Став

Законом о референдуму се држава отима од грађана и припрема распродаје земље

Иако власт користи обавезе о измени Устава везане за правосуђе као изговор, делује да је у великој мери нови Закон кројен по мери Рио Тинта. Њиме се држава отима од грађана, омогућава референдумска кампања по мери богатих и припрема распродаја земље.

Једина добра страна будућег закона је продужавање рока на 90 дана за скупљање потписа када грађани сами желе да предложе неки пропис попут закона (народна иницијатива). Увођењем таксе на оверу потписа, међутим, јасно је да се независне грађанске иницијативе желе онемогућити да остварују Уставом гарантовану грађанску сувереност. Тиме се ово грађанско право отима од народа и резервише за политичке странке и богате групације. Примера ради уколико неко жели да организује предлагање закона потребно је да има за оверу потписа преко милион и двеста хиљада динара.

Иако ово решење постоји у упоредним системима, оно је имајући социјални контекст Србије усмерено на онемогућавање учешћа грађана. Жеља власти да искључе грађане видљива је у томе што сада већ три године не стављају званичан предлог закона о ограничавању ријалити програма који је предложило Удружење за заштиту уставности и законитости са преко 42.000 грађана и бројним организацијама. Сада по новом закону не само што ће наставити да крше уставна права не стављајући предлог закона на гласање, него ће узети грађанима милионе преко нотара. Грађанским иницијативама које би се на пример противиле Рио Тинту ускраћено је право да финансирају кампању из јавних извора (буџета), док је то право дозвољено странкама према Закону о политичким активностима на који се овај нацрт позива, али га недоследно примењује. То примера значи да овај Закон једнако моћно финансијски третира компанију основану од Рио Тинта и обичног грађанина који би се противио еколошки штетном рударењу.

Многе одредбе попут оне о једнакој медијској заступљености остаће празна слово на папиру што је видљиво већ сада када на националним фреквенцијама нас Рио Тинто засипа рекламама, а Александар Вучић и Зорана Михајловића злоупотребљавајући функције већ врше референдумску кампању који нике ни расписан, док независни стручњаци попут академика Ненада Костића и научнице Драгане Ђорђевић немају прилике да образложе штетност овог пројекта.

Нацрт Закона о референдуму и народној иницијативи крши у потпуности владавину права која подразумева да се овакви закони не могу доносити непосредно пре спровођења референдума. Ово основно начело модерне демократије, спречава да у референдумској утакмици једна страна кроји
услове, а другој, опозиционој страни се онемогућава да познавањем правила буде припремљена за референдум који следи.

Иако цензус није упоредни стандард са његовим укидањем и уз наведена ограничавања грађанског учешћа, политичкој власти се суштински омогућава наметање било које одлуке и распродаја земље.

Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!