нови покушај пљачке грађана Србије

5
(4)

Народна странка саопштила је данас да је Нацрт закона о обновљивим изворима енергије „министарке енергетике Зоране Михајловић“ најновији у низу покушаја власти Српске напредне странке (СНС) да се створи повољан правни амбијент „за што ефикаснију пљачку грађана Србије“, како би се новац директно из њихових џепова и из буџета „прелио на рачуне фирми повезаних са режимом“.

“Под маском заштите човекове околине кроз финансијски стимулисану производњу енергије из обновљивих извора перфидно се завлачи рука у плитке џепове грађана, као крајњих потрошача електричне енергије и ЕПС се гура преко ивице у пропаст”, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за енергетику.

У саопштењу се додаје да се приватним инвеститорима у обновљиве изворе гарантују субвенције и повлашћени статус који би грађани требало да плате, што преко рачуна за струју, што кроз буџетска издвајања.

“Док се у развијеним европским земљама подстицајни периоди за привилеговане произвођаче скраћују и укидају, Зорана Михајловић галантно даје свима дужи рок, овог пута по 12 година финансирања нашим новцем. На страну што су технологија, посебно у области соларних панела, и тржишна утакмица последњих година довели до драстичног пада цене опреме”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да “то што већина грађана Србије, уосталом као ни министарка Михајловић, нема стручна знања из области енергетике, свакако не значи да неко има право да им вређа интелигенцију и да их пљачка”.

“Народна странка се залаже за потпуно укидање субвенција произвођачима електричне енергије јер оно није у интересу грађана и Електропривреде Србије него СНС камариле. Тиме ни у ком случају не занемарујемо потребу заштите човекове околине, која би свакако требало да се спроводи без корупције и неодговорности”, наводи се у саопштењу.

“А како СНС замишља производњу енергије из обновљивих извора, грађани Србије су имали прилике да виде на Старој планини и широм Србије, где су планински потоци гурани у цеви, а мештани у очај. Субвенције и подстицаје у области енергетике не би требало давати крупном капиталу него грађанима – за квалитетну столарију, за квалитетну грејну опрему, за соларне панеле на кућама и слично”, додаје се у саопштењу.

Да је Народна скупштина Србије скупштина у којој седе изабрани представници грађана, а не само власти, Народна странка би, како су навели, на Нацрт закона о обновљивим изворима енергије предложила амандмане којим би се онемогућиле погубне последице примене закона министарке Михајловић.

“С обзиром да скупштина није народна, наше амандмане стављамо на увид јавности”, саопштили су из Народне странке.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако у затвору не завршиш због педофилије и трговине људима завршићеш због "Колубаре", исти к......

Ако у затвору не завршиш због педофилије и трговине људима завршићеш због „Колубаре“, исти к……

5 (6) Лидер Јединствене Србије Драган Марковић – Палма изјавио је да се јутрос самоиницијативно …

Палма организовао бунга-бунга журке, позвао и Брнабић

Палма организовао бунга-бунга журке, позвао и Брнабић

5 (3) Премијерка Ана Брнабић је у време док је била министарка у интервјуу за …

Један коментар

  1. 5 X mi je povecana naknada za zelene “izvore“ izmisljene proizvodnje koja dobija iz budzeta subverncije po projektu predvidjene proizvodnje broja kwh, a ne po stvarno proizvedenim kilovatima, sve je farsa, 5 X – 500 % ,za Vuciceve prijatelje i zapadne firme koje „proizvode’ na vetar, ej 5 X u odnosu na Decembar, a tek od februara ide kilovat struje opet GORE ! LOPOVCINO VUCICU ! ? LOPUZETINO ! PROVIZIJANAC NAJVECI U ISTORIJI ! VECI OD BAJE PASICA ! ?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend